tiistai 11. toukokuuta 2021

MRI-tulokset

 Nonni, nyt löytyi Kannasta selite siitä mun magneettikuvaushärpäkkeessä vierailusta. 

"Sovittu soittoaika MRI-vastauksista. Kampurajalka siis aikoinaan nuorena ja lapsena leikattu useampaan kertaan Jyväskylässä. Nyt magneettikuvauksessa nähdään, että tibialis posterior on releasoitu kiinnityskohdastaan navicularesta ja tibialis anterior on kierrätetty SPLATT-tyyppisesti cuboideumiin kiinni, joka siis tuo palpoituva jännelahje, joka etuosassa. Peroneukset ovat magneetin perusteella ehyet, mutta toiminta niissä on heikkoa kliinisesti, kuten aiemmin todettu. Ekstensorit ovat ehyet ja sekä EDL että EHL näkyvät magneettikuvauksessa. Ohuita fleksorijuosteita on jalkapohjissa nähtävillä, mutta ei selkeää plantaarifaskiaa, joten sinnekin varmaan vapautus on tehty. Magneettikuvan perusteella ylänilkassa on mediaalinen kuluma sekä telaluun että sääriluun kohdalla mediaalisessa nurkassa. Subkondraalinen kysta 5 mm kokoisena telaluussa nähtävillä ja tämä selittää tuon ajoittaisen nilkkakivun mediaalisesti. Painealue on tuolla sisäsyrjällä. Subtalaarinivelessä on nivelrustot ohentuneet tasaisesti, mutta isompia yksittäisiä rustovaurioalueita tai ödeema-alueita ei erotu muuta kuin hivenen lateraalisesti alanilkassa, mutta kokonaisuutena löydös selittää rajoittuneen alanilkankin liikkeen. Telaluun ja sääriluun muoto siis poikkeava, joka mekaanisesti estää nilkan dorsifleksio- ja plantaarifleksioliikettä.


Kokonaistilanne jalan osalta on tyydyttävä, päivittäistä invalisidoivaa kipua ei ole ja liikkumiset sujuvat mukavasti. EDL/EHL -jännesiirteistä saatava lateraalisen nostovoiman hyöty on niukka ja en näe sitä tässä vaiheessa tarpeelliseksi varsinkin, kun nuo vasaravarpaat ovat aika rauhallisessa tilanteessa. Mikäli tilanne hankaloituu seuraavan puolen vuoden aikana, on lupa ottaa yhteyttä jalkapolille ja järjestetään kontrolli. Muuten sitten tarvittaessa uudella lähetteellä arvioon. Jalkinekompensaatiosta keskusteltu, eli ylänilkan ja alanilkan huonon liikkuvuuden vuoksi riittävällä päkiäkeinulla ja ylipäätään rullaavalla pohjalla oleva jalkine on hoitomuotona keskeisin."


Että mua häiritsee tuo kohta "aikoinaan nuorena ja lapsena leikattu". Mä joskus monta vuotta sitten toimitin pdf:t jostain lapsuusajan sairaskertomuksista jonnekin Oulun alueen terveysviranomaiselle. Saatesanoilla, että tallentakaa nämä mun tietoihin, jotta jatkossa lääkärit voisivat tarkistaa muinaisfaktat. Minne lie pdf:t ovat menneet, koska ei niistä näytä olevan mitään hyötyä. 
Mua on leikelty kun olin vauva, ja uusiksi kun olin pari (?) vuotias. En siis sanoisi olleeni nuori. Ja leikattu kaks kertaa, joten onko se sitten usea? 

Ei kommentteja: