tiistai 26. maaliskuuta 2019

Monta tanssijuttua

Koko ajan tapahtuu niin paljon etten tahdo perässä pysyä, mulla on sellainen kutina, että on jäänyt neljät tanssitreenit kirjaamatta blogiin. Muistelen niistä nyt ainakin jotain tähän.

Kauimpana on ne jatkokurssin viimeiset viralliset treenit. Se kerta kun kaikkien piti esittää koreo ts 5-6 ensimmäistä temppua siihen omaan biisiin. Niistä treeneistä on siis nämä kummat kuvat. Mutta muuta en ole treeneistä kommentoinutkaan.

Kikin kanssa päästiin esiintymään aika alkuvaiheessa tuntia, muistaakseni. Mikä oli ihan hyvä juttu, jo pelkästään sen takia, koska loppu tunnista ko hallissa Kiki on aina levottomampi kun viereiselle kentälle alkaa tulemaan treenailijoita eli hallissa alkaa olla enemmän kuhinaa.

Teoriassa olin valmistautunut ihan huolella noihin kyseisiin treeneihin. Teoriassa siksi, että olin kyllä miettinyt koreota, ja jotain pätkiä testannut koiran kanssa mutten ollut kuitenkaan kertaakaan kokeillut pidempää pätkää enkä sovittanut sitä musiikkiin.

Miten se sitten meni? Alku oli hyvä. Kiki tuli nätisti aloitukseen, pysyi paikallaan, pystyin antamaan käsimerkin (musiikin aloitusmerkin). Pujottelunkin se teki, tosin yliohjasin (hyvä tai paha, hyvä se että koira teki huono se että eihän se nyt oikeassa tanssissa tuolta voi näyttää; mutta parempi kuin se mitä taannoin kirjoitin asiasta). "Agikävelyn" jälkeen tulee muutama haukahdus, kenties epäselvää ohjausta minulta. Kuljen myös koko ajan kohti takaseinää (tietoisen epätietoista menoa pois yleisön läheltä?) ja olen paljon selin yleisöön - kehän käyttö siis kaikkea muuta kuin hallussa :-D
En näköjään tehnytkään aiottua puoliympyrää (mun oli tarkoitus vaihtaa suuntaa ns puoliympyrällä ja Kikin pyörähtää 360 astetta / mun ympäri), sillä olisin saanut kulkusuuntani takaisin kohti yleisöä ...
Lopussa teetätin koiralle "paniikissa" twistejä vaikkei ne kuuluneet koreoon. Loppuosassa (siitä mitä tein) olisi pitänyt olla "hidasta taiteellista seuraamista" mutta näytän jäykkäkakalta tokottajalta.

Että joo, ei ihan mennyt suunnitelman mukaan. Mutta. Ehdottomat plussat ovat (joista en voi liiaksi korostaa kuinka iloinen niistä olen)
- Kiki keskittyi tekemään mun kanssa
- Me tehtiin noin minuutin mittainen koreo
- Suurinpiirtein sain tehtyä ne asiat mitä olin suunnitellutkin
- Tuo oli pisin "palkattomuus"treeni Kikille eli en välipalkannut sitä kertaakaan (lopuksi sai rasiasta erikoisnameja)

Eihän se tanssilta näyttänyt, kun ihan kaikkein vaikeinta lajissa on se, että miten saadaan minut näyttämään joltain muulta kuin tikulta kakassa :-D Tai vaivaantuneelta tokottajalta.

***

Noh, sitten on ollut parit treenit Maikkulassa mistä en ole tainnut kertoa mitään. Toinen treenikerta oli aika levoton Kikin osalta. Levottomuus voi osin johtua siitä, että itse en osaa olla rentona treenitovereiden joukossa (en tohdi julkiseen blogiin asiaa sen enempää avata). En muista yhtään opeteltiinko jotain uusia temppuja tuolla kerralla. Joka tapauksessa tehtiin vuorotellen tanssiesitys missä koiran piti antaa tassua, ohjaajan peruuttaa ja koiran tulla siinä mukana, tehdä pyörähdys, pujotella, tehdä pyörähdys ja sitten loppuun seuruuta ja ihan vikaksi jokin omavalintainen temppu. Eka kierros meni Kikin osalta ihan syteen ja saveen. Itseni oli hankala hahmottaa se peruutusosuus, Kiki haukkui ja/tai haisteli maata ja oli kaikki katastrooffin ainekset ilmassa. Pujottelu ei sujunut ja itse en osannut pyöriä. Vika seuraaminen onneksi toimi kait kohtalaisesti. Toinen kierros oli onneksi jo parempi, että ei ihan kökösti koko ajan mennyt.

Viime viikon treeneissä otettiin uutena asiana vadilla pyörimistä / takapää harjoittelua. Sen mukaan vaatimustasot missä kukin oli eli joillekin pointti oli laittaa etutassut vadille ja jotkut taiteili sinne jo takajalkoja. Kikillehän vati on tuttu jo pitkältä pitkältä ajalta. Enimmäkseen on tehty sitä, että Kiki laittaa etutassut vadille ja hieman liikuttaa takajalkoja. Tai sitä että minä seison siinä vieressä ja liikun ja Kiki tyyrää itseään pertsa-asentoon, siinä Kiki on mielestäni jo melko näppärä.
Sitten mulla on ollut pitkäaikainen tavoite, että saisin Kikin ilman mua liikkumaan, ehkä jopa pyörimään siinä vadilla, mutta että miten? Okk:n tanssitreeneissä jotain vinkkejä aiheesta olin saanutkaan ja niitä on talven aikana jonkun verran treenattu, ja edistystä oli tapahtunutkin, mutta aina vaan mä olin siinä likellä kädellä säätämässä. Kunnes sitten Maikkula-treeneissä saatiin Saaralta pari uutta vinkkiä ja kokeiltiin niitä. Pari toistoa tällä tavalla - ja tadaa Kiki tajusi mitä siltä halutaan. Sain jopa otettua yhdestä treenistä kännykkävideon:



Ilo videolla on ihan aitoa kun olin ihan täpinöissäni kun Kiki oppi kuin oppikin tuon tempun :-) Tosin nyt näyttää vähän siltä, että voipi olla pikkasen turhan ylivireinen temppu eli Kiki raakastaa sitä ja tarjoilee sitä tosi mielellään :-D
Tiedän ettei Kikin jalat pysy kokoajan korokkeella kun se tossa pyörii, mutta se nyt on pienin murheistani.

Lisäksi tehtiin taas vuoronperään esitys Saaran valitsemaan musiikkiin. Etukäteen harjoiteltiin (ilman koiria) missä kohdin pitäisi tehdä mitäkin. Meillä nyt ei taaskaan mennyt niin kuin olisi pitänyt, mutta koska sain kuin sainkin Kikin takaisin kontaktiin / tekemään mun kanssa niin julkaisen harjoitusvideon tässä:



***

Viime sunnuntaina meillä sitten oli Haukkiksella koiratanssin teematunti; aiheena kehään meno / esityksen aloitus.
Nuo treenit veti Tiina Jounio.

Ensin Tiina kertoili, että ennen treenejä/esitystä/kisoja koira pitäisi lämmitellä. Siis käyttää lenkillä ja sitten tehdä vähän jotain venytyksiä / jumppaliikkeitä. Aksaajille tuttuja juttuja. Sitten oli puhetta siitä, että omat kisarutiinit tulevat ajanmyötä - ei voi sanoa etukäteen mikä tapa sopii kellekin, että se on ihan koira/kko kohtaista. Ja näinhän se menee, aksassa Merrille ja Nemille muodostui erilaiset tavat siitä miten ne kannatti valmistella ennen kisaradalle menoa. Tuskin ihan ekassa / ekoissa kisoissa (jos sellaisia joskus tulee) Kikin kanssa tietää miten kannattaisi toimia.
Missä koira odottaa omaa vuoroaan, kannattaako sen kanssa tehdä jotain ennen esitystä (ja kuinka paljon), käyttääkkö koira kehääntutustumisessa vai ei (kokoajan meinaan kirjoittaa "rataantutustumisessa" :-D vaikka eihän se se tässä lajissa ole), missä pitää palkkaa (ja kertoako se koiralle etukäteen vai ei) jne.

Sitten Tiina kertoi, että koira pitää viedä vapaana kehään. Tuomareita pitää tervehtiä. Kun on valmiina esitykseen niin pitää antaa merkki siitä, että dj voi laittaa musiikin soimaan - yleensä tuo merkki annetaan käden heilautuksella.

Treeneissä tehtiin kolme kehäänmeno harjoitusta. Tiina soitti samaa biisiä kaikille ja vuorotellen harjoiteltiin (joka kerralle oli siis eri biisi, mutta sama siis kaikille). Sitten improna tehtiin jotain temppuja, mahdollisesti sovitettiin oman koreon temppuja siihen alkuun. Tiina stoppasi biisin eli siihen asti piti jatkaa. Eka pätkä taisi olla jotain 15 sek tms ja vika sitten jopa jo minuutin.

Mulla oli taas The palkkarasia Kikille jonka olin esitellyt sille. Pidin Kikin siinä sen tanssihihnassa. Ihan vähän on jo pimennossa tuo eka reeni, mutta muistaakseni se meni kohtalaisesti. Tai ainakin alku oli ihan ok, sain koiran kehään nätisti, tervehdin "tuomareita" mentiin aloituspaikalle, annoin musamerkin ja tehtiin pari ekaa temppua. Sitten piti alkaa oikeasti improamaan koska esim pujoon Kiki ei lähtenyt alkuunkaan. Onneksi pätkä oli lyhyt joten homma loppui lyhyeen ja saatiin kait jotain tehtyäkin semifiksusti ennen ku musa loppu.

Toiseen pätkään päätin sitten testata ja irroitin sen hihnan koiran pannasta. Kiki oli ihan nätisti mun vieressä, siinä "portilla", mutta kun annoin sille luvan lähteä liikkeelle niin →↝ Tzadaam, sehän otti ja lähti ... ihan jonnekin muualle kuin hallitusti mun mukaan. Noh, kutsuin sen sitten luokse ja kyllähän se tuli ja sain käskettyä sen lähtöpaikkaan ja hämärästi muistelen, että pystyttiin tekemään se musa-aloitusjuttu joo, mutta kun piti alkaa improamaan temppuja niin eihän se koira täysin hanskassa ollut. Ei mitään muistikuvaa, että saatiinko me improttua biisiin jotain tempuntynkää vai ei.

Tässä nyt oikein megakorostuu se, että jos haluaisi improilla niin mun pään pitäisi olla kasassa. Ja nythän se ei ollut. Mä jännitin jotain liikaa ja koira vaistos sen ja heti oltiin ihan hukassa.

Viimeisenä tehty minsan treeni oli sitten ihan kaoottinen. Kiki haukku ihan hirveästi, oli häthätää välillä kontaktissa ja välillä teki jotain temppuja. Jälkiviisaana keksin kaikenlaista, mitä siinä en sitten älynnyt. Että kun sen tunti oli loppumassa ja sinne halliin oli tulossa sitä hälinää niin vähin mitä mä olisin voinut tehdä olisi ollut se, että olisin maltillisesti teettänyt Kikillä jonkun helpon/kivan tempun (ilman mitään tanssillista yritystä) ja palkannut koiran siitä. Kun se ois saanut välissä palkkaa niin se olisi saattanut motivoitua tekemäänkin jotain eikä vain olemaan levoton.
Että vaadin koiralta ihan liikaa siihen nähden mitä me osataan.

Mutta ihan opettavaista joo. Että jos mä jännitän niin koira ei ole sekään rento eikä toimi ideaalisti.

Lisäksi (ennen siis tuota vikaa harjoitusta) oli puhetta erilaisista kisakehistä esim. Jyväskylässä vasta olleet koiratanssikisat, Messari ja Okk:n tanssit. Mainitsin siitä, että oon kuullut kisoissa sanotun/toivotun ymmärrystä koiran arkuuteen ts ettei meluttaisi kovasti. Mutta se ei kuulemma ole oikein, että jos joku älyää pyytää hiljaisuutta / huomaavaisuutta ja joku toinen ei älyä niin sitten on epäreilua kun toisen aikana mekastetaan ja toisen ei (mikä toki on aina (huonosta)tuuristakin kiinni että millaisia häiriöitä kulloinkin kisapaikalla on).

Ei kommentteja: