keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Nemin hampilekurivisiitti

Tänään se sitten oli. Se odotettu ja emmitty hammaslääkärivisiitti. Kannattaako hampaita poistattaa? Voiko noin vanhaa (viikon päästä 13v9kk) koiraa nukuttaa leikkaukseen?

Ilmoittautumisen yhteydessä Nemi kävi puntarilla, ilman valjaita remmiä yms vermeitä se painoi tasan 14 kg.



Eläinlääkäri (Anu Tulokas, eli sama kuin reilu kk sitten Herttaisessa) kuunteli Nemin sydämen ja tuikkasi sitten koiralle rauhoitettavat ja eipä aikaakaan kun koira simahti. Juteltiin siinä sitten hetki ennen kuin jätettiin koira operoitavaksi ja lähdettiin käymään kaupungilla sushilla ja käyttämässä Kikiä lenkillä. Koska veriarvot oli tsekattu Herttaisessa viime käynnillä ja koska ell on töissä sielläkin niin se pääsi kurkkimaan arvot ettei niissä ollut mitään häikkää / estettä hammasoperaatiolle. Verta ei siis tutkittu tänään.

Tultiin takaisin Kamuun hieman ennen kuutta ja ooteltiin puolisen tuntia ennen kuin ell tuli kertomaan meille missä mennään, saatiin kotiutusohjeita yms, maksettiin ja Eetu kantoi Nemin autoon. Autoon oli aseltu viltti valmiiksi takapenkille ja mä matkustin takapenkillä levottoman Nemin seurana.

Kun tultiin kotiin niin Nemi kävi tienvarressa pissalla ja paineli sitten tukkaputkella keittiöön; iltaruoka oli jäänyt saamatta. No, eipä se saanut sittenkään ruokaansa kun oletin koiran hyytyvän eteiseen heti kotiin päästyään. Ja kissanvillat, ruokaahan se on kerjännyt ja reippaasti jolkotellut pitkin asuntoa. Kikihän pursusi energiaa kun tultiin kotiin ja on esitellyt aarteitaan (tuonut mulle villasukkia ja ties mitä) ja samaan aikaan Nemi istui mun edessä "mä osallistun kans tempputuokioon" (voi rakkaus mikä mummokoira). On se sitten hieman sapuskaa illan aikana saanut kun on ollut niin pirteä ... ja nälkäinen eikä yhtään pahoinvoivan oloinen.

Ell:ltä saadussa paperissa lukee tällaisia asioita:

"Diagnoosi: traumaattinen hammasmurtuma, hampaan poisto 108 (oikea yläP4) ja 202 (vasen ylä12)

Nemin pahiten lohjenneet hampaat ja hammaskivet poistettiin. Poistetun ison etuposkihampaan juuret olivat palasina ja niiden ympärillä oli haisevaa tulehdusta. Toisella puolella sama hammas on lievemmin lohjennut. Sen poistotarve voi tulla ajankohtaiseksi koska tahansa, mutta röntgenkuvassa juuret olivat normaalit, eikä tulehdukseen viittaavaa luun harventumista näkynyt. 

Nyt lääkitykset oheisin ohjein. Ikenet paranevat viikossa-parissa. Ottakaa yhteyttä jos näin ei käy"

"Clavaseptin. Tästä illasta tai huomisaamusta alkaen 1½ tabl. 2 kertaa vuorokaudessa 10 päivän ajan. Annetaan mieluiten ruuan yhteydessä. Tabletin saa tarvittaessa murskata. Antibiootti. 

Canicaral vet. Huomisesta alkaen kipuun tarvittaessa 3/4 tabl. 1-2 kertaa vuorokaudessa."

Sitä toisen puolen lohjennutta hammasta ei poistettu tänään sen takia kun tuossa suunnitellussa parin hampaan poistossakin jo meni kauan aikaa ts oli kuulemma jo kiire herätellä mummokoira (verenpaineet alkoivat laskemaan). Oli kyllä ollut puhetta, että moneen kertaan ei ehkä lähdetä hampaita operoittamaan, että kaikki kerralla pois jos löytyy parin hampaan lisäksi muita mörköhampaita. Mutta ei tietenkään niin, että leikittäs koiran hengellä. Pitää seurailla siis tilannetta, jos lohjennut hammas ei ala oireilemaan (kehitä pattia, vaikuta hirmu kipeältä tms) niin sille ei tarvinne tehdä mitään.

Ainiin. Operaatio maksoi 470,18 €

ps. pylly/anaalit tsekattiin samalla, siellä ei ollut "mitään hätää" (ts hoidon tarvetta) :-)

Ei kommentteja: