maanantai 25. elokuuta 2008

Opintomatkalla Laukaalla


Lähdin likkojen kanssa perjantaina reissuun. Ajeltiin Laukaalle missä majoituimme paikalliseen hotelliin. Hotellin likellä meni kivoja polkuja missä oli kiva ulkoilla (ja liukastella sateenkastelemissa paikoissa).

Olisi varmaan pitänyt arvata, että tästä ei hyvää seuraa, kun lauantai-aamuna aamupalalle mennessäni koirat eivät pukahtaneetkaan kun jätin ne hotellihuoneeseen. Molemmat olivat hipihiljaa (!), tämä on sikäli mikäli merkille pantavaa sillä useilla reissuilla -samanlaisissa tilanteissa- koirat ovat metelöineet huoneessa edes hetken. Nyt tämän reissun koirien tottelevaisuus jäi tuohon hetkeen...

Hotellista lähdettyäni ajelin Vihtavuoren urheilupuistoon, jonne onneksi oli helppo osua. Tokokoe pidettiin jääkiekkokaukalossa. Periaatteessa hyvä paikka kokeelle, ainut vain, että pikkuhiljaa mulle selvisi, että paikalliset koirakot treenaa siellä. Eli siellä oli kuin olikin hirvittävästi hajuja ja namien hiukkasia.

Tällä kertaa todella olin koirakisoissa joissa ei ollut tutuntuttua Mitä nyt jossain vaiheessa tuli jutuksi erään japaninpystykorvan ohjaajan kanssa, että hänellä on myös lapinporokoira - taisi olla joku Lapikaslainen

Ilmoittauduttuani kokosin häkin auton likelle ja pistin Merrin sinne. Sitten Nemi kutsuttiin sirutarkistukseen, jossa Nemi hieman venkoili mutta kun pidin sitä paikallani niin sirukin löytyi hienosti.

Kokeen tuomaroi, minulle ennestään tuntematon tuomari, Tuire Marjamäki.

Sitten alkoikin alokasluokka. Nemi kilpaili numerolla 7 ja oli toisessa paikallaolo ryhmässä. Homma alkoi tietty luoksepäästäväisyydellä, missä tällä kertaa Nemi asteli tuomaria kohti saaden siitä ysin (9).

Sitten se paikallamakuu. Homma alkoi ikävästi, Nemi katseli taivaalle.. Eikä liikkuri kysynyt sitä kysymystä mikä mun mielestä kuuluu kokeeseen. Eli "onko ohjaajat valmiit" (tai mikä sanamuoto ikinä onkaan) vaan sanoi suoraan "käsky" ja mullahan meni kaksi käskyä kun ensimmäisellä vasta "herättelin" Nemin. Maahan se meni ihan hyvin sitten kun tajusi missä ollaan...
Ei ollut mennyt kuin pienenpieni hetki siitä kun saavuimme seisomispaikkaan, kun jostain Nemin oikealta puolelta nousi belggari ja juoksi ohjaajansa luokse. Tästä pieni hitunen aikaa, ja koko rivi äsken maanneita koiria juoksi ohjaajiensa luokse.
Homma uusiksi, ilman belgiä. Nemi meni ekalla käskyllä maate. Pysyi paikallaan, mutta nousi ylös kun palasin koiran viereen. Tuomarin mielestä maahanmeno oli ollut hidas, ja lisäksi ennakointi perusasennossa joten tuosta sitten saatiin seiska (7).

Odotusaikana Nemi teki pesää Merrin häkin viereen (häkkipeittoon)... [eikä mulla kellot soineet]

Omalla suoritusvuorollaan Nemi oli vielä hihnaseuraamisessa tosi hyvin mukana. Nemi pisteli parastaan (Paras seuruu kokeessa, so far). Jopa juoksuosuus meni hyvin eikä yhtään pomppinut / riekkunut! Mutta allekirjoittanut munasi kaiken pitämällä hihnaa väärin, tästä syystä saatiin vain seiska (tuomari sanoi sen suoraan, että koira osasi ohjaaja ei ) (7).

Sitten Nemiltä meni mielenkiinto, se tajusi ne kentällä olevat hajut - löysi sieltä syötävää ja kaikki mielenkiinto vain katosi.
Vapaana seuraaminen nolla (0).
Liikkeestä maahanmeno nolla (0) - mä pistin koiran kolmannella käskyllä maahan kun halusin että se tekee edes jotain...

Hetkeksi Nemi heräsi, ja teki nätisti luoksetulon. Siitä ysipuol (9,5). Oli kuulemma pikkuisen takana perusasennossa, siitä tuo puolen pisteen rokotus.

Liikkeestä seisomien taas nolla (0), kun koira ei lähtenyt edes seuruuseen mukaan, kuinka se ois sitten tajunnut niitä pysähdyskäskyjäkään...

Ja vimppana hyppy. Hyppäsi yli, seisoi, tosin hieman hyppyesteen vieressä. Kun kiersin sen viereen niin koira lähti kävelemään. Tästäkin sitten nolla (0). Mikä oli musta kummallista, mutta enpä hoksannut kysyä tuomarilta perusteluja. Joku toinen tuomari olisi tuosta kyllä jonkun pisteen antanut..

Kokonaisvaikutus kutonen (6) ja pisteitä yhteensä 78,5 mikä ei siis riitä edes 3-tulokseen...
Kipitin Nemin kanssa autolle, teetin sille jonkun pikku tokojutun (jonka se tietty teki hienosti) ja annoin purkkiruokaa palkaksi. Sitten oli aika vaihtaa koiria ja Nemi meni nukkumaan häkkiin.

Tässä vaiheessa alkoi kuulua ampumista. En mä mitään tällaista ollut muistanut, siis, että sorsastuskausi alkoi just tuona päivänä! Merri oli vähän levoton, mutta toisaalta myös tohkeissaan ja odotti kärsimättömänä pääsyään "temppukehään". Se kiskoi kohti kehää, koitti kurkkia kaukalon reunan yli, että mitä kivaa tuolla tapahtuu...


Meijän eka avo-luokan koe.
Alkoi tietty sillä pelottavalla kolmella minuutilla eli paikallaololla. Jossa ei vain voi tietää mitä tapahtuu. Merrin vieressä ollut bc oli noussut ylös, joten sen ohjaaja kutsuttiin pois piilosta. Kun muita ei kutsuttu niin luulin, että kaikki on hyvin. Mutta kun menimme takaisin kaukaloon, niin Merri istui siellä niin terhakkaana. Josta mä olin tietty, että "voi ei.." Ja kun ihan sillä hetkellä ei palattu riviin koirien viereen, niin Merrihän otti ja jolkotteli mun luo "hei Kaisa, kiva kun tuli takaisin, mää olin tossa paikallani sen 3minsaa, enkös olekin taitava. ei kait sillä ole mitään väliä missä asennossa on, kunhan pysyy paikallaan?" Kuljin koiran kanssa takaisin riviin, Merri oli tohkeissaan ja tarjosi parasta seuruutaan loistavalla kontaktilla... Kysyin tuomarilta missä vaiheessa Merri oli noussut ylös. Kuulemma se oli touhuillut koko ajan jotain, ehkä 1/3 ajan oli ollut ok. Pistän tätä aikalailla sen paukkeen ja tottakait myös kokemattomuuden piikkiin. Ei pisteitä siis tästä (0).

Oma suoritusvuoromme oli vasta toisteks viimisenä. Avo-luokassa oli siis 10 koirakkoa.

Hihnatta seuraaminen. Välillä hyvää, välillä huonompaa. Seiska (7).

Liikkeestä maahanmeno. Seuruu hyvä, mulla aavistuksenomainen pysähdys maahanmeno-käskyssä (jonka tarkkasilmäinen tuomari toki huomasi, sanoi kyllä että pysähdys oli vain pieni, mutta ..). En tajua miksi tein sen, koska ei Merri sitä tarvi - tuohan on Merrin varmoin tokoliike! Daa... Taisi nousta ennen aikojaan siis kun kävin koiran takana ja palasin vierelle. Tästä siis kutonen (6).

Luoksetulo. Tässä tuli lisää opintomatka-asiaa. Onneksi olin seurannut joidenkin aiempien koirakkojen suorituksia. Sillä tulipa opittua, että koiranohjaajan pitää kertoa tuomarille käyttääkö luoksetulossa käsimerkkiä vai suullista käskyä. Liikkeenohjaajan ei ole velvollisuus sitä kysyä, eikä tuota tietoa auta kertoa liikkurille vaan tuomarille. Joku ei tätä tehnyt ja siitä rokotettiin niitä... Noh, mä kerroin tuomarille, mutta se nyt ei meitä varsinaisesti auttanut. Näytin käsimerkillä sen pysähdyksen, Merri teki pienen pysähtyvän liikkeen ja katseli ympärilleen.. "missä pallo" ja jolkotteli sitten mun eteen seisomaan. Hetken luulin, että liikkuri sanoo vielä "käsky" jotta voin käskeä koiran sivulle. Mutta sitä ei kuulunut. Ei pisteitä (0). Kuulemma läpijuoksu vitoseen olisi pitänyt olla täydellinen luoksetulo.

Liikkeestä seisominen. Hyvä seuruu ja pysähdys. Pysyi kun kävelin sinne jonnekin matkan päähän, mutta ei pysynyt kun kävelin koiran taakse. Pisteitä kuitenkin! (5) Jei, tämä on eka kerta Merrin tokokoe uralla kun se saa pisteitä liikkeestä seisomisesta. Eli tekee sen liikkeen. Ja tekee makuun eli arvontaliikkeet onnistui! Sen tiesinkin ettei se osaa vielä tätä (maahanmeno ois pitänyt osata) kokonaan eli huippupisteiden edestä...

Noutaminen. Minä en saa heitettyä kymmentä metriä ja Merri lähtee heti noutamaan. Eli nollille meni (0). Mutta Merri ei haistatellut, leikkinyt tai tiputtanut vaan toi kapulan hienosti ja innokkaasti mulle.

Kaukokäskyt. Pientä säätöä paikan kanssa, jotta oltiin oikealla viivalla. Tässäkin tuli opittua. Kun katsoin muitten suorituksia, että sitä ei saa sanoa koiralle "paikka" käskyä, kun pelkän maahan -käskyn. Mä olin hetken aikaa, että Kääk! Johonkin siirtymään tarvittiin kaksi käskyä, muutoin tosi hyvä. Eikä koira edes liikkunut minnekään! Hieman vino loppuasento rokotti myös pisteitä. Kiva kasipuol (8,5).

Hyppy. Hyppäsi käskystä yli, samoin istui. Odotettiin lupaa paluuhyppyyn. Kun se saatiin niin käskyllä vierelle. Vierellä olo ei tarpeeksi priimaa joten pieni sakotus (9,5).

Kokonaisvaikutus 8 ja pisteitä yhteensä 88,5. Ei tulosta Merrillekään.

Avo-luokan koirakoista kukaan ei saanut 1-tulosta. Muillekin tuli nollia ja 2-tuloksella joku kultainennoutaja voitti luokan.
Alo-luokassa (9 koirakkoa) kaksi sai 1-tuloksen ja oli myös muita nollan saaneita kuin Nemi.

Onpa nyt sitten kokeiltua tokottaa samassa kokeessa molempien koirien kanssa. Nemi parka saa olla se eka ja sen kanssa jännitän enemmän... toisaalta kun Nemin kanssa meni niin persiilleen kun olla ja voi niin Merrin kanssa osasin ottaa jo treenimäisemmin. Ja Merrin kanssa mulla oli oikeastaan ihan kivaa, mä tiedän että Merri pisteli parastaan. Se oli innokas koko ajan ja yritti (toisin kuin nuorempi otus) - mun vika vain kun vein keskeneräisen koiran kokeeseen. Eli sitä paikallaoloa lukuunottamatta ei se juuri parempia pisteitä olisi voinut saadakaan. Allekirjoittanut ei ole harjoitellut kapulan heittämistä (tarvittavaa matkaa) eikä opettanut koiraa pysymään paikallaan kun kapulaa heitetään. Luoksetulon opetus on ihan vaiheessa vielä ja arvontaliikkeissä pysymiset kaipaavat vahvistusta.

Mutta avo-luokka ei vaikuttanut ollenkaan sellaiselta peikolta kuin olin pelännyt. Kyllä me mennään toistekin sinne leikkimään On se vaan onni, että siellä on vain yksi seuraaminen...



Ei kommentteja: