tiistai 22. heinäkuuta 2014

Vattumustikkapiiras

Toiset harrastaa tuoremarjapiiraita, minä herään tekemään pakastemarjoista piirakoita yleensä kesäaikaan tai joskus muulloin kun muistan, että pakkasessa on x rasiaa marjoja ja jotainhan niille pitäisi tehdä. Kesä herättää piirakkahimot siinä mielessä että se tuo vaihtelua jäätelön syöntiin. Siis kun jätski saa jonkin seuralaisen ;) Loppu kesästä yleensä käy niin, että joko äitiltä tai anopilta saa joko suoraan pakattuna tai kehoituksena "täällä nämä pensaat notkuvat marjoja..." pakkasen täytettä. 

Päädyin hieman erilaisempaan piiraaseen kuin mitä yleensä. Toivottavasti siitä tuli/tulee  (on vielä uunissa) kelvollista, ainakin sen jätskin kanssa ;)

Tällälailla se piiras synty:

  1. Avasin pakastearkun kannen ja tutkin mitä kaikkea pakasteesta löytyykään. Päädyin ottamaan sekä rasian mustikoita että rasian vadelmia huoneen lämpöön sulamaan. 
  2. Pistin uunin lämpiämään kahteensataan asteeseen. 
  3. Otin  jääkaapista lopun voin (ehkä reilu 100g) ja laitoin sen pieneen kattilaan, pienelle lämmölle sulamaan
  4. Otin taikinakulhon jonne laitoin 5ml (mulla on semmonen mitta, oisko noin 1tl) soodaa, yhden desin sokeria ja kaksi desiä vehnäjauhoja. Sekoitin ne ja lisäsin sulaneen voin sinne joukkoon, sekoitin lisää. 
  5. Rikoin kananmunan ja lisäsin sen (ilman kuoria) taikinaan. Sekoitin sen sinne joukkoon
  6. Lisäsin taikinaan desihkön (loput mitä puolen litran purkissani oli jäljellä) maustamatonta jugurttia. Sekoitin lisää. 
  7. Taikina näytti lirulta. Lisäsin vielä jonkin verran vehnäjauhoja (ehkä desin) ja hieman hienoa sokeria. Sekoitin taas lisää.
  8. Otin piirakkavuo'an ja voitelin sen (se voi loppu, joten käytin ruokaöljyä). Kaadoin ja kaavin taikinan vuokaan ja levittelin sen suht tasaiseksi (tai  ainakin yltämään about kaikkialle).
  9. Laitoin marjat puhtaaseen kulhoon ja totesin että niitä on liikaa. Sekoitin marjat ja otin puhtaaseen pakasterasiaan osan marjoista ja laitoin ne jääkaappiin (syönen ne huomisaamuna puuron kanssa). 
  10. Sekoitin marjojen joukkoon jonkin verran sokeria (puol desiä?) ja 1½ desiä kaurahiutaleita. 
  11. Kaadoin marjaseoksen piirakan päälle ja levittelin sen siihen kohtuu tasaisesti. 
  12. Otin kaapista fariinisokeripakkauksen ja murustelin siitä/sitä piirakan päälle (sinne tänne jonnin verran)
  13. Laitoin piirakan uuniin.
Kypsennysaika lienee jotain puolen tunnin paikkeilla, hieman yli tai hieman alle.

Värikkäät marjat (ja kaurahiutaleet). 

Piirakka just ennen uuniin menoa.

Kypsä, vasta uunista otettu piirakka. Ei kovin kaunis, mutta maku korvaa puutteet näiltä osin ;)

Njam, njam. Piirakka oli syötävää myös ilman jätskiä ;)


Ei kommentteja: