keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Paljonko sitä koiraa pitää aktivoida, ja miten aktivoinnin laatu määritetään?


 (kirjoitin jo vaikka mitä ja viesti katosi bittiavaruuteen, niin ärsyttävää!)

Tämä -kuten niin monet muutkin kirjoitukseni- ovat sarjassamme "puuta heinää ja muutama vesiperä" eli tajunnanvirtaa, jonka seassa muutama sekava ajatus. 



Pohdiskelin lenkillä, että mikä minä olen sanomaan

- kuinka usein tehty aivotoiminta on "oikeaa" aktivointia

- millaista aktivointia koiran kanssa tulee suorittaa, jotta se menee mun aktivointi kriteereistä lävitse

- miten arvotan erilaisia aktivointeja hyvempiin ja parempiin niin ja niihin vähemmän hyviinkin, ja mistä sekin sitten mahtaa johtua

 En tunne yhtään metsästyskoiraa. Mutta jos ajatellaan, koiraa, joka muutaman viikon vuodesta on aktiivisesti metsällä mukana ja lopun vuotta enimmäkseen tarhakoirana - ehkä silloin tällöin pääsee ulos tarhasta hihnalenkille. Niin täyttääkö tällainen koira "tarpeeksi aktivoidun" koiran määritelmän? Sillä selvästi on joku puuha mihin se saa käyttää aivojaan ja viettejään, mutta suuren osan elämästään se olla möljöttää jossain. Enkä kritisoi, kun en tunne metsästyskoiramaailmaa alkuunkaan. Kunhan tuli mieleen. 

Toisaalta sitten taas olen tässä oman harrastuskoirataipaleeni aikana jo oppinut, että tauot reeneistä ja kisoista ovat todella tärkeitä koiralle. Myös sen lajissa kehittymisen kannalta, mutta muutoinkin. Joten mikä se määritys on siitä, että millaiset tauot aktivoinneista ovat tarpeellisia tai sallittuja. Toisaalta taas aktivointia voi olla muutkin kuin ne perinteiset reenit - mutta toisaalta koira tarvitsee myös sellaisia päiviä ettei ole edes niitä epänormaalimpia erilaisia aktivointeja. Mutta jos nuo tauot venähtää vähän pidemmiksi, niin muuttuuko koira sitten perussesseksi jota en luokittele "aktiviteetteja saavaksi koiraksi". 

Tai jos joku koira on käynyt agilitykentällä tekemässä esteitä, niin saako sen omistaja sanoa, että he harrastavat agilityä? Tai mikä tahansa muu laji tuohon tilalle? Olen tehnyt koirilleni pari pelto- ja metsäjälkeä, noilla kerroilla nuo ovat toki käyneet koirien aktivoinnista, mutta en suin surminkaan voi sanoa, että ne harrastaisivat jäljestystä. Ja jos ne eivät olisi ikinä mitään muuta tehneet aktivointimielessä, niin en niitä kovin aivojenkäyttöä harjoittaneiksi otuksiksi voisi sanoa. 


Ei kommentteja: