torstai 29. elokuuta 2019

Fiilis talteen

Kuten jo mainitsin, niin ilmoitin Kikin nose-epiksiin josko saisin hieman nostettua nosemotivaatiotani. Pari edellistä päivää ennen epiksiä pohdin kuumeisesti, että peruuttaisinko osallistumiseni koska olin ollut koko viikon enemmän tai vähän flunssassa ja sunnuntaille oli povattu vesisadetta. Päätin kuitenkin mennä, vaikka epäilin että luultavasti sitten jäisi tanssitreenit väliin (niin kuin jäivätkin, olisin kyllä ehtinyt sinne, mutta en jaksanut lähteä - tuskinpa Kikikään olisi jaksanut enää paljoa treenata).

Saavuin Pohjois-Suomen Turvapuiston parkkipaikalle hyvissä ajoin ja ehdin käyttämään Kikin lenkillä ennen kuin parkkipaikka täyttyi muista osallistujista ja epikset saattoivat alkaa. Alueella oli neljä etsintäaluetta, kaksi tuomaria työskenteli yhtäaikaa. Porukka jaettiin kahtia ja alueelle mentiin pareittain. Parkkipaikalla oli yksi haju ns alkuhajuna. Sitten kun mentiin parin kanssa odottelualueelle niin siellä oli harjoituksena yksi haju, mikä kerrottiin alueeseen tutustuttaessa, että mistä se löytyy. Tuolta odotusalueelta mentiin sitten etsintäalueille. Kun kumpikin koirakko  oli suorittanut kaksi etsintää niin poistuttiin takaisin parkkipaikalle. Tämä järjestely siksi, koska jos takana olleella etsintäalueella ollut olisi poistunut liian aikaisin niin se olisi voinut nähdä piilon / etsinnän / löydön etummaisilta etsintäalueilta.

Kiki oli parissa numero viisi ja me mentiin ensin kahteen ulkoetsintäalueeseen (toisessa oli ajoneuvoetsintä ja laatikkoetsintä). Parkkipaikan hajulähteen Kiki kyllä löysi mutta innostui siinä (betonikoroke) esittämään lähinnä takapäänkäyttöharjotuksia eli oli kuin se olisi ollut vati tms ...

Edellisen kerran oli tosiaan nosetettu niissä Nose-Iltamissa Iissä heinäkuun lopulla. Siellä oli kuuma eikä Kikiä oikein napannut koko nosetus. Taisi se "laatikoilla" onnistua ihan hienosti, ja jossain muualla mutta muuten meinasi tulla -ja tulikin- turhaumaa yms. En siis oikein tiennyt mitä olettaa, mutta ajattelin, että samapa se oli mennä treenimielessä testailemaan ja aktivoimaan samalla koiraa.

Odotusalueella Kiki löysi hienosti eucapiilon. Lisäksi se tarjoili mulle temppuina muun muassa portaalle peruutusta ja muuta odotusajan aktiviteettia.

Tuomari Tarja laittamassa piiloa.

Hetki ennen kuin nostan käteni ... "Löytö!" 

"Ulko 1. 25/25p. 0 virhepistettä. Aika 54:50.
Nosta käsi selvästi ylös"

Aah, en ole tarpeeksi harjoitellut sitä että pitää ilmoittaa viittaamalla löytämisestä. Ei olla ylipäänsä tosiaan treenattu aikoihin. Plus että olin varsin hämmästynyt sekä siitä, että Kiki teki löydön, näytti sen mulle niin selkeästi jopa itsekin tajusin, joten löydön näyttäminen oli epävarma kun en luottanut meihin parina tarpeeksi."

Ekan etsintäalueen toinen piilo.

Tähän alueeseen kuului myös pitkä seinä ja sitten tuo konttien väliosuus ja tuo paikka tietysti missä hajukin oli. Kiki marssi vauhdilla sen seinän ohi, pyöri hetken tuossa oikealla alueella ja kertoi sitten mulle missä haju oli. Vähän niin ja näin toki, että alue pitäisi etsiä paremmin - tai jotain - mutta en jaksa nyt välittää siitä kun Kiki kuitenkin teki töitä, ja löysi ja oli erityisen pätevänä 💗💗

"Ulkoetsintä 2. 25/25p. 0 virhepistettä. Aika 45:9
Koiralla todella hyvä ilmaisu."

Kummankin etsinnän jälkeen, alueen ulkopuolella palkkasin koiran. Mutta erityisesti tämän toisen etsinnän jälkeen Kiki oli ihan pähkinöinä. Kun olin sitä myös itsekin. Loistettiin siinä sitten kilpaa kun oltiin erityisen päteviä ja tyytyväisiä itseemme, tai jotain. Kiki kantoi hetken aikaa polleana palkkarasiaansakin eikä meinannut housuissaan pysyä kun kehuin koiran maasta taivaisiin.

Mainio tunne kun Kiki osaa ja löytää ja ilmaisee ja mä en tolloile vaan tajuan / osaan lukea koiran ilmaisun. Kiki kun on itse kehittänyt oman tapansa kertoa missä euca on, joten mun tehtävä on "vain" osata "kuulla" kun se sen kertoo :-)

Sitten oli vuorossa odottelua. Laitoin koiran autoon. Vettä satoi välillä enemmän ja välillä vähemmän. Kun kaikki kahdeksan paria olivat suoriutuneet ekoista etsinnöistään niin vaihdettiin alueita. Tuomarit pysyivät toimissaan ja ykköspari meni alueelle jne niin että lopulta oli taas meidän vuoro. Tällä kertaa oli tosiaan vuorossa laatikko- ja ajoneuvoetsinnät.



Noita hauskoja keltatakkisia miehiä ei ollut parilla ekalla alueella, ei ainakaan niin lähellä / selkeästi. Yks ukko joka toljotti alueelle oli Kikin mielestä selvästi häiritsevä, hieman harmitti myöhemmin kun en tajunnut olisinko saanut käydä näyttämässä sen Kikille ennen etsintää? Että se ei ollut epäilyttävä / pahis. Noh, tuskin se olisi mitään auttanut, koska vesisateen vaan yltyessä Kikiä ei oikein napannut enää. Laatikoista se oli kyllä kiinnostunut mutta ennemminkin hieman riehakas kuin olisi  selvästi etsinyt hajua.

"Laatikkoetsintä. 0/25p. 3 virhepistettä. Väärä löytö. Laatikoiden tuhoaminen.
Rauhallinen mutta turhautunut etsintä."



Tuomari Minna laittamassa piiloa.

Ajoneuvoetsinnässä Kiki jatkoi turhautumistaan. Se myös häiriintyi perässä kulkevista ihmisistä ja tutustui ohimennen myös tuohon vieressä seisseeseen harmaahousuiseen mieheen. Aika loppui kesken. Vielä senkään jälkeen kun tuomari oli kertonut missä haju on niin Kiki ei kiinnostunut sen paikantamisesta. Ihan lopuksi kävin alkuhajulla niin että Kiki löysi sen jotta sain kuitenkin palkattua koiran tästä vikastakin hommasta (mikä ei mennyt ihan putkeen).

"Ajoneuvoetsintä. 0/25p. 3 virhepistettä, 2 hyppäämistä, ravistelu. 
Turhautui etsintään"

Kiki siis ravisteli märän turkkinsa kesken etsinnän. Kokeen jälkeen kun porukalla juteltiin niin todettiin ettei se tuossa tilanteessa ollut virhe.

Huolimatta siitä ettei Kiki jaksanut tehdä töitä enää laatikoilla ja ajoneuvoilla niin olin ihan älyntyytyväinen niihin kahteen ekaan etsintään. Turnauskestävyyttä vaan reenimään (eli enemmän reenejä), joten ehkä me joskus tulevaisuudessa voitaisiin harkita oikeisiinkin kokeisiin menemistä?!?!

Kaikista kuvista suuret kiitokset Virva Pietilälle :-)

Ei kommentteja: