lauantai 4. lokakuuta 2014

Käytiin kokeessa

Nemi teki noudon!! :)
Koottuja selityksiä raapustelen myöhemmin. 

© Sara Nikula


edit 06.10.2014 klo 15:02 alkaen

Asiaa vetkutettuani ilmoitin koiran kokeeseen. Yli kahden vuoden tauon jälkeen. Aattelin, että sehän ei nouda eikä välttämättä pysähdy luoksetulossa, mutta muut asiat se kyllä handlaa ihan kivasti. Että en jaksa enää odottaa sitä hetkeä, että osaamattomat asiat olisi koekondiksessa. 

Tulin koepaikalle hyvissä ajoin. Käytin Nemin lenkillä (päästin sen läträämään meren aaltoihin) ja tein sen kanssa jotain tok-juttuja. Lähinnä erityisen hienoa seuraamista ja melko hyvän luoksarin pysäyksen. Näiltä osin olin hyvillä mielin. Hyppy vähän jänskätti, koska aamulla olin viimehetken reenillä sekoittanut koiran sen liikkeen suhteen melko perusteellisesti (tai saatiin me sitten onnistumisiakin, mutta kumminkin). Fiilis oli hyvä, eikä mua juurikaan jännittänyt (ihme ja kumma). 

Entäpä se koe?


Kokeeseen Nemi meni äänekkäästi, kehätarkastus ihan ok (siinä ei mölissy). Sain sen kuitenkin kuulolle ja hiljaiseksi. 
Paikkamakuu käskyn se kuunteli heti eli totteli yhdellä käskyllä ja jäi maihin. Mentiin toimitsijateltan taakse piiloon. Fiilis hyvä, ei huolettanu. Aika kului, palattiin takaisin kehän laidalle - Nemi makoili ihan hyvin. Se jopa pysyi maassa kun menin sen viereen ja nousi siis vasta kun käskin :) JEE! Tuomarin kommentti oli, että Nemi oli haistellut hieman maata aluksi, joten vähensi siksi puolipistettä. 
Juoksin autolle koiran kanssa antamaan paikkamakuupalkaksi 1/3 pussia pedigreelötköruokaa.


Nemi oli avoluokan viimeinen yksiköliikkeet suorittava koira. Seuraaminen lähti heti alkuun ihan ketuiksi liikkeelle, koska Nemi kiiruhti askeliaan ja irtaantui minusta ja alkoi haukkumaan :/ Aina välillä sain sen matkaani mutta enimmäkseen seuraaminen oli ihan ala-arvoista, en muista milloin viimeksi se olisi seurannut nuin huonosti. 
Liikkeestä maahanmenon käskytin koiran sillain, että "rukkaset tehdään susta ihan justiinsa jos et tottele" ;) 
Luoksetulo tehtiin niin, että koira lähestyi yleisöä (ja mua). Jäi ihan hyvin odottamaan ja lähti hyvin liikkeelle. Ei puhettakaan, että olisi pysähtynyt. Vähän ennen kuin oli mun kohdalla niin kääntyikin kohti yleisöä ja huuteli niille jotain törkeyksiä. 


Liikkeestä seisominen tehtiin yleisön edessä (liik.maa oli ollut pitkällä sivulla kaukana yleisöstä). Nemi lähti huonosti seuraamaan (huuteli taas jotain) aattelin, että varmistan seisomisen ees jos se heräisi tottelemaan sen ja saatas joko joku armopiste tai sitten ees jäis hyvä mieli että koira käyttäisi korviaankin välillä. No se ei seissyt vaan meni istumaan. 
Noudossa oltiin selin yleisöön ja heitin kapulan hieman vinoon ts se pitikin tehdä niin. Sanoin koiralle "odota". Olin valmis. Heitin kapulan, sanoin "pidä", koira meni kapulalle (varmaan haukkui juostessaan kapulalle, tätä en muista, mutta pisteistä voisi päätellä niin) ja jopa otti sen heti suuhunsa eikä tullut takaisin väykyttämään (kuten reeneissä on tehnyt) ja toi sen mulle. Ei jäänyt puoltoista metriä eteeni ja hilannut ittiään siitä viekkuun (jee!) mutta koska en voinut Heti ottaa sitä kapulaa niin ehti tyyrätä ittensä puoliksi mun taakse. Siitä menetettiin sitten jotain pisteitä. 
Kaukokäskyt menivät muuten hyvin, mutta ensimmäinen vaihdos vaati toisenkin käskyn. 
Hyppy. Mitäs tässä tapahtu? Niin, se irtosi taas sinne liian sivuun, kaksoiskäsky istumiseen. Ja paluuhyppyviekku-käskyllä meni maihin. 
Kokonaisvaikutukseen tuomari sanoi, että välillä ihan kivan näköistä tekemistä esim noudossa mistä koira selvästi tykkäsi (!) ;) 





Koekäynnin jälkeen tok-fiilinki on aurinkoisempi kuin ennen. Vaikka moni asia meni huonommin kuin mikä mun mielestä meidän osaamistaso on. Silti tuo noudon onnistuminen antoi uskoa siihen, että kyllä meitä vielä tok kokeissa nähdään ;)

Ei kommentteja: