lauantai 8. toukokuuta 2010

Häiriöherkkä ohjaaja


KAS:n ulkokisat Pateniemessä, tuomarina Jarmo Jämsä. Sää aurinkoinen, kenttä kuiva. Asetelmat aikasta hyvät, ja nuolaisin ennen kuin tipahti. A-kisan radastakin erehdyin toteamaan, että "kivan näköinen rata". Voi pehva, pitäisihän mun olla jo oppinut sen verran että noin ei saa IKINÄ sanoa. Varma merkki siitä, että pieleen menee. Viimeisen naulan arkkuun pistin siinä kun erehdyin sanomaan jollekulle, että "tuolta putkelta koira varmaan menee helposti puomille" tai jotain muuta todella typerää !!! Arvaatte varmaan kenen koira oli juossut melkeen koko puomin matkan - siis puomin vierestä kun minä edes olin missään menossa. Että joo vauhtia oli mutta ei aivoja.

Mutta palataanpa hieman takaisin päin aamussa ja tapahtumissa. Pateniemeen hurauttelin kaksistaan Nemin kanssa niin sain keskittyä vain yhteen koiraan. Lenkittelin koiran (kakkasi, jee!), kattelin radan valmistumisen ja pikkusten tutustelun (jossain välissä vein koiran autoon). Opettelin radan, suunnittelin omat kuviot kohtuu selviksi ja eikun rataantutustumiseen. Nemi starttasi radalle aika loppuvaiheessa, joten rt:n jälkeen hain koiran. Otin muutaman valmistelevan hypyn kentän vieressä olleella hypyllä. Mietin ohjausjuttujani ja olin muutenkin skarppina rataa silmällä pitäen.

Kun meitä edeltänyt koira oli radalla menin valmiiksi odotuspisteeseen. Nemi haukkui ja kiskoi kohti rataa intopiukeena. Minä mietin ohjauksiani & rataa. Ja sitten se joku ratahenkilö sanoo mulle "Voisitko pitää tuon koiran hiljaisena?!" (en muista tarkkaa sanamuotoa, mutta enivei.) Havahdun omasta keskittymismaailmastani ja hiljennän koiran hetkeksi, mutta kun en komenna koiraa koko ajan niin toki se rupeaa taas huutamaan. Ärsyynnyn siitä, sekä siitä että miksi se tyttö sanoi mulle niin ja siitä, että ärsyynnyn. Skitso kierre siis. Seuraavaksi edellinen koira on tullut maaliin ja menen Nemin kanssa ekan hypyn taakse. Kattelen tuomaria, että vihelteleekö se pilliin lähtöluvan antamiseksi. Mutta siinä onkin jotain häslinkiä., ajanottolaitteen tai jonkun muun asian takia. Jossain välissä taisin kuitenkin ottaa valjaat+hihnan pois, mutta emme saakaan lähteä vielä radalle. Ajattelen, että rapsutan/silitän koiraa hetken kun kerta ei päästä vielä radalla - mutta Nemi käy jo niin kierroksilla, että tekee sen mitä se tekee kun on yli-intona, eli tarttuu mua suullaan ranteesta. Ja mä pidän samaan aikaan koiraa jostain kohtaa turkista ettei se saa hepulia ja lähde sinkoilemaan pitkin kenttää... näiden seurauksena suurinpiirtein painitaan pitkin lähtö"porttia".

Lopulta rata on valmis ja voidaan läksiä liikkeelle. Koira pysyy normaaliin tapaan hyvin lähdössä. 3 ekaa hyppyä ja neljäntenä ollut putki menee hyvin. Sitten on aa, josta koira tulee läpi. Ei muistikuvaa ottiko virheenkin. Rengas ja hypyn kautta putkeen. ---muistikatkos--- mitä siellä radalla tapahtui? Noh päällimmäisenä on mielessä se, että Nemi kaahasi lujaa ilman aivoja eikä pysähtynyt yhdellekään kontaktille (mentiin aa kaks kertaa ja kerran puomi). Lopussa tuli kielto hypyltä kun minä lakkasin liikkumasta/ohjaamasta sen toisen aan jälkeen, koira ampui hienosti oikiaan putkeen sen jälkeen ja hyppäsi samalla vauhdilla yhden hypynkin sitten ihan oikein. Ja olisi varmaan mennyt sen viimisen hypynkin jos ohjaaja olisi yhtään yrittänyt ja tullut mukana.

Montaa kertaa ei ole tuon kanssa kisaradan jälkeen vituttanut, mutta nyt vitutti. Ihan noin niin kuin suomeksi sanottuna. Kaunistelematta asiaa sen kummemmin.

Ratapohjasta huomasin, että vaikka se oli kuiva niin se oli hivenen pehmeä ja möykyillä. Mulle huono siis. Kahen radan jälkeen jalka on jo kohtuullisen tuusannuuskana. Seinäjoen kenttä oli kovempi ja sitä myöten parempi.

Väliaika kahvia ja pullaa. Noh ei otettu kahvia eikä pullaa, mutta lenkitin koiraa hyvässä seurassa ja enin ketutus laski ja pystyin alkamaan ajattelemaan seuraavaa rataa eli hyppäriä.

En vienyt koiraa autoon kun oli niin kuuma vaan seisoskelin sen kanssa radan vierellä (Nemi pisti pötköttään kun oltiin paikallaan) ja kun olin rt:ssa niin Nemi ootteli Kossin vieressä kaukalon reunalla. Nätisti se siinä pötkötteli eikä huutanut mun perään - kiinnitin asiaan huomiota kun olin rt:ssa, että mitä kummaa MUN KOIRA EI HUUDA, että onkohan jotain vialla

Mikko-koutsi oli katsomassa 1-luokkien ratoja, joten saatiin häneltä pari neuvoa radalle. Alun teinkin sen neuvon mukaisesti, vaikka hieman jänskättikin... mutta se sujui ihan hyvin. Nemillä oli hyvä vauhti, en meinannut mukana pysyä. Eka kielto saatiin muurin jälkeiseltä putkelta. En tehnyt kyseistä kohtaa niin kuin suurin osa muusta väestä eli en mennyt valssaamaan muurin eteen kun aattelin että mun on turha liikkua sinne.. mutta mun ois pitänyt silti liikkua siitä muurilta enemmän kohti putkea. Koska nyt koira katto muhun päin muurin jälkeen ja meni sitä myöten ohitte siitä putkesta.

Sen jälkeen ihan hyvää suoritusta / juoksemista. Pujottelua ennen oli putki ja tuota kohtaa mietin ennen rataa että miten teen. Päädyin valssiin, mutta Nemi ei tykännyt siitä ajatuksesta vaan rupesi räiköttämään ja siitä räkytyspyörityksestä tuli kielto. Kun räikötys loppui sain koiran taas esteelle ja sen jälkeen meno oli taas sujuvaa.

Jossitteluna voidaan siis sanoa, että ehkä se toinen ohjaus olisi ollut pujoon parempi. Mutta kun ehdin sinne valssille niin luulin sitä varmemmaksi tavaksi... enkä arvannut että Nemi ei kestä ns käteen ottamista... toisella tavalla mun ois pitänyt vetää koiraa putken jälkeen vähän eri linjaan jotta se ois alottanu pujon ekasta välistä. Mutta siinä ei ois varsinaisesti tarvinnut ottaa koiraa käteen. Noh, tuo meni nyt noin. Ja tietty sitä muuri-putki paikkaakin voin jossitella, mutta ...

Hypärillä kuitenkin oltiin enemmän yhdessä tekemässä kuin sillä ekalla radalla.

Ainiin, ekan radan jälkeen tein radan reunalla keinua. Tietysti priimoilla kontakteilla - ei puhettakaan että koira ois sikaillut. Vaikka oli just tehnyt niin. Ja vielä ennen kuin lähettiin Pateniemestä niin tehtiin 3-4 kertaa aa kun se oli kentän reunalla ja taas koiruus oli kuin herran terttu eikä aikonutkaan liikkua esteeltä minnekään ennen kuin annoin luvan.

Osittain, ja ties kuinka valtaosiltaan, a-radan sikailut johtuivat siitä että koira reagoi mun omaan häiriintymiseen kaikesta siitä alkusäädöstä. Vaikka eihän se silti saisi suorittaa kontaktiesteitä niin kuin se suoritti...

Mitähän muuta? Rimat olivat 60 cm:ssä.

Nemin tulos b-radalta oli 10, ihanneaika alitettiin hitusen verran eli vauhti oli hyvä vaikka tuli tökköjä=kieltoja.

Monet Activelaiset tekivät nollia. Onnea heille - varsinkin Kossille & Maissille!!!

Huomenna leikki jatkuu samassa paikassa...





..ja vielä oikeesti. Pitäisi hankkia erilainen panta noihin agikisoihin mikä olisi helpommin käsiteltävissä kun koirani aika hötkyilee kun otan niiltä pannan tahi valjaat pois päältä. Sama juttu olipa niillä aatu-panta tai valjaat. Panta jää vähän karvoihin kiinni, joten ei lähde supersujuvasti pois päältä joten koira ei pysy paikallaan vaan saan asetella sen uudestaan. Tai löytyyhän meiltä kotoa yksi noutajatalutin, pitäisiköhän mun kokeilla sitä seuraavaksi?


Ei kommentteja: