sunnuntai 25. helmikuuta 2007

Toko-sunnuntai



Jätin tänään tarkoituksella lappalais-treenit väliin jottei oleskelustamme Virpiniemessä tulisi niin pitkää. Eli saavuimme Okk-areenan tuntumaan hieman ennen kuutta. Päätin myös kokeilla häkin tuomista sisälle halliin, eli retuutin vuoron perään halliin Merrin, sitten Nemin ja lopulta sen häkinkin. Nemi pääsi siis edelleen viettämään häkki-elämää, mutta tällä kertaa hallin sisällä. Samalla kuin minä tokoilin Merrin kanssa. Laitoin häkin päälle myös viltin, jottei koira näkisi ulos eikä sen tarvitsisi kommentoida kaikkea näkemäänsä. Hetken verran Nemi oli hieman levoton, mutta asettui lopulta olemaan ihan hiljaa. Joten sikäli mikäli kokeilu oli ihan onnistunut  - mielestäni Nemi oli myös paremmin kuulolla tokoharkoissa kuin aiemmin, joten ehkä tästä oli hyötyä. Ja saatetaan vekslata koko omaisuus halliin toistekin.

Merrin treeneissä teimme muutaman liikkeet liikkeenomaisesti. Ensin "kehään meno" ja paikallaolo kaikille yhteisenä osiona ja sitten jokainen sai ottaa kolme haluamaansa liikettä yksittäin. Kehään menossa Merri oli aika tuttavallinen..  mutta parempi kait se kuin pelokkuus.
Paikallamakuu meni ihan kivasti. Pysyi sen 2min paikallaan. Kun tulin takaisin niin palkkasin koiran etutassujen väliin. Mutta tullessani koiran vierelle niin se nousi istumaan. Eli se ennakointi.. Onneksi olin kuitenkin palkannut sen jo siitä paikallaolosta jo.

Paikallaolon jälkeen muutama muu koira suoritti omat liikkeensä ja mietin vielä viimeiseen asti mitkä kolme liikettä me tekisimme. Päädyin hihnassa seuraamiseen, liikkeestä maahanmenoon ja hyppyyn.

Seuraaminen. Merrin kontakti oli kuulemma ihan hyvä, hieman jossain kohtaa oli herppaantumista, mutta ihmeen vähän kuitenkin. Juoksuosuus ja käännökset menivät ihan hyvin. Hieman Merri myös edistää seuraamisessa, kuten tuossa jokin aika sitten tuli havaittua. Eli ei enää pallo palkkaa, ainakaan eteenpäin heitettynä seuraamisesta. Ja muutenkin pitää miettiä, että millainen palkkaus olisi Merrille parasta. Perusasennot olivat aika vinot. (muita Ammin kommentteja en nyt tähän hätään muista)

Liikkeestä maahanmeno. Muutoin hyvä, mutta Merrin makuuasento vino. Maahanmeno oli (kuulemma) kivan nopea. Mutta kun palasin koiran luo, niin se vanha tuttu ennakointi nosti taas päätään. Eli koira istui ennen kuin sain luvan käskytykseen.

Hyppy. Hyppäsi hyvin käskystä ja jäi seisomaan (muistin jopa käskeä). Sitten tuli itselle epävarmuus eli mennäänkö esteen taakse vasta luvan kanssa vai itsekseen. Eli liikahdin hieman, jolloin koirakin rupesi liikkumaan. Kun lupa tuli palasin koiran vierelle, tässä vaiheessa Merri vielä seisoi, mutta kun olin sen vieressä niin se istahti..
Eli tosi vähän liikkeiden tekoa loppuun asti. Treenatessa siis. Joskus toki niitä loppu-asentojakin ja osia, mutta enimmäkseen vapautusta ja palkkausta jo aiemmin.

Ihan kivasti silti nuo liikkeet mielestäni menivät Hiottavaa toki riittää, mutta riemuitaan silti hetki pienistä onnistumisista. Ja toisaalta mikäpä hioskellessa, sillä Merrille on jostain tullut ihan uutta intoa tokoiluun(kin). Innokkaan ja aktiivisen koiran kanssa on ilo touhuta.

Kun Merrin harjoitukset alkoivat olla lopullaan, niin siirsin tavararöykkiöni hallin toiselle puolelle ja vaihdoin Merrin Nemin sijasta häkkiin. Nemi oli into-piukkana kun pääsi ulos häkistä, ja Merri protestoi häkkiin joutumistaan. Nolona välillä kuuntelin, kun Merri haukkua paukutti häkissä (vaikka viltti oli peittona eli se ei nähnyt sieltä mitään) meidän treenatessa. Onneksi Mersukin sentään oli välillä ihan hiljaa, mutta selvästi se asettui Nemiä huonommin häkkielämäänsä.

Nemin harkat aloitettiin koiran kanssa kuljeskelulla (ei vars seuraamista) ja satunnaisilla seiso-käskyillä (Tiina sanoi milloin koiria piti käskyttää). Nemi keskittyi enemmänkin lattian haisteluun, joten meidän harjoittelu oli vähän sitä sun tätä.

Seuraavaksi oli vuorossa paikallamakuu, jonka minä mokasin. Otin kerrankin etäisyyttä kunnolla koiraan. Mutta "ohjeiden" vastaisesti pidensin samalla myös aikaa. Pieleenhän se meni Siis Nemi on kyllä kotona ollut paikoillaan ylikin 2min muttei aiemmin yhteistreeneissä tai muissa yhtä häiriöllisissä paikoissa. Hieman olin kyllä huolissani Nemin pysymisestä, koska se kuikuili ympäriinsä, haisteli maata sen mitä paikallaan makuultaan pystyi ja muutenkin "puuhasteli". Nostaen jopa pyllynsä ylos hetkiseksi, pysyen muutoin paikallaan. Siinä vaiheessa kun 2 minuutista olisi ollut jälellä n.15sek (tai jotain) niin Nemi nousi ylös ja jolkotteli verkkaisesti mua vastaan... Sinällään jos pientä lohtua hakee niin tuo oli pisin paikallaolo minkä Nemi on tehnyt yht.treeneissä tai vastaavassa tilanteessa.

Sitten oli vuorossa päivän teema eli liikkeestä seisominen, joka tehtiin vuoron perään muiden antaessa lopuksi kommentteja. Nemin kanssa tämäkin liike meni harakoille. Kun otin koiran irti taluttimesta, niin se lähti haahuilemaan. Sain sen luokseni. Mutta kun käskytin koiran seuraamiseen niin se ei lähtenytkään, vasta kun sanoin sen nimen niin se tuli mukaani. Seisomaan se jäi, kun näytin kädellä, pysähdyin ja käännyin koiraan päin. Nemi jäi ihan hyvin seisomaan. Kävelin tarvittavan matkan päähän ja käännyin koiraan päin. Meni pari sadasosa sekuntia ja Nemi kirmasi mun luo. Otettiin uusiksi ja lähes sama juttu. Ja taas uusiksi niin että palkkasin koiran jo siitä seisastumisesta enkä ottanut välimatkaa koiraan.

Kommenteiksi saimme mm sen, että käskytys voisi olla jämäkämpää/käskevämpää. Eli Nemi odottelee sitä viimeistä terävämpää käskyä ennen kuin toimii. Esim juuri seuraamisessa ja siinä liikkeelle lähdössä. Samoin takapakkia ko liikkeeseen ja toisaalta joku avuista pois, mieluiten koiraan päin kääntyminen.

Tuon jälkeen kun oli vapaampaa treenausta ja treenailin mm seuraamisen liikkeelle lähtöjä, pysähdyksiä ja sitä seisomista niin että pysäytin koiran namikädellä (palkka heti) ja sitten vapautus. Niin tuli pohdiskeltua, että ilmeisesti vanha (vanha ja vanha) esiintymiskammo nostaa päätään ja huomaan että tulee oma epävarmuus tokoilusta esille noissa "yksi kerrallaan, muut katsoo" -tilanteissa. Tuokin on sinällään jännä, että tuota ei nykyään ole niin paljon Merrin kanssa - mutta aiemmin kyllä muista sitä olleen senkin kanssa. Mutta nyt taas on Nemin kanssa. Eli kyseessä ei varsinaiseti ole "en tunne tokoa tarpeeksi hyvin" vaikka osittain sekin vaikuttaa (kuten aiemmin Merrin kanssa hypyn osalta), mutta myös se että Nemin kanssa touhuilu historia ei ole vielä niin pitä kuin Merrin (ei toki voi ollakaan), joten Nemin kanssa "esiintyessä" olo on epävarmempi kuin mitä Merrin kanssa.
Johon heti tulee näyttelyiden puolelta poikkeus, kun Nemi oli niissä heti alusta asti jotenkin niin rento ja tuntui tietävän jopa minuakin paremmin mitä siellä tehdään..

No, mutta takaisin Nemskun reeneihin. Lopuksi ottimme vielä tokohyppyä. Ilman mitään namilautasia, Nemi kun irtosi hypylle ihan hyvin ilman sitäkin. Pari kertaa piti yrittää ennen kuin olin tarpeeksi nopea antamaan palkan heti hyppyesteen yli toiselle puolelle koiralle. Ensin se nimittäin kääntyi heti (hah! oivallus, tämähän oli toisaalta hyvä asia, sillä agissa hypellessä Nemillä on aina pitkät kaarrokset, nyt sellaisesta ei ollut tietoakaan vaan koira kääntyi "mun käteen" hakemaan namia) esteen sivulle kiertäen takaisin mun luo ts palkan luo. Mutta mun käteen kuitennii. Tuossa Nemi oli nopea. Joten mun täytyi lähteä liikkeelle samalla kuin Nemikin ja työntää käsi & palkka lautojen yli toiselle puolelle, jotta Nemi ei kauheasti liikkuisi minnekään ja olisi suht keskellä hyppyestettä.

Jossain välissä otimme myös pujotteluun muutamaan kertaan, kun este oli jätetty niin sopivasti esille. Nemi pujotteli ihan kivalla nopeudella, ilman haukkumista

Kiitoksia taas Ammille & Tiinalle treeneistä ja neuvoista, koitamme ottaa opiksemme...


Ei kommentteja: