maanantai 31. elokuuta 2009

Ostetaan tokokisahermot!


Niinpä niin. Kaveri sai ylipuhuttua mut ilmoittatumaan elokuun lopun tokokokeisiin. Mitkä olivat siis kahden eri tahon järjestämät, samalla tuomarilla. Oulussa molemmat kokeet. Ajattelin, että meneehän se sitten molemmat koirat samana päivänä samassa kokeessa samoilla jännittämisillä. Voihan Erkki-Merkki!

Jos tuomari toteaa mulle kokeen aikana että: "Jos minä näen kuinka paljon sinä jännität - niin arvaa kuinka hyvin koira sen huomaa, ja reagoi siihen" Niinpä niin! Huomasi varmasti. Mun rekuissa huomaa tuon maanhaisteluna yms haahuiluna ja haukkumisena. Eivät raasut tiedä mitä tehdä kun "mamma" on ihan epänormaali

Mähän lähdin kokeisiin sillä mielin, että Nemi osaa alokasluokan liikkeistä kaikki muut paitsi hypyn. Ja että Merrin kanssa menen "rallattelemaan" - siis kyllä sekin jollain tasolla ne liikkeet osaa, mutta enemmän luotin Nemin taitoihin.



Eka koe päivä...

Lauantai 29.08.09 Kaukovainion kenttä

Tuomari: Allan Aula

Järjestäjä: KAS

Koejärjestys lauantaina oli evl-voi-avo-alo

Saavuin Kaketsulle siinä vaiheessa kun voi-luokka oli menossa. Satoi vettä, enemmän ja vähemmän koko päivän (ei kuitenkaan missään vaiheessa ihan kaatamalla). Ilmoittauduin ja katselin suorituksia jonkin aikaa. Sitten hain Merrin autosta ja "lämmittelin" ts yritin saada sitä kisavireeseen. Merri veti kohti "kehää" joten sen into oli ainakin kohillaan.

Merri oli toisessa avo:n paikallamakuu ryhmässä, vieressään auspai-uros ja berni-narttu.

Pisteet ja kootut selitykset:

Paikalla makaaminen 8 - oli noussut istumaan hieman ennen loppua. Tai ainakin istua törrötti siellä kun palasin piilosta. Auspai oli lähtenyt liikenteeseen... että hyvä kun Mersu sentään istui paikallaan.

Seuraaminen taluttimetta 7,5 - melkein heti alkuun rupesi haahuttamaan, lisäkäskyllä sain sen kuitenkin takas haltuun ja loppuosa seuruusta oli oikein nättiä. Tosin perusasennot taisivat puuttua tai olivat turhan vinoja. Siitä loppuosasta seuruuta tykkäsin kuitenkin itte, tosi hyvää Merriksi.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 8 - Varmistin eli hidastin omaa menoa samalla kun käskin. Tuomari tulkitsi sen kaksoiskäskyksi. Mikä tietty oli ihan oikein tulkittu - ennemmin kuitenkin varmistus ja sitä myöten pisteitä kuin ei pisteitä ollenkaan...

Luoksetulo 5 - Merri kun jäi istumaan sinne "alkuun" niin se mokoma haukkua pötkötti koko ajan kun kävelin sinne "toiseen päähän". Tuotapa se ei ole ennen tehnytkään. Ei aikomustakaan pysähtyä. Käsimerkillä yritin siis pysäyttää koiran. Tuomari sanoi, että haukkuminen vaikuttaa sitten kokonaisarviointiin - muuten tuosta ei olisi voinut tulla pisteitä ollenkaan.

Seisominen seuraamisen yhteydessä 0 - Tämä oli se kohta kun  tuomari kommentoi mun hermoilusta. Koira meni maihin. Kun mun käsky oli ihan outo -epänormaali.

Noutaminen 7,5 - Sanoin koiralle 'paikka' ennen valmiina oloa ts suorituksen alkua. Nyt se odotti jopa että heitin kapulan. Toi eteen, ei ehkä kaikkein nätimmin. Mutta ei tiputtanut vaan ootettiin liikkurin käskyä ja sitten sain siltä sen kaapulan. Sitten käskyllä sivulle. Taisi olla vinoperusasento. Ei ehkä hyvät pisteet, mutta olen kyllä varsin tyytyväinen koiran suoritukseen, niin paljon kun on noutoa yritetty hioa ja koira tiputellut kapulaa jne. Pitkä matka vielä priima-suoritukseen, mutta kyllä tämäkin tähän kohtaa jo mulle kelpaa :)

Kauko-ohjaus 9 - Yhdessä kohtaa vaati kaksoiskäskyn, muutoin tosi hyvä. Ja minä kun olen hakannut päätäni seinään viime aikojen reeneissä kun koira tarjoaa seisomista. Tai menee maassa olosta lievän seisomisen kautta istumaan. Ja ties mitä kaikkea. Ja kokeessa koira suorittaa liikkeet lähes tulkoin täydellisesti!

Estehyppy 0 - koira otti ja meni haistelemaan hypyn etuosaa, siinä vaan oli ja nuuskutti. Kutsuin pois ja lähetin uuelleen esteelle, jolloin koira teki tän täysin oikein. Mutta se oli myöhästä, kun kerta olin aloittanut alusta tms

(eräs muu koira viikonlopun jommassa kummassa kokeessa kävi hyppimässä esteen ees taas - ja teki sitten hypyn ja sai siitä pisteitä?! tosin voihan se olla että se ei ollut vielä "valmis" kun hyppeli - mutta silti, eikös tuosta ois pitänyt tulla nolla. vai onko se ihan sama mitä koira tekee sillä välin kun ei ole varsinainen liikkuroitava suoritus meneillään?)

Kokonaisvaikutus 8,5 - haukkumisista rokotti.

Pisteet yhteensä 120,5 ja AVO3

Nemi puolestaan pääsi omaan koettelemukseensa ekassa paikallaoloryhmässä. Toisella puolen oli saksanseisojauros ja toisella puolen snautseriuros.

Virittelyn aikana Nemi toimi kuin herranterttu. Hiljaa ja hyvällä motivaatiolla. Tehden kaiken mitä pyysin.

Luoksepäästävyys 10 - Reeneistä opittuna en oikein tiennyt pitääkö mun katsoa koiraa vai tuomaria. En muista mitä tein, mutta Nemi istua napitti paikallansa kun tuomari-setä kävi hieman silittelemässä sen päätä. Täydellistä!

Paikalla makaaminen 9 - Hiukka pelottavaa. Ohjaajalle siis. Vieressä ollut saksanseisoja nousi ylös ja hengaili ties mitä kaikkea. Nemi pysyi kuitenkin paikallaan, vaikka oli hitusen levoton. Nenä nousi haistelemaan seisojan suuntaan. Ennakoi loppuistumisen, siitä pistemenetys.

Seuraaminen kytkettynä 9 - Pientä haparointia taisi jossain kohtaa olla, vai jäikö joku perusasento tekemättä tai jotain. Mutta remmi ei kiristynyt ts sillä ei tarttenut pelata alkuunkaan. Nättiä työskentelyä.

Seuraaminen talutimetta 6,5 - Nyt koira keksi, että tässähän voi vaikka haistella maata ja tehdä omiaan. En muista montako käskyä annoin.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 8 - Ihan sama kuin Merrin kanssa. Eli varmennus maahanmenosta eli tuplakäsky.

Luoksetulo 10 - Tämä tehtiin taidon mukaan. Vauhdilla mun luo ja sivulle.

Seisominen seuraamisen yhteydessä 0 - Nemi istui.

Estehyppy 0 - En sanonut pysäyskäskyä tarpeeksi ajoissa, joten koira oli melkein mun kohalla kun seisastui. Joten ei pisteitä siittä. Enpä kyllä niin pienen reenin jälkeen olisi olettanutkaan.

Kokonaisvaikutus 9 - eli välillä kakru oli asiassa mukana.

Pisteitä yhteensä 136 ja ALO3.

Nemi olisi lauantaina -vielä- varmasti tehnyt töitä paremmalla sykkeellä jos allekirjoittanut ei olisi ollut syvällä jännityksen aallokossa. Toisekseen allekirjoittanut ei osaa hallita kakrun hermoja, siis kehumisastetta. Taisin nostattaa koiran kierroksia liian "kovalla" kehumisella - kyykyssä rapsuttelua jolloin koira riehaantuu. Se kun riehaantuu niin helposti. Sille pitäisi kait olla enemmän saksalainen tyyli - ts vähäeleinen kiitos kehu ja kunnon riekku leikit vasta myöhemmin



toka koe päivä ...

Sunnuntai 30.08.09 Myllyojan kenttä

Tuomari: Allan Aula

Järjestäjä: Suomen Briardit ry

Tässä kokeessa ei arvostelut muuta kuin alemmat luokat. Alokasluokan koirakkoja oli ilmoittautunut 19 ja avoja 10. Alokkaat oli jaettu kahteen ryhmään, joista jälkimmäiseen kuului Nemi. Joten meidän ryhmän osuuden olisi aikataulun mukaan pitänyt alkaa klo 10.

Aamuvarhain kuuntelin kotona, kun vettä satoi kuin saavista kaatamalla. Että kiva tässä nyt sitten lähteä kokeeseen... Sateesta johtuen (säästyin yhdeltä tassujen pesutuokiolta) päätin jättää koirien aamulenkin kotosalla tekemättä ja ajella hieman aiemmin jo Myllikselle ja lenkittää koirat siellä. Saavuin siis kentän viereisessä olleelle parkkikselle yhdeksän tienoilla, kävin ilmoittautumassa ja lähdin koirien kanssa lenkille.

Sitten koirat autoon ja hetkeksi seurailemaan kentän tapahtumia. Ja sitten hakemaan Nemi virittelyä varten, sekä tottumaan paikalla hengaileviin koiriin yms yleiseen tunnelmaan.

Paikallaolossa Nemi oli laitimmaisessa paikassa, vierustoverina Maija-göötti.

Luoksepäästävyys 9 - Tällä kertaa Nemi ei ihan kestänyt. Eli ensin istui ja sitten nousi seisomaan tuomarin ollessa sen luona.

Paikalla makaaminen 10 - Taas olin hermoraunio! Nimittäin kehän likelle tuli jotain koiria, tai jostain muusta syystä mitä en tietty nähnyt, kentän ulkopuolella alkoi mieletön riekunta. Siis haukkumista ja leikkimisilokiljahteluja - muutaman koiran taholta siis. Nemiä kiinnosti tuo toiminta ihan mahottomasti! Ainakin puolet paikallaoloajasta Nemi tuijotti jonnekin kentän ulkopuolelle - ei muhun. Pysyi kuitenkin, jopa siihen asti että sai käskyn nousta sivulle.

Seuraaminen kytkettynä 8,5 - Aluksi hyvää ja sitten rupesi tarvimaan hihna-apuja.

Seuraaminen vapaana 0 - Ei seuraamisesta tietoakaan. Haahutusta, haistelua ja haukkumista.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 0 - koira ei lähtenyt seuraamaan, joten mitä siinäkään tilanteessa oikein voi tehdä?

Luoksetulo 8 - Muuten hyvä, paitsi että loppuosan mun luo juoksemisesta koira huusi. Siis haukkui.

Seisominen seuraamisen yhteydessä 0 - Ei tainnut tähänkään lähteä mukaan tekemään mitään.

Estehyppy 0 - Nyt sanoin seisomiskäskyn aiemmin kuin eilen. Mutta koira ei malttanut pysyä paikallaan. Hypylle se kyllä irtoaa, jos jotain positiivista siitä yrittää hakea.

Kokonaisvaikutus 5 - Ei ihan ollut Nemin päivä.

Pisteitä 85, ei tulosta. eli ALO 0.

Luulenpa, että Nemin pää ei kestänyt kahta peräkkäistä koetta. Se oli vielä ihan väsy eilisestä. Ja edellisen päivän kokeen pilasin ihan itte turhalla jännittämiselläni.

Mutta siinä missä Nemi oli ihan väsy eikä jaksanut keskittyä mihinkään, niin Merri sitä vastoin oli erittäin yhteistyökykyisellä tuulella. Temputtelin sen kanssa ennen kehään menoa ja meillä oli varsin kivaa keskenämme. Mitä nyt kentän laitamilla ollut saksanpaimenkoiraa Merrin piti välillä vilkuilla epäluuloisesti ja murahdella hitusen. Sain sen kuitenkin unhoittamaan -kait?- sakemannin ja keskittymään mun kanssa touhuttamiseen.

Kisalistasta (joita ei jaettu kaikille, ts en saanut omaa katsoin vain ilmoittautumisen yhteydessä ketkä olisivat paikallaolokaverit) olin selvittänyt että paikallaolossa ei olisi mitään "pahoja" koiria. Siis sellaisia rotuja mitkä vetävät Merrin nenään hernepalkokasveja. Toisin kuitenkin kävi. Kuinkas muutenkaan. Sillä kokeesta oli aika paljon poissa koirakkoja.

Avo-koirakot suorittivat paikkaolon yhdessä erässä. Me menimme kehään erään göötin perässä ja kehäänmeno tarkistuskessa nämä kaksi ruåtsalaista ärähtivät toisillensa (kuulemma se toinenkin oli narttu). Kun pääsin paikallaolo paikalle, niin Merri tajusi, että sen viekkukaverina on Just se Sama Paha Sakumanni. Merri raivostui, mutta sain sen parilla näennäis-perkeleellä ruotuun.

Paikallamakaaminen 0 - Jollen nyt ihan väärin muista, niin Merri taisi tarvita kaksi käskyä että sain sen maahan. Jätin koiran erittäin voimakkaalla "paikka"-käskyllä, sillä tiesinhän miten tukala tilanne noiden koirien välissä makaaminen sille oli. Menimme toimitsijateltan taakse piiloon, Tuija näytti välillä peukkua sen merkiksi että hyvin menee. Siis että koira on maissa ja kaikki ok. Kunnes kuuluu tuomarin sanomana "26". Mikä tarkoitti siis minua. Merri hipsi vähin äänin telttaa kohti ts sitä "hajuvanaa" mistä olin kulkenut kehän poikki. Saavutin koiran, pistin hihnaan ja kuljetutin kentän reunalle. Ja sieltä melkein heti takaisin riviin. Aika tuli täyteen hyvin pian. Tuomari sanoi, että koira oli maannut hyvin rauhallisesti - ilman mitään rauhattomuuksia -  2,6 minuuttia ja sitten vaan noussut ylös ja hilputtanut pois.

Seuraaminen taluttimetta 7 - Välillä hyvää ja välillä huonoa. Taisi loppua kohti tulla kyllästyminen. Tuomari kysyi olenko koettanut reenata niin, että jos näyttää siltä että kyllästyttää niin vaihtaisin suuntaa tai nopeutta tms. Olenhan minä - suoria pätkiä tulee reenattua melko vähän juuri tästä syystä.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 0 - Seisoi, koska en varmistanut kuten ed. päivänä. Voihan kökkelö!

Luoksetulo 5 - Sama toistui kuin ed päivänä. Tosin nyt oltiin ihan hiljaa. Eli läpijuoksu. Yritin heiluttaa kättäni pysäyksen merkiksi.

Seisominen seuraamisen yhteydessä 9,5 - Voi ellun kanat! Merri ei ole ikinä -edes reeneissä- tehnyt tätä liikettä näin hyvin. Pysäs, ja kesti takana käymisen. Perusasennon vinoudesta puoliskopistettä jäi pois. Mutta oon tosi tyytyväinen tähän!!!

Noutaminen 8 - Merri oli ihan into pöhkeenä! Sanoin sille parikin paikka-käskyä ennen kuin olin valmis. Silti se lähes tulkoon varasti kapulalle.Luovutus mun edessä ja siitä sivulle.

Kauko-ohjaus 10 - Nyt ei 2-käskyjä tms. Ihan täydellistä!

Estehyppy 10 -

Kokonaisvaikutus 9 - Nyt Merri oli tekemässä mun kanssa asioita. Eikä huutanut yhtään missään kohtaa! Itte mokasin sen maahanmenon ja Merrin tietäen en ihmettele yhtään ettei se kestänyt olla sen sakun vieressä.

Pisteitä yhteensä 123, AVO3.

Tästä vikasta koesuorituksesta jäi hyvä mieli, vähistä pisteistä huolimatta. Nuo molemmat nollasuoritukset on kohtuu helppo saada kuitenkin pisteille. Eli Merrin tulette näkemään jatkossakin, joskus, tokokokeessa. Nemistä en ole niinkään varma... *huohhuohhuoh*

Ei kommentteja: