tiistai 20. elokuuta 2019

Koiratanssipäivä

Osallistuin Kikin kanssa sunnuntaina Oulun koirakerhon (kuulemma jokakesäiseen, mutta meille ensimmäiseen) Koiratanssipäivään. Koiramaista menoa oli okk:n hallissa viitisen tuntia. Edellisen päivän ja yön koirat olivat koirahoitolassa koska allekirjoittanut oli lauantaina Koiteli Elää -tapahtumassa #suomenkauneinfestivaali. Mietin, että onkohan koira levännyt kunnolla vai stressannut siellä hoitolassa ja miten sillä on virtaa ja jaksamista olla hallissa ja treenata häiriössä, mutta Kikin jaksamisen suhteen huoleni oli turha :-)

Tärähtänyt kuva "majasta" hallissa. 

Tottakait ressasin taas myös sitä miten Kiki on siellä hallissa. Rallytokotreeneissä se ei osaa olla häkissä vaiti. Mutta omaan häkkiin se asettui yllättävänkin kivasti, toki se välillä jotain äänteli, mutta pitkiä pitkiä aikoja oli ihan hipihiljaa eikä sen käytöstä (varikolla) tarvinnut hävetä.

"Htm: positioiden vaihdokset 
Koreo: pieni harjoitus, puhetta
Käytä parviälyä jos on kysyttävää"

Koiratanssipäivään osallistui vajaa parikymmentä koiraa (tai jotain sitä luokkaa). Joten kun tehtiin yhteisharjoituksia niin koko halliin levittäytyi koirakoita, jonkin verran tuli tilanteita missä piti vähän tarkkailla missä muut tekevät etten vahingossakaan johdattanut Kikiä turhan lähelle muita - ettei se häiriintyisi eikä muut häiriintyisi Kikistä, mutta ihan kivasti saatiin treenit näiltä osin menemään. Kiki keskittyi enimmäkseen (muutamaa haisteluosiota lukuunottamatta, mutta kokonaisuutena ajatellen en pidä noita pätkiä suurina ongelmina) huippuhyvin. Jossain kohdin se komensi mua, multa palkkaa tai uutta käskyä - mutta näissäkään tilanteissa se ei siis häiriintynyt muiden tekemisestä, hallista, tilanteesta jne vai ennemminkin motkotti mulle hidasta palvelua ;-)



Päivä aloitettiin lämmittelyllä. Puhuttiin ensin erilaisista tavoista lämmitellä koira, siitä, että on tuikitärkeää että koira on verkattu ennen treenejä - ei pelkästään kropanhuollon kannalta, mutta myös siksi, että ollaan luotu kontakti koiraan. Pelkästään ei riitä konkreettinen verkka ja kontakti vaan lisäksi oma mieli pitää "tyhjentää" ei siis tuoda arkistressiä jne koiratreeneihin :-)

Sitten pistettiin joku taustabiisi soimaan ja lämmiteltiin se koira ja avattiin oma mieli.

"Kehäänmeno -harjoitus
- Yksilötreeni
- Kriittinen piste, miten ohjelma lähtee sujumaan
- Hyvä kontakti, hyvä mielentila
- Jättää tuomareille ennakko-odotuksen (vaikkei arvostella)
- Mistä palkata, riippuu koirasta
   Kesto, ennakoiva koira, vaativa vaihe koiralle (esim musa ei lähde heti soimaan)
- Jos liike menee ohjelmassa pieleen, sen voi paikata; alkua ei voi
- Muista tervehtiä tuomareita"

Käytäntö. Jokainen teki vuorollaan, yksitellen siis, kehäänmenotreenin. Koirakosta riippuen kukin teki tai oli tekemättä jotain musiikin alkaessa. Ei ollut jokaiselle ns omaa biisiä, kun joku kappale vain eli ei ollut tarkoitus treenata omaa koreota.

Omatreeni: olisi pitänyt palkata aiemmin. Alku oli hyvä, sitten Kiki alkoi haukkumaan. Loppu ok, josta palkka (tuli kontaktissa pois kehästä).

Tuossa minulla on kyllä säätöä, että saan Kikin vireessä, muttei ylivireessä kehään ja sieltä pois plus että saan pidettyä sen siinä "kuplassa" ettei sillä tilttaa yli (palkkakomennus, tai ajatuskatkos → kenttähaistelu). Samaan säätöön liittyy palkkaustavan kehittely. Nyt palkkasin sen namirasialla, joka oli mulla taskussa mukana kehässä ja sai kehän jälkeen palkan. Mutta sitäkin pitäisi toki treenata ettei palkka ole mukana, että kestääkö Kiki (pystyykö keskittymään tekemiseen) jos se tietää että palkka odottaa paikassa x.

"Nuuhkiva koira, kehään menossa (tai kehässä ylipäänsä); mieti itselle sopiva tapa saada koiran nenä irti maasta ilman, että ongit kädellä koiran matkaasi / parempaan kontaktiin. Eli esim oma liikkeensuunnan vaihdos, temmon vaihto, polvien notkahdus, mitä ikinä ... jotain huomaamatonta mutta minkä koira hoksaa."

"Jos on temppu mistä koira tykkää niin sen voi teettää matkalla kehään. Eli kehään ei tarvitse mennä priima seuraamisella (ei edes htm:ssä). Voi rauhoittaa / rentouttaa koiraa"

Koreo -juttuja


  • (joidenkin mukaan) Liike on sellainen mikä on opetettava erikseen
  • Montako liikettä pitää olla missäkin luokassa? Miten liikkeet lasketaan (vaikeaa, mitkä osaset kuuluvat tiettyyn temppuun, muodostuuko temppu useammasta liikkeestä)
  • Liike suhteessa ohjelman kestoon
  • Soljuvuus
  • Less is more
  • Musa tärkein (pl koira on esityksen tähti ;-))
  • Kohokohdat (mihin koreo rakennetaan, tai yksi tapa tehdä koreo)
  • Ei liian vaikeita juttuja
  • Kehän käyttö
    jaa kehä neljään osaan ja käy jokaisessa vähintään kerran


Htm -juttuja

  • Seuraaminen, vatitreeni
    Eri pos. vadilla → sitten sama ilman vatia → vasta sitten eteenpäin
  • Vatitreenissä oma sijainti (suhteessa vatiin) ja liike vaikuttaa siihen mitä positiota treenataan
  • Peruutus, ensin askel eteen ja sitten askel taakse (painon vaihdos jalalla, koira seuraa jalkaa eteen ja sitten taakse)
  • Käsky jo vadilla ollessa
  • Koiralle voi opettaa tassujen liikuttamisen erikseen
    Koira ihmisen edessä, joku lauta (tai muu targetti) missä tassut
  • Takatassu targetti, pitää opettaa koiralle ensin kriteeri (pitää takatassut targetilla)

Käytäntö:

Kiki oli ihan innosta soikeana tekemässä vatireeniä. Jos olin hidas tai mietin mitä tehtäs tms niin Kiki teki mielissään "tanssi" -temppuaan ja katsoi mua paheksuen jos palkkaa ei kuulunut. Tehtiin sitten ylipäänsä tassujen liikutusta eli vasemmalle sivulle tuloa. Mutta enemmänkin vahvistin fronttia ja oik.positioon sain Saaralta (joka veti tuon htm-osion) hyviä vinkkejä eli palkkauksen suuntaukseen jotta Kiki ei lähde oik.sivulta irtoamaan (takaosa aukeaa). Hyvin Kiki rupesi sitä jo hoksimaan. Plus fronttia tarjoili jo ihan kivasti. 
Sitä peruutus/askel/seuruujuttuakin kokeilin, mutta totesin ettei se toimi mulla. En pysty tekemään ihan perusjuttuna askel eteen -askel taakse, ilman että ottaisin jotain aputöpötysaskeleita.




Kerro tarina -harjoitus


Polkupyöräily. 2 liikettä, miten siirryt liikkeestä toiseen.
Biisi: Brita & Eikka - Polkupyörä (1960)


Käytäntö:

Jokainen kävi vuorollaan esittämässä omat pari temppuaan ja siirtymät niihin. Lopuksi äänestettiin paras, joka sai namipussukan palkinnoksi tässä kyky-kisassa :-)
Aluksi "kauhea paniikki" *minä-en-keksi-mitään*
Kunnes keksin, ensin "agi" eli koira kävelee mun jalkojen välissä joka nyt kuvasti jotain yhteistä tekemistä / liikkumista, vaikka sitä pyöräilyä. Sitten kohdassa "minä poljen" minä teputin jalkojani ja jatkossa "sinä ohjaat" pyysin Kikin nostamaan etutassut kepin päälle (eli agihyppyrima toimi ohjaustangon korvikkeena). Ja koska temppuja ei tarvittu kuin kaksi niin riitti se "agi" ja keppijuttu. Keppi-tempun opetus on Kikille vielä vaiheessa eli ollaan sitä kotona tehty jonkun verran (nimenomaan tätä, että koira laittaa molemmat etutassut siihen kepille), muttei se ole vielä mikään supersujuva juttu. Noh, harjoitus meni muuten ihan ok:sti, mitä nyt Kiki tietysti kiihtyi siitä keppeilystä ja temput eivät menneet sanojen osalta kohdalleen kun sitä laulua soitettiin ripiitillä ja kelle nyt sitten sattuivat mitkäkin kohdat laulusta ...

Mutta positiivista. Keksin temput, selvittiin niistä semikunnialla enkä mennyt kuitenkaan täysin kipsiin yllättävästä oudosta "pää lyö tyhjää" -harjoituksesta (keksin jotain tekemistä siihen enkä jäätynyt "esitys tilanteessa").


Lisää htm-juttuja: positioiden vaihdot
  • Tekninen osaaminen
  • Kaikkiin pos. 4 suuntaa + pivot
  • Koiran pitää osata hakeutua pos. itse (paitsi jos sopii koreoon voi auttaa)
  • Fs -elementtejä voi käytää pos. vaihtoihin
  • Odota että koira on pos. (oikeassa kohdassa) ennen kuin lähdet liikkeelle jottei koko liike kärsi alun hätäilystä
  • Pitää nähdä: kaunis seuraaminen (ei nakkiseuruuta!), koira osaa hakeutua positioon
  • Jos ei ole suuntia (esim peruutus) niin temmon vaihtelut

Vinkkivitonen: Kikin koreo. Vas. → front, ei kannata tehdä pos. vaihdosta "ympäri" -tempun avulla koska Kiki herkästi haukkuu siinä. Ennemmin joku muu temppu/siirtymäliike jossa on pienempi riski haukkumiseen. Tai jopa tekee itse / avittaa (kunhan jossain kohdin koreota koira hakeutuu itse oikeaan positioon eikä kaikki ole auttamista)



Koreo -harjoitus

Kerro tarina, mielikuvaharjoitus. Tarina antaa itselle roolin, usein kappale antaa idean. 

Käytöntö:

Kuunneltiin biisi ja kerrottiin sen jälkeen mitä mielikuvia siitä heräsi, tuliko jo jopa mieleen millaisen koreon tekisi vai "vain" sielunmaisemia ja mielikuvia mistä biisi kertoo tai millaiseen mielentilaan/tilaan se liittyy.
Oma mielikuva: talvi, metsä - ehkä jotain jäätanssia
(monilla oli jotain keijukaisia ja kesäisiä mekkoja ;-))


Lopuksi kun oli aikaa niin tehtiin vielä toinen kehäänmeno -treeni. Mietin, että jaksaako Kiki, mutta jaksoihan se. Tällä kertaa olin asennoitunut siihen, että en teetä koiralle mitään ihmeitä kun on päästy kehään asti, eli palkkaus nopeammin. Noh, koirahan oli intopiukena ja tottakait se sitten ääntelikin. Oltaisiinko tehty kolme yritystä kävellä kehään, kun pakka levisi aina. Ja eikun takaisin kehän reunalle, eli en hyväksynyt sellaista käytöstä. Lopulta koira sitten oli hiljaa, taisi tehdä pari twistiä kehään mennessä eli ei mitään pyhätyttö-seuruuta ollut (eikä ollut tarviskaan), kun sain koiran hyvässä mielentilassa istumaan ja pysymään siinä hetken paikallaan (tulikohan se välipositioon siinä, että tarjosko se sen? en nyt oo ihan satavarma, enivei). Niin kehuin koiraa ja vapautin sen siitä ja kaivoin namirasian esille ja kävelin vähän matkaa kehästä poispäin ja palkkasin koiran. Sitten semi-seurautin sen vielä häkille ja Kiki oli ihan pähkinöinä ja annoin vielä häkillä toisen/loppupalkan.

Oli kyllä hyödyllisiä treenejä / juttuja ja hyvä kun pystyi muilta kysymään vinkkejä joihinkin treeneihin / koreoon jne. Plus Kiki oli tosi kiva treenittävä, jaksoi hallissa, oli intona tekemässä kaikkea, ei ottanut liikoja häiriöitä muista jne 💗

Lopuksi (välilläkin käytiin pikkulenkillä, eli ei tarvinnut Kikin olla viittä tuntia putkeen hallissa) kun käytin koiran kävelyllä niin koira oli parkkikselle takaisin tullessa menossa ennemmin takaisin halliin kuin että oltas menty autolle (mutta sinne sitä kuitenkin mentiin).

Treenien jälkeen verkkalenkillä poseeraustauko :-)

Ei kommentteja: