perjantai 30. elokuuta 2019

Viimeinkin eli joulu kesällä


Me ostettiin (kauan haavailemani ja jossittelemani) ensimmäinen järjestelmäkamera huhtikuussa 2012. Ihan sattumalta käteen tarttui Sony (a-sarjaa), ja vasta myöhemmin opin, että jos oltaisiin ostettu Canon tai Nikon niin objektiivimaailma olisi ollut paljon helpompi. Ainakin saatavuuden osalta siis.

Aluksi oli vain kittiputki ja sen seurana yks peruszoomi (DT 18-55mm F3.5-5.6 SAM & Minolta AF 75-300 F4.5-5.6 D). Kiusasin kaikkia valokuvausta harrastavia kavereitani kysyen kaikkea tyhmää (julkinen anteeksi pyyntö :)). Opin vähitellen, että pitäisi olla jotain valovoimaa - ja että noissa olemassaolevissa putkissa sitä ei ole. Surffasin kameraliikkeiden verkkosivuja, ja lopulta ostin ensimmäisen valovoimaisen putkeni: SONY 50MM DT F1.8, jota en kuitenkaan oppinut oikein käyttämään kun siinä ei ollut zoomia,

Sitten rupesin haaveilemaan jostain muusta ja surffasin paljn lisää.
marraskuu 2013: entä jos, putki pohdinta jatkuu, päätös

Eli huomasin, että "kaikki" kuvaavat 70-200 mm 2.8 putkella, mutta sen hinta tuntui käsittämättömältä [Sonyn omaversio maksaa tälläkin hetkellä yli 3600 €]. En ostanut tuota vaan "mötkylän" eli Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG HSM Sony, jossa sain hieman zoomia ja valovoimaa. Tuolla putkella kuvasinkin paljon erilaisissa koirakarkeloissa.

Yhdeltä Japanin reissulta ostimme käytettynä tämän Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC HSM Sony, josta tuli todella kiva jokapaikan putki. Se on kätevä reissuissa ja missä vaan (paitsi ehkä häirikkönä kisoissa).

Huhtikuussa 2015 otin ensimmäiset raw-kuvani ja alku oli melkoisen takkuista eikä vähiten siksi ettei läppärini oikein jaksanut pyörittää isoja raakakuvatiedostoja (kone on vaihtunut tässä välissä, mutta ongelma ei varsinaisesti poistunut). Nykyisin kuvaan lähes aina raweja (arw sonylla), koska onhan niissä paljon enemmän editointivaraa kuin pelkissä jpg-tiedostoissa. Samalla toki kuvieneditointi aika on pidentynyt huomattavasti.

Tällä varustuksella pärjättiinkin pitkään todella mainiosti. Kunnes vuosi sitten keksin, että joko olisi aika hankkia täyskennoinenkin kamera cropin rinnalle? Ja niinpä ostin kaverilta (käytetyn siis) a-sarjalaisen (a900) samaan kauppaan kuului myös Minolta 50mm F1.7. Toisin kuin monta vuotta aiemmin niin tuota lyttynokkaputkea (kiinteä 50) on tullut käytettyä tosi paljon ja saahan sillä hyviä kuvia.

Kameramaailma on (siitäkin) kummallinen, että saman valmistajan putket eivät käy kaikki päikseen toisten kameroiden nokkiin. Eli siis vaikka ties mitä putkia on tullut vuosien varrella hankittua, niin talossa olevista aa-ysisataseen sopii vain nuo Minoltat ja "mötkylä". Zoom Minoltaa on tullut käytettyä tosi vähän (uuden kameran kaverina), joten isoin osa kuvista on otettu viiskymppisellä.

Huolimatta siitä, että "uus" kamera on joiltain osin ns karvalakki malli verrattuna aiempaan (a55), josta löytyy valmiita kuvausohjelmia (urheilukuvaus, yökuvaus, makrokuvaus, auringonlasku, ...), videointimahdollisuus ja sarjatulitus niin silti viimeisen vuoden aikana olen kuvannut enemmän a900 -kameralla.

Jossain vaiheessa sitten päätin, että vaikka se kirpasisikin kukkaroa, niin ehkä kuitenkin ostaisin sen the putken (70-200mm F2.8), mutta asiahan ei ollutkaan ollenkaan niin yksinkertainen. Koska näiden vuosien aikana kun olen kuvausta harrastanut niin Sony on panostanut a-sarjan sijasta ns e-sarjan kameroihin ja objektiiveihin eikä haaveputkea enää löydy valokuvausliikkeiden valikoimista. Tai siis löytyy ilmeisesti tuota Sonyn omaa huippuversiota, mutta ei Sigman tai Tamronin kaltaisten yleismerkkien valmistamana.

Ahkera nettikirppisten ja fb-ryhmien seuraaminen tuotti vihdoinkin tulosta, koska löysin kuin löysinkin Sigman version tuosta himoitsemastani putkesta. Käyttökokemus kyseiseen objektiiviin on vielä hyvin pieni, vain se mitä testasin sitä kauppoja tehdessä.



Nyt pitää vain "kuumeisesti" katsella, että missä zempaloissa voisin käydä testailemassa uutta ostostani.

Sony a900 + Sigma 70-200 2.8


(tarina siitä mitä tehdä kun veronpalautukset kilahtelevat tilille paljon ennen joulua)

Ei kommentteja: