keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Loput infot

siitä ell lapusta, eli jatkoa aiempaan ...

Koiranne saa kävellä leikatulla jalalla heti. Yleensä se onnistuu jo parin päivän kuluttua leikkauksesta. Ensimmäisten viikon aikana tehdään vain lyhyitä alle 15 minuutin kävelylenkkejä tarpeiden tekoa varten. Sen jälkeen kävelylenkkien pituutta voi selvästi lisätä. Ulkoilun tulee tapahtua koko ajan lyhyeen taluttimeen kytkettynä niin, että koiran liikkumista voidaan koko ajan kontrolloida. Uinti ja vatsaan asti ulottuvassa vedessä tai talvella pehmeässä lumessa kahlaaminen ovat hyviä liikuntamuotoja. Hyppimistä, liukastelua ja jalan kolhimista pitää varoa. Koira on syytä auttaa nousemaan autoon ja sieltä ulos, jotta se ei pääse hyppäämään hallitsemattomasti. Jos koiralla on tapana ottaa sisätiloissakin äkkinäisiä spurtteja esimerkiksi ovikellon soidessa, se on syytä pitää kytkettynä tai suljettuna tilaan, jossa liukastelu ei ole mahdollista.
 Kuukauden kuluttua on hyvä aloittaa fysioterapia kyynärnivelen liikeradan ylläpitämiseksi. Kontrolliröntgenkuvaus 6 viikon kuluttua. 
Kahden kuukauden kuluttua koira voi olla myös vapaana, mutta edelleen pitää varoa äkkinäisiä tilanteita ja liukastelua. Tässä vaiheessa ontumisen tulisi olla varsin lievää, mutta seisoessaan koira vielä yleensä pitää painoa enemmän terveen jalan puolella. Lopullinen paraneminen vie 2-4 kuukautta. On hyvä välttää riehumista toisten koirien kanssa, pallojen ja keppien noutamista ja muuta rajua liikuntaa kunnes ontuminen on täysin loppunut. 

Ei kommentteja: