torstai 3. marraskuuta 2016

Lintukoto

Semmosessa oon ennen asustellut. Harhassa ja luulossa, että lappalaiskoirilla, eritoten ruotsinlapinkoirilla ei olisi tällaisia kasvuiän luusto-ongelmia. Bordercolliethan ovat nykyisin oikein tunnettuja siitä, että monilla on OCD. Tai moni harrastaja ainakin tietää jonkun, jonka koiralla on (ollut) OCD tjms. 

Pitkään puhuttiin, siis meillä kotona, että meillä on ihan älyttömän hyvä tuuri, kun koirat ei sairastele eikä loukkaa itseään. Sitten siitä tuurista tuli olettamus. Unohdin, että se oli vain hyvää onnea, että Merri oli niin terve. (Nemikin on ollut melko terve, vaikka sen kanssa on pitänyt enemmän käydä eläinlääkärissä kuin mitä Merrin kanssa piti.) Aloin olettamaan, että lappalaiskoirat ovat (terveitä / terveempiä kuin muut). Toki ruotsinlapinkoirien kohdalla on puhuttu epilepsiasta (tiedän vain pari epi koiraa ja tunnen / tiedän paljon ruotsinlapinkoiria eli jos sellainen ongelma on niin siitä ei vain puhuta ja se on lakaistu maton alle) ja sitäkin enemmän silmäsairauksista. Niistä silmistähän minäkin olen jankuttanut. 

Muutamasta jalkaongelmaisesta ruotsinlapinkoirasta olen toki vuosien varrella kuullut. Mutta koska en ole kokenut asiaa omakohtaiseksi niin tieto ei silti ole jotenkin tavoittanut minua. Nyt tämän Kiki-asian myötä tietooni on tullut muutamia muitakin tapauksia. Mitkä ovat perinnöllisiä ja mitkä jostain muusta syystä tulleita niin en lähde arvelemaan. Enkä ehkä ikinä (no tiistai selventää varmaan asiaa vähän, tai sitten ei) pysty sanomaan onko Kikin varislisäkeongelma perinnöllistä, ruokinnallista, tapaturmasta aiheutunutta vai mitä. 

Näin muutama päivä sitten FB:ssa Evidensian mainoksen "Nuorten koirien nivelterveystarkastus". Ensimmäinen ajatus oli, että "tämän jos olisin tiennyt niin ehkä ei oltaisi nyt tässä vaan asia olisi korjattu / hoidettu jo aiemmin". Sitten totuuden nimissä, enhän minä koiraani mihinkään paljon maksavaan tutkimukseen huvikseni veisi. Ja toisaalta Kikiähän tutkittiin jo aiemmin, kun ongelmia ensimmäisen kerran ilmeni. Eikä ruotsinlapinkoira kuulu mihinkään riskiroturyhmään. Ei kuulu, vaikka kuinka tiedostaisin ja tietäisin muutaman OCD-leikatun ruotsinlapikkaan. Ne koirat ja rodut joilta katsotaan ns välikuvat jossain nuoruuden iässä ovat jotain ihan muita ... 

Ei kommentteja: