perjantai 14. lokakuuta 2016

Aksan alkeiskurssi, ensimmäinen kerta

Eilen se sitten alkoi. Kikin agireenit nimittäin. Meillä vaihtui kaikki. Tai no, ope ei vaihtunut (eikä halli eikä viikonpäivä). Mutta siis reeniaika on eri kuin ennen ja kaikki ryhmätoverit ovat uusia. Virkistävää sinällään, koska yleensä viime vuodet olen ollut sellaisissa harrasteryhmissä missä naamat ovat olleet etukäteen tuttuja (suurimmaksi osaksi). Tai no, tässä uudessa ryhmässämme on yksi lapinporokoira, ja tämän koirakon olen nähnyt muutaman kerran sekä Activen että Okk:n hallilla - mutta en tunne heitä entuudestaan kuitenkaan. Loput ryhmän koirat olivat shelttejä (kaksi), bortsu ja mitteli (muistaakseni, saattoi se olla kleinikin). Entäpä ikähaitari sitten? Kiki on porukan kuopus, bortsu taisi olla 10kk, loput oli yli vuoden (olikohan pari hieman yli vuoden ja pari yli kaks vuotiaita). Osa on harrastanut agia aiemmin, osa ei. Oletan kuulevani siis jatkossa perusteellista kerrontaa aiheesta nimeltä agility ;)

Mitä me sitten ensimmäisellä kerralla reenattiin? Itsekseen sai käydä fitnesscornerissa tekemässä ufolle pyörimistä ja tasapainolautailua. Kiki teki hienosti tasapainolaudalla jopa asennon vaihtoja (!). Se on jotenkin ihan intona siinä laudalla keikkumiseen ts oleiluun (ja namien syömiseen). Ufopyörintä sen sijaan ei mennyt mitenkään huipusti - "sen minkä taakseen jättää edestään löytää" pätee tähänkin. Eli vatipyörintäreeniä ei olla tehty tarpeeksi eikä aikohin, joten eihän koira osaa sellaista mitä ... ei osaa. Innolla se pentu ne tassunsa siihen vadille/ufolle laittaa, mutta ei pyöri. Sitten meni hermot kun pelkkä tassujen laitto ei saanutkaan nakkia lentämään.

Tehtiin myös hypylle fokusointia. Sitä että koira on paikallaan, katse eteenpäin ja menee riman yli (rima alimmassa tapissa) palkalle. Tässä olisi pitänyt saada etäisyyttä koiraan ja toisella kerralla olisi pitänyt jättää lelu/palkka pois. Mutta mä pidin Kikin hihnassa ja toisellakin kerralla oli lelu, koska meni säätämiseksi ja sättäämiseksi kun yritin tehdä ilman palkkaa. Hihnassa koira taas on parempi pitää ettei se karkaa palkalle. Muttei tehty sitä mitä ihan piti, niin kyllä pikkukoiran maltti on silti viime viikkoina kasvanut.

Sitten tehtiin keppejä. Kyllä, pujottelu otettiin ohjelmistoon. Kyseessä oli puolikkaat kepit, missä oli hämähäkinseitin lailla ohjureita (niin paljon etten osaa edes kuvitella, että osaisin itse sellaisen seitin virkata) ja homman nimi oli naksuttelu. Kun koira tarjosi ekaa keppiä "naks" ja nami tippui siihen eteen (kujalle) ja taas kun koira eteni niin "naks" ja nami jne. Niin kauan kunnes koira oli päässyt ulos ohjurikujasta (eli pujottelusta). Kiki oli varuiksi hihnassa jottei se olisi alkanut pomppimaan niihin ohjureihin ja palkkaamaan itse itseään moisesta kivasta harrasteesta (Mari piti hihnaa). Yllättävän vähän Kiki siinä mitään itsekseen sättäsi, joten tämä meni ihan kivasti.

Kävin sitten joutoajalla tekemässä pari lisätoistoa tuota ohjuripujoa ja ihan kivasti nekin reenit menivät.

Jollain muulla joutoajalla käytiin tekemässä siivekkeen kiertoa, Kiki irtosi jostain viidestä metristä tosi nätisti :) Ensin palkkasin sitä nakkikikkareilla, mutta oikeasti potkua tekemiseen sain kun palkkailin karvavinkupatukalla.

Käytiin myös portailla hieman peruuttelemassa.

Sitten tehtiin kerran putki. Vietiin palkka ja odotettiin, että koira menee putkeen. No, olihan se menossa, mutta kun intoiltiin niin koira tuli ulos putkesta ja alkoi juosta mun ja Marin väliä, että mitä puuhataan ja lopulta hoksasi sen lelun ja... No, otettiin uusiksi, pistin koiran hihnaan ja sitten se yhtäkkiä suoritti putken ihan jees. Ei olla putkea tehty sitten pentukurssin ekojen kertojen.

Sitten tehtiin hyppysuoraa. Kolme hyppyä, rimat alatapissa. Palkka loppuun. Mari piti koiraa. Ajattelin tämän olevan helppo, kun ne lelulle irtoamiset jne ovat menneet ihan huipusti aiemmin. Mutta nytpä koira tuijottikin mua eikä lelua, joten ei se niin helppoa sitten ollutkaan. Piti tehdä pari kertaa ennen kuin onnistui. 

Lisäksi aloitettiin keinupaukuttelu. Tämä oli mulle täysin uus juttu. Toki olen kuullut siitä, mutta en muista aiempien koirieni kanssa reenailleeni tätä. Ovipaukuttelureeni on kaiketi tähdännyt tähän juttuun. Kiki oivalsi heti mitä siltä haluttiin ja oli ihan intona :)

Reenien aluksi tein Kikille niitä venyttelyjuttuja mitä meille neuvottiin joku viikko takaperin. Kiki on niissä ihan spagettia. Ne venytykset mitkä tehdään kun koira istuu on hankala tehdä kun pentu ei meinaa suostua yhteistyöhön...

Reenien jälkeen käytin Kikin pikkusella kävelyllä ja pistin sen autoon ja otin Nemin autosta, käytin sen vuorostaan pikkukävelyllä ja menin sitten Nemin kanssa halliin humputtelemaan. Eli leikittiin hieman vinkulelulla - ei oltu pitkään enkä jaksanut mitään rakentavaa sen kanssa puuhastella, kunhan pääsi mummokoira hetkeksi halliin. Ja taisihan tuo "vähän" tykätä ilta-aktivoinnistaan  <3 


Ei kommentteja: