torstai 18. helmikuuta 2010

Se toksu


Tällä kertaa Merrin tokotreenit olivat poikkeuksellisesti tiistai-iltana, josta syystä sovimme koutsien kanssa että jätin Merrin agireenit siltä iltaa väliin (koska en olisi ehtinyt jäähytellä koiraa ollenkaan aksuista toksuihin siirryttäessä - ne Nemin korvaavuus aksut olivat kl18, joten mulla oli tunti jouto/lenkitys aikaa ennen tokoa).

Ensin tehtiin paikallaoloa. Alkuun niin etten mennyt piiloon enkä hirmu kauaskaan. Mari häiriköi tennispallon kanssa - Merri vinkui aluksi (joko hirveää nälkäänsä tai pallon perään), mutta hiljeni sitten kyllä. Koira pysyi hyvin maassa. Mutta sitten kun menin piiloon, niin koira nousi aina istumaan. Kävin kait kolme kertaa käskyttämässä sen takaisin maihin. Ja sitten minä en enää käynyt vaan Mari, vissiin pari kertaa...

Saatiin läksyksi tehdä eri paikoissa paikallaoloa. Häiriötä, häiriötä ja häiriötä. Niin ja vaatimista. "ei pyydetä vaan vaaditaan"

Muut koutsin ohjauksen alla tehdyt asiat olivat nouto ja luoksetulo.

Noudossa näytin missä mennään eli se luovutus. Ts paljon noudettavaa vähän matkan päässä ja siitä haku ja sivulle. Vielä kuulemma jotain viiskyt toistoa näin ja kuitenkin niin että jalka apu vähenisi sivulle ohjauksessa. Koira voi tuoda muutakin kuin noutokapuloita - josta aattelin kehitellä sisäreenin, sille neidin innolle "siivota".

Luoksetuloihin Mari otti mun kauhuksi takapalkan. Ja näytti Merrillä mitä tehdä. Merri venkuili - kohti palkkaa, mulla oli hauskaa Eipä silti, aika pian Merri äkkäsi mitä Mari ajoi takaa. Pysäys käsky vaihdetaan, tai ainakin yritetään vaihtaa, suulliseen. Sana seis. En tosin ole ihan varma miten sen opetan sille? Lisäänkö sen käsimerkin mukaan ja vähitellen yritän häivyttää käsimerkin pois?



Tein myöhemmin ittekseni takapalkkailua, ensin yritin asetella koiran selin palkkaan kunnes äkkäsin että käsken sen sivulle - jolloin se suoriutuu asiasta paljon onnellisempana kuin mitä jos yrittäisin pakottaa sitä istumaan selkä ruokaan päin. Josta kutsuin sen luokse ja vapautin namille. ihan siis alokkaan luoksareita lyhyellä matkalla ja vapautus palkalle.

Joutoajalla tein myös jääviä, maahanmeno yhä varmempi kuin seisominen. Ts seisahtuu tosi hyvin mutta ei kestä takana käyntiä.

Ruutua, siel oli ruututörpöt joita Merri ei nyt yrittänyt kaataa tms. Naksuttelin kun Merri rynni alustalleen. Muutama kerta ok, sitten koira intaantu haukkumaan.

Hyppyä. Ok. Mun silmiin.

Pikku seuruu pätkiä - pallo palkalla.

Ja lopuksi ihan vaan temputtelin sitä kun jalka alko olla risa, joten istuin reunalla tuolissa ja teetin kauemmas, hi hitler, kieri jne älykkäitä temppuja.

ps. oltaisiin päästy tulevana lauantaina Tornioon varapaikalta tokokokeeseen, mutta jätettiin kuitenkin väliin -ts paikka ottamatta.

Ei kommentteja: