perjantai 21. toukokuuta 2010

Päivin tokovalmennus, osa3


Keskiviikkoiltapäivänä oli Merrin toksu-reenit, tällä kertaa oltiin ulkokentällä (sillä taaimmaisella). Kuten viime aikoina muutenkin, niin sää oli hyvin aurinkoinen ja kuuma (n.+25). Huolimatta hillittömästä helteestä niin Merri oli hyvinkin energisellä tuulella ja tokotteli reippaasti menemään.

Olin -kuten ed.kerralla oli sovittu- ennen tunnin varsinaista alkua kentällä ja Päivi katsoi Merrin kaukot. Viime kerralla kun ruvettiin reenimään niitä takapalkan avulla.

Päivikin totesi, että kun on kyseessä noinkin ahne koira, niin parempi vaan laittaa kansi siihen rasian päälle...

Noh, mutta noottia sain. Eikun siis neuvoa. Että pitää oottaa tovi ennen kuin vapautan koiran palkalle. Tai vaikka palata koiran viereen tms. Koska jo tällä reenimäärällä näki, että koira oli oppinut kääntymään heti suorituksen tehtyään venkula-asentoon valmiina ryntäämään namirasialle.

Se asia oli ihan ok, että otan vaan 1-2 siirtymiä.

Varsinaisen tunnin alkuun tehtiin 2 paikallaoloa. Ensin istuen. Taisin olla ainut joka marssi kontin taakse piiloon. Tämä meni hyvin - Merri pysyi paikallaan ja oikiassa asennossa

Sitten otettiin pari askelta eteenpäin ja paikallaolo maaten. Nyt taisikin mennä koko joukko (lähes) piiloilemaan. Yksi koira oli levoton, nousi käpyttelemään, ja vilkaisin samalla (kun ohjaajansa meni palauttamaan sen takaisin) itsekin koiria - ja siellähän Merri istua törötti. Paikallaan toki tosi terävänä, mutta että istui

Seuraavaksi reenittiin noutoa. Näytettiin vuoron perään Päiville missä mennään. Öö, mitä tästä sanoisi. Periaatteessa ok. Mutta hiottavaa riittää:

a)mun kapulan heitossa (heittääkkö ala vai ylä kautta?)

b)koiran vauhdissa (vaikka laukallahan se osan matkaa meni? - noh ahneen koiran kanssa voisi käyttää ruokaa paremmin motivoimaan vauhtia)

c)loppuasennossa, lisempää luovutustreeniä, perusasentoa, noudon vika vaihdetta

Tuota viimeistä vaihetta reenittiinkin sitten porukalla ihan erikseen. Eri asennoista pyydettiin koira tuomaan kapula. Samalla pyrittiin parempaan loppuasentoon. Ja harkattiin sitä miten koiralta otetaan kapula. Eli mun pitää pikkaisen kyykistyä kun otan Merriltä kapulan. Ja koska Merrin ote kapulasta ei ole hirmu tiukka niin sen suhteen saa olla varpaillaan jottei koira tipauta kapulaa omia aikojaan.

Viimeiseksi reenattiin tunnistusnoutoa. Jota olen kuvitellut joskus reenaavani totuttamalla koiraa lattialistanpätkään (ei se tietty sellainen ole ollut vaikka siltä näyttääkin) sanomalla "oma" (ja koira on ottanut mun kädestä sen "kapulan"). Mutta mitä ilmeisestikään koira ei muistanut sitä ts ollut sitä sisäistänyt.

Saatiin käyttää AD:n tunnistuskapuloita. Ja meillä homma lähti siis ihan nollasta, koska mitään kätkemisiä en ole ikinä tuolle tehnyt. Ensin katsottiin millaisella otteella koira ottaa sen kapulan (tikun, puukipaleen, ..mikä sen nimi on??) ja sitten aloitettiin varsinainen harjoittelu.



 Koira pistettin istumaan niin että se ei olisi nähnyt mitä itse puuhaa. Noh Merri istui kyllä kroppa kenttää kohti, mutta vääntyili samalla niin että nokka oli kuitenkin mua/metsää kohti.. että tuota joo. Mutta vissiin se ei näin ekassa harjoitteessa haitannut. Vein siis sen puuesineen kentän reunustalle missä oli kuivuneita lehtiä ja piiloitin sen lehtien alle. Palasin koiran luo ja sanoin "oma" osoittaen samalla sinne päin. Merri ei tajunnut mistä on kyse.. ja sanoin "hae". Jolloin se lähtikin nuuskuttamaan halutulle alueelle. Selvästi teki nenällänsä töitä ja kotvan päästä löysi ja toi puuesineen. Tämä toistettiin muutamia kertoja. Jollakin kerralla Merri selvästi hieman yritti kysyä minulta josko se voisi tuoda jonkun muun esineen metsänlaidasta. Palkkasin koiran heittämällä sille pallon ja sitten vielä nakilla. Päivi näki Merrin innon pallon kanssa touhuamiseen ja ehotti josko piilottaisin sitä palloa näin alkuun - josta seurasikin se, että koira etsi ja toi piiloitetun esineen vieläkin paremmin kuin sen puukappaleen

Tarkoitus olisi saada koiralle seukki välivaiheena sellainen, että samalla suunnalla olisi muita puukappaleita joita ei kuuluisi hakea (esim näkyvissä) ja sitten hieman taaempana se "oma" haettava kapistus. Jos nyt ihan oikein ymmärsin. Mutta siis ensin tuo listakappaleen hakeminen ja sitten siihen häiriötekijöitä seuraksi...

(ehkei mun nyt kannatakaan siivota ihan kaikkia lehtiä pihalta roskikseen )

Ei kommentteja: