maanantai 24. maaliskuuta 2014

Sata ajatusta


Agility.
On erittäin kilpailuorientoitunut laji
On erittäin sosiaalinen laji.

Kyllä. Sitä voi harrastaa kilpailematta. Kyllä, sitä voi harrastaa yksinäisesti piipertäen. Mutta. Suurimmat kiksit saa kun kisaa, kun on kiva porukka joiden kanssa tehdä kisareissuja ja joiden kanssa treenata. 

Agility, on erittäin koukuttava koiraharrastusmuoto. Se kisaaminenkin on äärimmäisen koukuttavaa. Eikait sitä muuten kymmenet koirakot harrastaisi/kisaisi kymmeniä startteja vuodessa. Myös ne/me vähemmän hyvää menestystä niittäneet, jotain hauskaa sieltä radalta/kisoista/reeneistä aina löytyy jotta sinne jaksaa mennä viikko toisensa jälkeen.

Agility
On aukko jonne voi kadota, aukko jonne voi tippua.
Se on olotila. Se on hurmostila. Se on masennus jossa voi velloa kuin entisaikaisessa vesisängyssä.
Se on kokonaisvaltaista. Se voi viedä aikasi, syödä rahasi - se voi viedä kaiken muun ajatuskykysi.


(tää ei jää tähän, nyt on silti pakko keskeyttää --- pitää näet mennä pilkkomaan reeninameja ja lähteä Nemin kanssa Martinniemeen agilitytreeneihin ;) :))

edit. jatkuu


Nopein koira voittaa. Onko sellainen agility agilityä jossa ei kilpailla? Voiko kilpailla ilman voitonnälkää. Onko hitaan koiran agiility agilityä?

"Agility on ihan eri laji tämän (uuden) koiran kanssa"
"Tajusin vasta mitä agility on, kun vaihdoin rotua"

Miksi se aiempi ei ollut agilityä? Onko toisten kokema agility vähemmän agilityä kuin toisten? Miksi piha-agility vanhalla traktorinrenkaalla ja ikeanputkella ei ole oikeaa agilityä. Onko se minulta pois jos joku sanoo harrastavansa agia muttei käy agikentällä kuin kaksi kertaa kesässä.


Agility on loinen. Se täyttää ajatuksesi. Se vie aikasi. Se täyttää kalenterisi. Huomaat tekeväsi vaikka mitä ... koska agility.

Agility on sen arvoista. Agility on kaiken arvoista. Vai onko? Jonkin aikaa on. Se aika on kultaista. Elät agilitylle, agility elää sinulle. Olet kuplassa. Kuvittelet olevasi siellä aina. Olet päässyt jonnekin. Kuplassakin on aallonharjoja ja mutakuoppia, mutta ne ovat kuplassa jotain erityistä. Jotain muuta kuin kuplan ulkopuolella.

Onko olemassa maailmaa ilman agilityä? Millaista oli ennen agilityä? Millaista on jälkeen agilityn? Täh, jälkeen?!?

Agilityyn tarvitset koiran. Oikeanlaisen, oikean rotuisen koiran. Paimenkoiran, terrierin, villakoiran - millaisen koiran vain. Agility sopii (melkein) kaikille. Mutta jos aiot kilpailla, ja pärjätä, niin valitse ... (täytä itse) tai älä ainakaan ota (xxx). Kuka vain voi harrastaa agia. Se ei katso ikää eikä ammattia.

Lämmitä koira. Jäähdytä koira. Jumppaa/venyttele koira. Treenaa. Pidä lepopäivä. Ruoki oikein. Ruoki oikeaan aikaan. Nesteytä koira. Käytä koira osteopaatilla. Uita koira. Käytä koira hierojalla. Liiku koiran kanssa vaihtelevassa maastossa. Käy metsässä. Tee ravilenkkejä.

Agiliitäjän jalkojen täytyy liikkua nopeasti. Tai koiran täytyy irrota hyvin esteille ja tehdä niitä itsenäisesti.

Agilityssä pitää ajatella. Agility on muistipeli. Muista kumpi jalka ottaa yhden askeleen kohti estettä. Muista pysähtyä. Muista lähteä liikkeelle. Muista liikkua sutjakkaasti. Muista kääntyä - muista mihin suuntaan pitää kääntyä. Muista käsi. Käytä vastakkaista kättä - älä käytä vastakkaista kättä. Älä nosta kättä liian korkealle. Älä peitä siivekettä. Älä peitä putken suuta. Älä ylipäätänsäkään ole koiran tiellä. Ole koiran edellä. Ole koiran takana. Odota koiraa. Mene jo. Rytmitä. Käännä kroppaa. Koira katsoo jalkoja, ajattele minne ne osoittavat. Pidä katse koirassa. Älä ajattele esteitä, ajattele linjoja. Ohjauslinjoja (ei omia linjojasi). Muista koira.
Muista rata. Muista miten aioit ohjata. Tiedä kuinka lujaa koirasi mistäkin esteeltä ja mutkasta tulee. Muista palkata koira. Muista kehua koiraa. Muista olla iloinen. Muista kuunnella ohjeita.

Peruuta. Älä peruuta. Liiku, mutta älä liiku väärään suuntaan. Älä ota hukka-askelia. Agility on nopeuslaji.

Agilityssä ei saa ajatella (liikaa). Agilityohjausten pitää tulla selkärangasta.

Älä ole lapanen. Ole topakka. Poistu mukavuusalueelta(si).

Agility voi olla flow:ta. Tiedän sen, olen sen joskus kokenut. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tsemppiä treeneihin ja toivottavasti pää ei humise liikaa ajatusten ristiaallokossa ;)

Terkuin pirkko