sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Ikivanhoja maksusitoumuksia

"Pes equinovarus operata 1.dx.

Potilaalla on kampurajalka, johon liittyy varsin selkeä jalkaterän ja säären hypoplasia. Rtg-tutkimuksen mukaan oikea sääri on 2 cm vasempaa lyhyempi ja sama ero saadaan myös kliinisesti. Potilas tarvitsee erikoiskenkiä, sekä kesällä että talvella, joissa on 1½ cm korotus ja lisäksi ulkoreunassa kampurakengälle tyypillinen lisäpaksunnos. Näiden erikoiskenkien tarve jatkuu useiden vuosien ajan. (Erkki Heikkinen, osastoylilääkäri, OYKS 3.1.85)
Myönnetään lääkinnällisenä kuntoutuksena ortopodiset jalkineet 2 paria kesä- ja 2 paria talvikäyttöön / vuosi kahden vuoden ajan.
7.2.1985"


"Vastasyntyneenä operoitu kampurajalka, haava märkinyt, re-operaatio pari vuotta myöhemmin, nämä leikkaukset tehty Keski-Suomen keskussairaalassa, myöhemmin siirtynyt Raaheen asumaan. Oikea alaraaja 2 cm lyhyempi ja jalkaterä kolme numeroa vasenta pienempi. Tarvitsee siis eripari jalkineet ja lisäksi 1,5 cm korotuksen oikeaan kenkään.
Tarvitsee vuosittain yhdet kesä-, yhden talvijalkineet ja yhden kumisaappaat.
6.8.1987"

"Leikatun kampurajalan ja jalan kokoeron sekä lyhentymän vuoksi tarvitsee kaksi paria kenkiä kerrallaan ja lisäksi oikeaan jalkaan aina erillisen korotuksen. Myönnetään näin ollen lääkinnällisenä kuntoutuksena kaksi ylimääräistä kenkäparia / vuosi sekä näihin tarvittavat korotukset. Maksusitoumus voimassa kaksi vuotta eteenpäin. 
1.3.1990"


Sain nuo paperit käsiini / itselleni eilen. Koska mun arkistointitaidot on mitä on 😃 niin päätin naputella tekstit tänne. No joo, on noista tarkoitus ottaa kopiot / pdf:t jotta edes jotkut versiot pysyisivät tallessa.
En osaa päättää mitä mieltä olen siitä, että minulle selvisi näinkin vanhana, että "kyllä, tuo oikee jalka on kampurajalka" (asia toki selvisi jo ennen eilistä, muttei siitä silti kauaa ole kun viisastuin). Tieto sinällään ei muuta asioita mihinkään suuntaan, muuta kuin tunnen kuuluvani johonkin tiettyyn erityisryhmään (muitakin kaltaisiani on olemassa) 💜

Ei kommentteja: