maanantai 8. syyskuuta 2014

Valuvika

En voi mennä juoksulenkille tänään :(
Sattuu kävellessäkin oikean jalan jalkaterään. Voiko jänteisiin / luihin sattua? Väittäsin, että voi. Sattuu myös kun "ojentaa nilkkaa/jalkaterää".

Lueskelin huvin ja urheilun vuoksi netistä jotain asiantuntevia juttuja:

"Vasaravarpaat johtuvat usein jalan lihaksiston epätasapainosta tai ylikireistä jänteistä, jolloin varvas kääntyy alaspäin koukkuun ja varpaan keskinivel nousee ylöspäin.
Varpaisen päälle voi muodostua myös kivuliaita känsiä."

Onko mulla vasaravarpaat? Ikinä en ole kuullutkaan tuollaista termiä. Mutta, mulla on varpaat ihme mykkyrällä. Ne jänteet ovat kireät.

"Jalkaterän keskiosa ja spiraalitoiminto
Jalkaterän keskiosaan kuuluvat veneluu, kuutioluu ja kolme vaajaluuta (kuva1). Vaajaluut muodostavat kiilamaisen rakenteensa ansiosta jalkaterän keskialueelle tukevan holvirakennelman. Jalkapöytäluiden päät ja kuutioluut kiilautuvat kuormituksessa yhteen ja tukevat jalkakaarien toimintaa. Holvirakennelman säilyminen edellyttää jalkaterän etu- ja takaosassa samanaikaisesti vastakkaisiin suuntiin tapahtuvaa spiraalimaista kiertoliikettä: kun kantaluu (jalkaterän takaosa) kiertyy sisäänpäin (supinaatioon) samanaikaisesti päkiä (jalkaterän etuosa) kiertyy ulospäin (pronaatioon) (kuvat 2 ja 3 sekä artikkeli «Alaraajan ja jalkaterän rakenne»4).
Spiraaliliike edellyttää hyvää liikkuvuutta jalkaterän keskinivelessä. Tämän kehittyminen edellyttää varpaille nousemista, isovarpaan tyvinivelen vapaata ojentumista ja hyviä sääri- ja pohjelihasten toimintoja.
Jos tätä jalkaterän spiraaliliikettä ei tapahdu, holvirakennelma löystyy ja kaarirakenteet romahtavat. Sen seurauksena kantaluun kuormitus siirtyy ulkoreunalta sisäreunalle ja sisäkaari romahtaa. Tämä näkyy ns. sisäreunan linttaan astumisena (ks. «Ylipronaatio syy vai seuraus»5 ja «Aikuisiän lattajalka»6).
Seuraavaksi romahtaa jalkaterän etuosassa oleva poikittainen jalkakaari ja syntyy levinnyt eli päkiä sekä varpaiden virheasentoja (vasaravarpaat ja vaivaisenluu) (ks. «Vasaravarpaat»3«Levinnyt päkiä»1 ja«Vaivaisenluun aiheuttajat ja kehitys»2). Yhtenä syynä ongelman kehittymiseen on jalkaterän ja säären lihasten epätasapaino (osa lihaksista on heikkoja – osa liian kireitä), mikä aiheuttaa jalkaterän alueella asentojen ja toimintojen muutoksia. Tällaisissa tilanteissa tarvitaan jalkavoimistelua ja alaraajojen lihaksien toimintojen tasapainottamista (ks. «Jalkavoimistelun merkitys ja periaatteet»7 ja «Spiraalidynaaminen harjoittelu»8)."



Piti nyt sitten lainata tuo koko juttu, kun en tiedä mistä kohtaa olisin sen pätkässy poikki. Boldasin tekstistä keskeisiä / erittäin tutulta kuulostavia kohtia. 
Mun varpaat ovat (tietääkseni) aina olleet mykkyrällä, eli jos vasaravarpaat ovat seurausta jostain huonosta kävelyasennosta tai muusta tekemisestä niin sitten mulla ei ole sellaiset. Vaan ne ovat muuten vaan jäykät, toimimattomat tapaukset. 
Mun jalassa ei ole hyvä liikkuvuus eikä varmastikaan tasapainoiset ja hyvät lihakset. Jalkaan tulee helposti känsiä. Astun linttaan. 


Sehän oli kuin tarina omasta elämästä...

edit.

Pitää vielä jatkaa, kun löytyi tämmöistäkin:

"Ylipronaatio ei ole erillinen sairaus eikä virheasento, vaan jalkaterän keino korvata alaraajojen ja jalkaterien rakenteellisia muutoksia tai toimintojen häiriöitä. Näitä ovat mm. jalkaterän etuosan poikkeamat (etuosa kääntynyt sisäänpäin), jäykkä nilkka, heikot lonkan ojentajalihakset sekä kireä tai lyhyt akillesjänne."
Lähde.

Ylipronaatio oli siis se linttaan astuminen. Sillon aikanaan kun mun jalka on korjattu sellaiseen kuntoon, että sillä ylipäänsä voi astua tai että se kutakuinkin näyttää jalalta. Niin se kirurgi on ottanut pätkän mun akillesjänteestä ja sillä tehnyt taikojaan ja saanut jalan oikiampaan asentoon. Tämä on siis tapahtunut muutama päivä mun syntymän jälkeen. Kun sitten aloin kävelemään niin oli näyttänyt siltä että kantapää ei osu lainkaan lattiaan, joten oli pitänyt operoida jalkaa vielä uusiksi. Sama kirurgi teki hienosti töitä ja sitä on kiittäminen, että ylipäänsä voin kävellä/juosta. Mutta että mun akillesjänne ei kyllä ole mitään parasta a-luokkaa ja ihme kun ei ole pätkättänyt poikki tai jotain muuta karua ... 

Ei kommentteja: