maanantai 14. tammikuuta 2008

Ennakoinnin välttämisen haittapuolet



Olinpa pitkästä aikaa koiruuksien kanssa eilen tokotreeneissä. Ryhmä tokotuksissa Nemihän ei käynyt koko syksynä kun harkat olisivat olleet samana iltana agiliidon kanssa ja ajattelin siinä olevan liikaa aivotoimintaa meidän pikku-blondille . Kun kuulin, että treenit siirtyvät tiistai-illalta sunnuntaille olin varsin iloinen  - nyt pystyisin käymään Nestorinkin kanssa tokottamassa -ainakin ne (harvat?) kerrat kun ylipäätään pääsen sunnuntai harjoituksiin... 

Sellainen huono puoli tuossa treenien sunnuntaille siirtymisessä kuitenkin on, että Merrin ja Nemin harjoitukset/ryhmät ovat nyt osittain päällekäin. Nemin on 17.30-18.30 ja Merrin 18.00-19.00. Tällä kertaa olin kokonaan Nemin treenit ja puolisen tuntia Merrin treeneissä (Merrin ryhmästä oli vain kolme koirakkoa paikalla, eikä kouluttajaa).

Nemin harjoituksissa oli tällä kertaa estepisteitä mitä kierrettiin, yhdessä 'pisteessä' oli kouluttaja neuvomassa / katsomassa muut tehtiin itsenäisesti. Ja joka välissä kun siirryttiin pisteeltä toiselle niin otettiin yhteinen paikallaolo harjoitus.
Paikallaoloista (tehtiin sekä rivissä että ympyrässä (kuonot ulospäin), sekä istuen että maaten) voisin sanoa Nemin kohdalta sen verran, että koira pysyy hyvin paikallaan. Istuen tai maaten. Voin ottaa jo etäisyyttäkin ihan hyvin. Mutta. Tässä tulee tuo otsikon juttu, Nemi ei nouse istumaan kun palaan koiran viereen. Ei edes käskystä, eikä toisestakaan... Hohhoijakkaa! Tämä onkin varsin mielenkiintoinen seikka, eli se mitä olen Merrin kohdalla vältellyt -eli ei juuri ikinä loppuistumista liikkeiden yhteydessä jottei se vaan ennakoisia- on tehnytkin kepposet Nemin kohdalla. Eli Nemi ei nouse lainkaan.. eli en ole varmaan treeninyt sille juuri yhtään sitä istumista siitä kohtaa. Tosin pitäisihän sen totella istu tai sivulle -käskyjä olipa alkuperäinen olotila mikä tahansa... Mutta Nemi vaan napottaa sangen tyytyväisen, ylpeän ja iloisen näköisenä "katso kun mää oon taitava, mä istun/makaan kun sää käskit"

Nemin kanssa harjoittelin seuraamista: seuraamisen liikkeelle lähtöjä, pysähdyksiä, juoksua, pysähdyksiä ja käännöksiä. Eli vähän kaikkea. Kakrulla ei meinannut riittää maltti. Ei voi rehellisesti sanoa, että se toimisi aina täydellisesti - toki sitten kun se keskittyy ja toimii niin sen seuruu-paikka on hyvä, pysähdyttäessä se istuu (tiiviiseen perusasentoon -toisin kuin Mersu..). Juoksu-seuruu toimi ehkä kaikkein huonoiten, siinä kun on suuri riski että koira riehaantuu (ja tuohon ei Nemillä paljoa vaadita ).

Ylipäätänsäkin tokotuksessa Nemi haukkuu helposti. Siis silloin kun ei tehdä mitään. Ehkä joskus myös silloin kun olen käskyttänyt sitä mutta Nemi ei ole ollut täysin kuulolla..

Lisäksi treenasimme hyppyä. Nemi lähtee hyppyyn ihan hyvin eli irtoaa kyllä, mutta hypyn takana seisominen ei vielä toimi. Koitin sitä niin, että käskin koiran paikalleen ja menin itse lähelle hyppyä ja käskin koiran hyppäämään ja kun se oli hypännyt sanoin sille seiso-käskyn ja tuikkasin namin suuhun ja sanoin paikka-käskyä, jolloin koira kyllä pysyi hyvin paikallaan. Sitten vaan siirryin koiran vierelle ja palkkasin sen siihen. Ja vapautin.

Lopuksi treenasimme vielä ruutua. Ensin niin että lähetin koiran ruudun sisällä olleelle namilautaselle (jossa oli maksakikkare) ihan lyhyen matkan päästä. Meni hyvin. Sitten kasvatettiin vähän matkaa. Sekin toimi. Ja lopulta niin, että kun koira rynnisti namille niin tuli vähän matkan päässä perästä ja sanoin sille (jahka se oli syönyt sen namin) "Nemi" jolloin koira kääntyi mua kohti ja sitten "seiso" ja tuikkasin namin koiran suuhun kun se seisoi. Tässäkin ajoitus on tärkeää... (kuten agiliidosa). Tätä toistettiin muutamia kertoja.

Niin ja harjoittelinhan myös liikkestä maahanmenoa -joka toimi tällä kertaa hienosti Ei tarvittu lisäkäskyjä tai käsimerkkejä. Luoksetulo toimi hyvin, koira tuli vauhdilla. Liikkeestä seisominen meni ensin hyvin ja sitten kun erehdyin (tollo minä) ottamaan uudestaan niin koira tekikin makuun.. sitten käsimerkillä sain sen seisomaan.

Eli tein neidin kanssa paljon sen tunnin aikana. Enimmäkseen koira toimi ihan hyvin. Nemi olikin aikasta väsynyt kotona illalla, oli saanut paljon aivovoimistelua... (hyvä hyvä).


Ei kommentteja: