keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Rotujuttuja

Koirablogeissa on kiertänyt viime aikoina haaste kertoa eri fci-ryhmien lempirodut. En ole ihan satanakkivarma, että onko tarkoitus kertoa, että minkä rotuisen koiran ottaisi itselleen ko ryhmästä vai muuten vaan mitkä rodut miellyttävät syystä taikka toisesta. Ja koska haasteet nyt vaan on aika jees, niin nappaan tämänkin vaikka multa ei sitä kukaan ole kysynyt ;)




Ryhmä 1 Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat)



Ykkösryhmästä kiinnostavin rotu on ehdottomasti australiankelpie. Jotkut rodun yksilöt kiehtovat enemmän kuin toiset - mutta niinhän se on minkä tahansa rodun kohdalla (myös ruotsinlapikkaiden). En nyt muista yhtään mikäkuka koira on tuossa kuvassa (otos on mun ottama). Jos joskus otan "tykimmän / oikean" harrastuskoiran niin tämä on erittäin vahva rotuvaihtoehto :)

Pyreneittenpaimenkoira näyttää hauskalta, kivalta koiralta, mutta en ole perehtynyt juurikaan niihin. Ykkösryhmässä on myös muutamia muitakin vekkuleita rotuja. Myös useita sellaisia, jotka ei tod nappaa alkuunkaan, mutta jottei kukaan vedä herneitä syvälle sieraimiinsa niin jätän inhokit mainitsematta ;)




Ryhmä 2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat



Kakkosryhmän ehdoton suosikki on tietysti bokseri. Ei siksi, että itselle olisin koskaan edes harkinnut sellaisen ottamista. Vaan koska olen tuntenut monta bokkeria, ja ne ovat kaikki tehneet lähtemättömän vaikutuksen <3

Jos kaikki muut rodut katoavaisivat maailmasta ja olisi pakko ottaa joku kakkosryhmän koira niin harkitsisin vakavasti keskikokoista snautseria.


Ryhmä 3 Terrierit




Terrierit? Mitähän näistä nyt sanoisi. Australianterrieri (en ole varma onko kuvassani oleva sellainen) tai westie eli länsiylämaanterrieri ehkä ovat kiinnostavimpia terriereitä. Mutta aika ihmeelliseksi saisi maailma mennä, että itse ottaisin terrierin :)


Ryhmä 4 Mäyräkoirat


Ainakaan pienellä selaamisella en löydä omista räpsyistäni edes täytekuvaa tähän. Tästä alkaa kyllä (tai alkoi jo) roturyhmät joissa ei ole mitään rotuja mitkä itseä nappaisi. No, seuraavassa on monta suosikkia ;)


Ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat



Lienee sanomattakin selvää mikä tästä ryhmästä kiehtoo eniten ;) <3 Mutta saattaapi sitä joskus käydä niinkin, että otetaan joku muu kuin ruotsinlapinkoira. Vahvat rotuvaihtoehdot löytyvät tästä ryhmästä. Kärkipäässä lempiroduista on ehdottomasti islanninlammaskoira. Mutta ei lapinporokoira, tai suomenlapinkoira olisi yhtään pöllömpiä rotuja. Vitosesta mainitsemisen arvoisia rotuja ovat myös göötti ja sammari - tosin en ihan äkkiä näe itseäni niiden omistajina, mutta jotain speciaalia niissä on kuitenkin :)



Ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat



Jooei. Kutonen ei ole mun juttu. Beaglet ovat silti jotenkin veikeitä, yhtään en tunne paremmin mutta niitä nyt näkee melko usein (viereisellä kadulla asuu yksi). Ja jotkut ovat kunnostautuneet noissa harrasteissa missä itsekin käyn (eli agilitybeagle ei ole mikään ihmetyksen aihe).



Ryhmä 7 Kanakoirat



No eipä nuo kanakoiratkaan ole sellaisia mitä itselle miettisin edes. Bretonit ja irlanninsetterit (punvalkoiset tai perinteisemmät punaiset) ovat näteimmästä päästä tämän ryhmän koiria.


Ryhmä 8 Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat



Kasiryhmässä on sitten useampi ihan kiva rotu. Ainut mitä itselle olen harkinnut on kuitenkin kooikkerhondje. Jokin niissä kiehtoo :) Espanjanvesikoira miellyttää myös, eniten varmaan siksi, että tunsin kerran erään Lillin <3




Ryhmä 9 Seurakoirat ja kääpiökoirat


Hmm. Joitain todella valloittavia koiramaailmanpersoonia kuuluu nimenomaan ysiryhmään. Mutta mitkä rodut nousisivat omiksi suosikeiksi? Ja voisinko mitään ysiryhmän koiraa harkita ottavani itse?

Rotulistaa lukiessa tiibetinterrieri (en löytänyt kuvaa, joten shih tzut pääsivät somistamaan tämän ryhmän kirjoitusta) saa eniten plussapisteitä.

edit. löytyipä tibbekuvakin:





Ryhmä 10 Vinttikoirat


Gromit ja Merri


Monta hienoa ja näyttävää rotua löytyy kymppiryhmästä, mitään niistä en kuitenkaan ole koskaan edes harkinnut ottavani itselleni. Eniten näistä roduista kiehtoo luultavasti... afgaaninvinttikoira (olen saanut jopa tutustua muutamaan yksilöön), irlanninsusikoira ja skotlanninhirvikoira (tutulla oli sellainen aiemmin). 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Terrierikuvassa näyttäisi olevan silkkiterrieri. :)