tiistai 30. huhtikuuta 2019

Välikausijalkineet

Sain eilen postia. Tällaista:

"Hankinta on pantava vireille viipymättä hyväksymisestä. 
Potilaalla on taustalla synnynnäinen kampurajalkaisuus. Oikeanpuolen kantaluu on varusryhtinen ja paino ohjautuu lateraalisesti. Kantaluun asentoa ei juurikaan voi korjata passiivisesti. Seistessä jalkaterän etuosalla 1. säteellä on ainoastaan hento kontakti alustaan. 1.varpaan liikkuvuus on alentunut. ja 2-4 varpaissa on vasaravarpaat.
Arvion perusteella potilaalle päädyttiin valmistamaan potilaan mittasuhteisiin oikea kokoiset jalkineet, joissa huomioitu rullava ulkopohja sekä alaraajojen  pituus ja koko ero. Ideana on saada kengän rullaavuus oikealle paikalle eli päkiälinjalle, sen avulla pyritään helpottamaan varpaiden yli astumista. Tällä tavoin voidaan mahdollisesti vaikuttaa kompensaatio liikkeitä vähentävästi sekä säästämään olemassa olevaa jalkaterän ryhtiä. Potilaan oik jalkaterän kenkäkoko kenkämittarilla mitattuna on 29,5 ja vas 35 sekä oik jalka on 3 cm lyhyempi. Potilas on käyttänyt normaalijalkineita, joissa on korotus kiilamaisena kengän pohjassa. Mutta kengät ovat samankokoiset eikä ko korotus ole ollut biomekaanisesti toimiva eikä kiilamainen tuenta ole ollut optimaalisesti oikealla paikalla. 
Arvion pohjalta potilaalle hankittiin talvijalkineeksi: Klaveness Malliksi 9366, racer oikealle koko 33 ja vasemmalle 37 oikealle 3mm kokomatkalle lisätilavuutta. 892/898/212/205 25mm oikeaan ulkopohjaan korotusta jälkikäteen tehtynä, jotta saadaan kenkä pidettyä mahdollisimman kevyenä ja sirona/joustavana. wtex, s571, huopavuori.

Apuvälineratkaisu:
Potilas otti yhteyttä sovitusti hankittujen jalkineiden toimivuuden sekä kevätjalkineiden tarpeen arvioimiseksi. Potilas koki, että on hyötynyt oikean kokoisista jalkineista, joissa on huomioitu rullaava ulkopohja sekä alaraajojen pituus ja kokoero. Kengän rullaavuus on ko jalkineissa saatu oikealle paikalle eli päkijälinjalle vahvistamaan kävelyn eri vaiheiden sekä oik jalkaterän lihasten aktivoitumista. 
Potilas on käyttänyt jalkineita n. 2 kk:n ajan ulkona ja töissä mutta kotona ollessa hän liikkuu mielellään ilman jalkineita. Rasituskivut oik jalassa ovat selvästi vähentyneet ja kävelyasento hankituilla kengillä on suhteellisen symmetristä ja askellus aktiivista. Vas jalan kengän potilas on kokenut liian pieneksi eli tarve isommalle jalkineelle.  
Arvion perusteella potilaalle hankitaan Klaveness välikausijalkineet 9365, racer oik 33 vas 38. Lisäksi oik jalan kenkään lisätilavuutta 3 mm kokomatkalle. 892/898 oik jalan kengän ulkopohjaan 25 mm lisäkorotusta jälkikäteen, jotta kenkä saadaan pidettyä kevyenä ja sirona/joustavana. Kenkiin tekstiilivuori."


Sitten muita jalka/kenkä/ pohdintoja viime ajoilta.

Selkä on ollut taas kipeä viime aikoina. Myös jalka on oireillut, sekä nilkan/jalkapöydän seutu että koko koipi.  Ja mun kengät on melko risat. Sitkuttelen niillä nyt vielä sen kolmisen viikkoa mitä menee, että saan nuo "välikausijalkineet". Paskakeissi sitten jos ne eivät olekaan hyvät (eli pakkorako mennä ostoksille ja toivoa että löytyy semi-siedettävät jalkineet).

edit. Ihan pakko vielä poimia tuolta tekstistä tämä kohta "Mutta kengät ovat samankokoiset " en tajua mistä ne tuon ovat saaneet päähänsä. Ihan varmasti olen n kertaa sanonut että ostan aina kaksi paria kenkiä. Kaksi pari tarkoittaa eri kokoisia jalkineita, mutta vaikka ne ovat eri kokoisia niin en (muistini mukaan) koskaan ole löytänyt kenkiä jotka olisivat tismalleen oikean kokoiset (molempiin jalkoihini yhtäaikaa, samasta mallistosta). Kenkäkaupan kengät vain eivät voi olla oikean kokoiset vaan ne ovat aina kompromissi. Näissä Kenkätohtorilta saaduissa talvikengissähän erinomaista oli se, että kerrankin oikeassa jalassa ei ollut liian isoa kenkää; askellus / rullaavuus parani ja sitä myöten jalkakin voi paremmin (=vähemmän kipeästi).

Ei kommentteja: