perjantai 27. toukokuuta 2016

Päivärytmi

Kiki herää / herättää minut viiden - kuuden välillä aamulla. Käytän sen pienenpienellä kävelyllä jolloin se pissaa ja kakkaa. Olen oppinut, että jos koiran pistää vain hihnaan takapihalle niin se ehkä käy pissalla muttei kakalla. Joten sitä pitää talutella pieni hetki jolloin se myös käy aamukakalla (jos näin ei muista tehdä koira kakkaa kotvan päästä sisälle). Sitten tulemme sisälle, laitan koirien aamunappulat liottumaan ja menemme takaisin nukkumaan. Kiki luultavasti riekkuu aikansa, mutta nukahtaa sitten kyllä. 

Tunnin-parin päästä nousemme ylös. Valmistaudun ulos lähtöön, annan Nemille purutikun tai jotain muuta pientä syötävää ja Kikille aamuruuan. Sillä välin kun Kiki syö laitan kengät jalkaan (vältyn siltä, että pentu olisi kengännauhojeni kimpussa), joskus kun en ole tarpeeksi hyvin tehnyt valmisteluita niin pitää kiirettä - kumpi käy nopeammin: koiran kupin tyhjennys vai mun kenkien jalkaan laittaminen? 

Käytän koirat lenkillä. Tässä on muutama vaihtoehto lyhyisiin ns korttelinkiertolenkkeihin. Nekin meinaavat olla turhan pitkiä Kikille. Kikiä alkaa kiukuttamaan jossain vaiheessa, vaikka kuljemme tosi hitaasti. Tänään kannoin taas Kikiä osan lenkistä (sekös sitä ketuttaa lisää). Kiki härppii välillä Nemiä tai Nemin hihnaa. Yritän taluttaa koiria niin että molemmilla olisi oma rauha. Nemi antaa kyllä Kikin olla, mutta toiste päin ei voi aina sanoa. Kun Kikillä menee pahasti kuppi nurin niin se roikkuu - ts yrittää roikkua - myös minun housunlahkeissani. Nemiä ahdistaa kun komennan Kikiä eikä sekään sitten etene reippaasti (mikä helpottaisi talutuspuuhaa). Nemi käy aamukakalla ja Kiki heti alkumatkasta ruuanjälkeiskakalla. Yleensä lenkillä Kiki myös pissaa kerran tai joskus jopa kahdesti. 

Aamulenkin jälkeen annan Nemille ruuan ja Kikille jonkun kuivan leivänkannikan tai jotain muuta pientä syötävää - minkä syömiseen sillä yleensä menee kauemmin kuin mitä Nemillä ruokansa syömiseen. Tämän rituaalin jälkeen alkaa Kikin aamukiukuttelut. Se haluaa ulos, monesti ulos. Se saattaa hengata siellä itsekseen (narussa) ihan hyvin - haukkuu välillä pyörätiellä menijöille ja tekee "puutarhahommia" (eli puree oksia, kaivaa sammalta irti kivilaatoista, kaivaa maata, syö kaikkea löytämäänsä jne). Aamukiukuttelun aikana Kiki harvemmin pissaa ulos, se pissaa sisälle sitten kun olen ottanut sen hetkeksi sisään - kun kuvittelen, että koira alkaisi jo nukkumaan. Tätä saikkaamista jatkuu jonkun aikaa, Kiki haukkua räksyttää sisällä, komentaa Nemiä, ramppaa oventakana. Käyttäytyy siten, että kuin sillä olisi hätä, mutta kun sen pistää pihalle niin muut puuhat vetävät enemmän kuin joku tylsä pissailu. 

Lopulta jossain vaiheessa päästään siihen tilanteeseen, että koira nukahtaa. Nemikin on yleensä tyytyväinen rauhoittuneeseen tilanteeseen ja nukkuu tuolloin. Kiki nukkuu ehkä tunnin, voin puuhata tuolloin jotain muuta. Mutta jos menen keittiöön, Kiki herää ja tulee katsomaan mitä nyt syödään. Tai jos avaan jääkaapin oven niin Kiki majoittuu lattialle makaamaan avatun oven eteen (ns kaappiin), josta se pitää siirtää tai houkutella pois kun haluaa sulkea jääkaapin oven. Kaikkien muidenkin matalalle asti yltävien keittiönkaappien aukaisusta se tykkää, eli tunkee yleensä itsensä kaappeihin kun oven aukaisee - auta armias jos oven jättää hetkeksi auki ... Kikihän se siellä järjestelee alahyllyä uusiksi. Keittiössä käynnin jälkeen koira menee takaisin nukkumaan, nukkuu jonkin aikaa. Mutta nukkuu nyt sellaista koiranunta eli vaihtelee unipaikkaansa sen mukaan missä minä olen. Jos se selvästi herää niin käytän sen takapihall pissalla - unen jälkeen sitä jopa pissattaa niin, että muistaa käydäkin asioilla eikä ala tekemään puutarhahommiaan. Otan koiran takaisin sisälle ja se ehkä touhuilee jotain pientä, mutta ei yleensä kiukuttele vaan asettuu jonnekin järsimään jotain ja lopulta nukahtaa. 

Iltapäivällä koira sitten taas virkoaa. Olisi parempi tarjota sille jotain toimintaa. Käydään lenkillä joko kotikulmilla tai ajellaan jonnekin ihmettelemään jotain muuta paikkaa. Reenataan kenties jotain. Jos ollaan kotosalla niin iltapäiväaikoina Kiki pissailee paljon sisälle, koska se touhuaa / on hereillä niin ties minkä asian jälkeen nyt vain tulee pissahätä. Viiden hujakoilla koirat saavat seuraavan ateriansa. Heti ruuan jälkeen käytän Kikin minikävelyllä jolloin se kakkaa (on toki saattanut käydä kakalla myös aamukiukutteluniajan jälkeenkin). Sitten on vuorossa iltavilleily tai itseasiassa jotain aktivointia, jos liian pitkä lenkki niin hihnan/housujen/Nemin syöntiä ts syöntiyritystä. Viimeisen ateriansa Kiki saa joskus 21-22 aikoihin, senkin jälkeen käydään kakkakävelyllä. Jos ruoka meinaa viivästyä liikaa niin Kikin kiukku nousee, koska sillä on nälkä. Jos se on väsynyt se kiukkuaa. Jos sillä on "vessahätä" se kiukkuaa (=huutaa, puree, jne). 

Ihan viime aikoina (viikon aikana kutakuinkin) myöhäisiltaohjelmaan on tullut myös hepulit. Esim eilen illalla Kiki juoksi kuinpäätönkana asuntoa ees taas, seinästä seinään, hullunkiilto silmissään. Hepulin jälkeen on kaikki virta koirasta pois ja se sammahtaa yöunille. Toisinaan koira vetäytyy nukkumaan hieman rauhallisemmissa merkeissä, ihan kiva sinällään, että se on jo oppinut, että makkarissa nukutaan yöt. Eli jossain vaiheessa se vetäytyy itsekseen makuuhuoneeseen yöpuulle.

Ei kommentteja: