keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Valssien eri muodot


Tämän viikon teemoina on valssahdukset ja putkesta kääntyminen. Eli tehtiin Mikon valvovan silmän alla pakkovalsseja, puolivalsseja ja ihan tavan valsseja. Sekä putkesta kääntyilyjä. Siis koiralle pitäisi opettaa joku merkki(ääni) mistä se tietäisi että putken jälkeen kuuluu kääntyä tiukasti jonnekin suuntaan. [muutoinhan on oletusarvona että koira jatkaa putkelta (tai miltä tahansa esteeltä) etiäpäin]

Ensimmäiseen kiekkaan kuului pakkovalssi harkat (muutama hyppelö ja putki). Eka kerta meni näennäisen sujuvasti. Mutta sitten ruvettiin hiomaan ja pakka hajosi. Merri tuli tokahypyn "läpi". Siis sen missä piti tehä se pakkovalssi. Merri varasti lähdössä. Hmm. Mitähän muuta Merri teki.. ? Mutta säätämiseksi meni jok tap. Palkkailin koiraa muutaman kerran siitä, että se tulisi siihen mun käteen. Ohjaus vain yhdellä kädellä. Itte piti olla siivekkeen takana ja varpaitten piti näyttää ... jonnekkin. Sellaisessa kierossa asennossa piti olla. Varpaat tuonne ja kroppa vähän kuin tonne. Jos lähin liian ajoissa liikkeelle niin koira tuli sen hypyn läpi eikä takaahyppynä. Eli Merri ei osaa tuota viel niin hyvin että sen pakkovalssi-käsienheilutus-paikan voisi vain merkata koiralle ja se siitä tietäisi mitä sen pitää tehdä.

Toisessa pakkovalssi paikassa tein yhdellä kierroksella jaakotuksen. Joka tuli vahingossa ja vaistomaisesti. Mutta onkos tuo nyt kummakaan, kun viime viikolla kävin jaakottelemassa tiistaina, keskiviikkona, torstaina ja sunnuntaina.

Toinenkin reeni meni säätelyn puolelle. Siinä tehtiin niitä puolvalsseja, joita allekirjoittanut ei tällä kertaa tajunnut alkuunkaan. Rata kulki siis aita-aita-välistäveto puolvalssilla-aita-pujottelu. Jossa tää teki kaikenlaisia variaatioita ja yhden kerran -varmaan vahingossa- just niin kuin piti. Öö, niin vaikeeta kun vain olla ja voi!

Kolmatta harkkaa ennen harkkasimme itteksemme putkelta kääntymistä. Niin että pitkän-suoran-putken päähän, ts viereen, laitettiin namikippo nameineen. Sitten koiraa lähetettiin putkeen niin että ennen kun koira meni putkeen niin sille sanottiin merkki-sana/käsky, jolla se tietäisi että putken jälkeen kuuluu kääntyä. Minen oikein tiennyt minkä sanan/äänen siihen ottaisin, joten ... tätä pitää vielä pähkätä. Kokeilin sanoa "Merri" mutta se on siitä vähän paha, koska jos sen sanoo liian voimakkaasti niin koira lakkaa liikkumasta. Tottelee vähän liiankin hyvin. Tai kuvittelee mun tarkoittavan jotain muuta kuin tarkoitan.

Sen namikuppi idean sinällänsä koira älysi nopeasti ja kääntyi viivana putkelta. Otin tätä myös hieman kauempaa ts hypyn takaa vauhikkaammin.

Ja kolmantena harkkana oli sitten aita-suoraputki-pakkovalssi-aita-valssi-aita-puolivalssi&peruutus-putki-pujottelu. Jossa ongelmaksi osoittautui se aita ennen putkea. Kun mun piti peruuttaa ihan liikaa jos saattelin koiraa sinne hypylle. Ja jos taas peruutan enemmän niin mun liike lähtee ihan vika suuntaan eli tein ylimääräisen mutkan. Jolla toisaalta varmistin ettei koira mennyt aalle (putki oli siis aan alla), mutta kun kyseessä on mun peruutus niin aikaa kului turhan paljon. Sitten yritin lähettää koiran sinne hypylle, mutta sekään ei aina sujunut. Jos tein aavistuksenomaisenkaan liikkeen jatkaa ite matkaa niin Merri ei mennytkään sitä hyppyä. Ja sitten kun tämä sujui niin Merri varasti kesken pujottelun palkalle. Eli muutamaan otteeseen säädettiin tätäkin harjoitusta.

Mutta saatiinpahan ainakin tehdä. Ja kiva tietty kun ei "päästetä" tilanteesta pois millään ylimalkaisilla suorituksilla

Ei kommentteja: