tiistai 30. huhtikuuta 2019

Halapaa ku saippua - mitä harrastaminen maksaa

Jännä, miten sitä on tottunut jo maksamaan harrastamisesta ties mitä summia. Nyt sitten kun on tullut tuo uusi harrastus omaan treenivalikoimaan, niin ihan järjestäin olen hämmästellyt edullisia hintoja.

Esimerkki 1. Okk:n talvella järjestämä lajin erikoiskoulutus maksoi pari-kolmekymppiä. Ulkopuolinen guru tuli tuolta jostain ja piti muutaman tunnin ryhmätreenit joista maksoin muutaman kympin (oliko se 25 euroa?).

Esimerkki 2. Lajileiri. Pari puolen tunnin yksäriä gurujen opissa sekä jotkut yhteistreenit (edelleen joku lajin guru). Kaksi lounasta ja majoitus. = 140 euroa.


Agilityssä ei ole mitenkään tavatonta, että viikonlopun erikoiskoulutus jonkun gurun opissa maksaa yli sata euroa, treeniaikaa saat sillä vajaan tunnin per päivä (20min?). Siinä siis pelkkä koulutus.

Yhtään ei haittaa, että nyt maksan koiratreeneistä vähemmän kuin joskus aiemmin ;-)


Toki tanssijat joutuvat sitten kisoista pulittamaan suolaisemman hinnan (35 euroa oli jokin startti minkä katsoin) kun taas aksaajat saavat rallattaa alle 15 eurolla yhden radan.


Aikanaan kun aloin käymään yksityisillä koiratreeneissä niin halvimmillaan olen maksanut yhdestä harjoituksesta viisi euroa ja kalleimmillaan kaksikymmentäkolme euroa. Nämä siis säännöllisiä treenejä, erikseen on ollut sitten niitä gurukoulutuksia eli jotain viikonloppukursseja joiden hintalaput ovat olleet mitä milloinkin. Nykypäivänä tiedän, että koirakoulujen aksatunnit maksavat selvästi enemmän kuin ne maksoivat silloin kun minä vielä agiliitelin.

Muittenkin lajien treenit tietysti maksavat yksityisissä koirakouluissa. Pakkohan niiden on maksaa, jotta yrittäjä palkkansa saa. Näiden tuntien hinnat taitavat tällä hetkellä keikkua kahdenkymmenen euron molemmin puolin.


Edullista harrastamista tietysti myös löytyy. Jälkeä voin treenata itsekseni, ei maksa kuin namit ja vaivan/ajan (niin kuin kaikki reeniminen). Nosea voidaan tehdä itseksemmekin, ei tarvitse välttämättä edes lähteä minnekään. Haku ei maksa kuin bensat jonnekin metsikköön, namit ja sen että on aikaa olla metsässä monta tuntia. Temppuja (tanssi, rally, toko) voi opetella itsekseenkin.
Ja tietysti voisi olla kimppatreenejä (edellämainituista haku sitä jo onkin), kesällä ei tarvitse edes maksaa hallimaksuja, jos olisi kavereita kenen kanssa treenata.


Pelkkää hintalappua ei tokikaan kannata tuijotella kun treenipaikkaa ja kouluttajaa valitsee. Joskus sitä on maksanut jostain supergurusta hirveitä hintoja ja sitten kurssista ei ole saanut juuri mitään irti ja toisinaan taas on ollut tosi hyödyllinen koulutus.

Jos kouluttaja ei ole tehnyt kotiläksyjään (=suunnitellut treenejä) ja jos kouluttajasta huokuu (sanallisesti tai sanattomasti) se ettei se arvosta juuri meitä koirakkona (minua henk koht tai koirani rotua tai mitä lie) niin ... → ei jatkoon. Tietenkään kouluttajan ei tarvitse olla, että "jee ruotsinlapinkoira, jee teistä tulee maailman parhaita" 😄 Vaan jos kouluttaja asettaa kenet tahansa ryhmäläisen erityisasemaan (jolla esim samanrotuinen koira kuin hänellä itsellään, tms mistä suositusasema johtuukaan) niin joutuu mun mustalle listalle. Tai jos kouluttaja sanoo meille jotain ympäripyöreää, niin eipä hänen tarvitse toiste tuhlata aikaansa meihin.


Tottakait tulin sitten miettineeksi niitä ei ehkä niin syvällä koiramaailmassa olevia, tai vasta ensimmäisen koiran hankkineita jotka kurkistelevat koiratreenimaailmaan, siis silloin kun kokosin tuota Oulun alueen koirakoulu -taulukkoani. Että jos en mitään mistään tietäisi, niin miten valitsisin sen keneltä kysyisin treenipaikkaa?

Luultavasti vaikuttavia tekijöitä olisivat laji(t), sijainti ja hinta. Ja ehkä kysyisin kavereilta (jos minulla olisi kamuja jotka treenailisivat jotain) tai sitten lukisin netistä mielipiteitä ja yrittäisin suodattaa mielipiteiden ääripäitä. Hyvin suuri mahdollisuus olisi näillä kriteereillä kyllä mennä päin männikköä.

Ei kommentteja: