maanantai 31. joulukuuta 2018

Totuus Kälviästä

Joulun jälkeen postilaatikkoon on tipahtanut kaksi kirjettä Kenkätohtorivierailuun liittyen. Tämä on kyllä metka tämä nykytapa, että faktat lähetetään myöhemmin asianomaiselle postitse kotiin. Jatkan siis aloittamallani tiellä ja naputan jutut tänne ylös.

***
"Tulosyy
Tapasin potilaan Respectassa N.N:in vastaanotolla 13.12 alaraaja/jalkinearviossa. Päätös hankintaa varten on tehty arvion perusteella ja maksusitoumukset lähtetty eteenpäin.


Esitiedot (anamneesi)
Potilaalla on taustalla synnynnäinen kampurajalkaisuus. Oikeanpuoleinen kantaluu on varusryhtinen ja paino ohjautuu lateraalisesti. Kantaluun asentoa ei juurikaan voi korjata passiivisesti. Seistessä jalkaterän etuosalla 1.säteellä on ainoastaan hento kontakti alustaan. 1. varpaan liikkuvuus on alentunut ja 2-4 varpaassa vasaravarpaat. 


Diagnoosi
250.9 Määrittelemätön kuntoutushoito
Kuntoutus
Arvion perusteella potilaalle päädytään valmistamaan potilaan mittasuhteisiin oikean kokoiset jalkineet, joissa huomioitu rullaava ulkopohja sekä alaraajojen pituus ja kokoero. Ideana on saada kengän rullaavuus oikealle paikalle eli päkiälinjalle, sen avulla pyritään helpottamaan varpaiden yli astumista. Tällä tavoin voidaan mahdollisesti vaikuttaa kompensaatio liikkeitä vähentävästi sekä säästämään olemassa olevaa jalkaterän ryhtiä. Potilaan oik. jalkaterän kenkäkoko kenkämittarilla mitattuna 29,5 ja vas 35 sekä oik jalka on 3 cm lyhyempi. Potilas on käyttänyt normaalijalkineita, joissa on korotus kiilamaisena kengän pohjassa. Mutta kengät ovat samankokoiset eikä ko korotus ole ollut biomekaanisesti toimiva eikä kiilamainen tuenta ole ollut optimaalisesti oikealla paikalla. 

Arvion pohjalta potilaalle hankitaan talvijalkineeksi: Klaveness. Malliksi 9366, races oikealle koko 33, vasemmalle 37 oikealle 33mm kokomatkalle lisätilavuutta. 892/898/212/208 25mm oikeaan ulkopohjaan korotusta jälkikäteen tehtynä, jotta saadaan kenkä pidettyä mahdollisimman kevyenä ja sirona/joustavana. wtex, s572, huopavuori. 

Hankintapaikka Respecta Oulu

Apuvälineratkaisun toimivuutta arvioidaan uudelleen keväällä Apuvälinekeskuksessa potilaan yhteydenotolla allekirjoittaneeseen. (puh)
X.X, fysioterapeutti."


Tuo kohta "Mutta kengät ovat samankokoiset" on ehkä hieman kumma, kun kyllä 99,8% mun kengistä on erikokoisia. Eli yleensä aina ostan kaksi paria kenkiä.

***
Toinen kirje on "Apuvälinepalvelun maksusitoumus", jota suoraan ei ehkä tänne kannata kopioida.
Mutta mainittakoon (seikka mikä ei muistini mukaan ole aiemmin mulle kerrottu, kun viimeksi tästä asiasta olin yhteyksissä näihin Kenkätohtoreihin niin näitä tiedonantolappusia ei lähetetty kotiin), että mulle nyt tehtävien kenkien hintalappu on:
Ortopediset jalkineet, puolivalmiit, eriparikengät, 1 pari --------- 570 €
Ortopediset jalkineet, puolivalmiit, jalkineen korotus pohjaan --- 130 €

Että käytän sitten minäkin verorahoja johonkin 😄✌

Tuo korotus on tuttu summa, sen verran olen itsekin maksanut joka kerta (ts tuo on ollut viime aikojen hinta, joskus toki oli vielä hieman halvempaa, mutta kaikkihan kallistuu kokoajan), kun olen kengät ostanut ja toinen jalkine on pitänyt korotuttaa. Plus itse ostaessani kengät hintalappu on yleensä pari sataa plus korotus. Siis kun pitää ostaa kaksi paria kenkiä eli kustannus on aina riippuvainen mitkä kengät ostan (löytyykö kenkiä alennusmyynneistä). Mitään pilipalikenkiä ei kannata ostaa, koska sellaisiin kalliin korotuksen teettäminen tuntuu hukkaanheitetyltä rahalta.

Ei kommentteja: