torstai 22. syyskuuta 2022

Kikin hampaiden jatkohoito

 Viime joulukuussa, kun Kikiltä poistettiin paljon hampaita, sovittiin, että tuodaan Kiki hampaiden jatkohoitoon loppukesästä / alkusyksystä. Se käynti oli tänään Herttaisessa Haukiputtaalla. 

Kun viime syksynä tuli melkoisena järkytyksenä Kikin hammasongelmat niin nyt ei oikein tiennyt mitä odottaa. Koiran suu ei kyllä haissut pahalle (vuos sitten haisi, mutta silti ongelmien laajuus yllätti), mutta hieman olin kysymysmerkkinä, että kuinka monta hammasta köyhempänä Kiki Herttaisesta tänään poistuu. Oletin, että yläP4 olisi otettu tänään pois, koska siitä sanottiin jo joulukuussa, että siinä oli jotain epämääräistä. Hammashoidon laskutuskin oli epävarmaa, kun ei tarkkaan ollut tietoa mitä kaikkea joudutaan tekemään. 

Sovittiin, että otatutetaan Kikiltä samalla verikokeet. Ell asemalla oli sellainen käytäntö (että mieluusti leikkauspotilailta ne nykyisin ottavat), onpahan sitten tiedossa jos myöhemmin jotain ilmenee, että mitä arvoja joskus on ainakin ollut. 

"Lemmikkinne hampaat on hoidettu inhalaatioanestesiassa. Anestesia ja herääminen sujuivat ongelmitta. Hammaskivi poistettiin ultraäänilaitetta käyttäen ja lopuksi hammaspinnat kiillotettiin. Hammaskiveä oli kohtalaisesti hampaiden pinnoilla ja ientasuissa. Ientaskut ja hampaa tarkastettiin, huomiot kirjattiin hammaskarttaan. Kaksi heiluvaa alaetuhammasta jouduttiin poistamaan (jäljellä olleet reunimmaiset alaetuhampaat), niissä oli syventyneet ientaskut ja pikkuiset hammasjuuripaiseet. Hampaiden poistokohdissa on puudutusta. Operaation yhteydessä Kiki on saanut tulehduskipulääkkeen ja pahoinvoinninestolääkkeen pistoksena.

Huom! Vasemmassa yläP4-hampaassa (209) on kiinnityskatoa  juurten välitilassa. Vielä oli muuten siisti röntgenkuvassa, eikä vielä tänään poistotarpeinen. Ei voida kuitenkaan varmuudella ennustaa, kuinka nopeasti tulehdus alkaa edetä. Voi mennä hyvin vuosia - tai viikkoja. Joten ota yhteyttä, jos suu alkaa haista tai tulee muita oireita ennen arvioitua seuraavaa käyntikertaa. 

Hyvää jatkoa reippaalle Kikille"


Kotiutuslapussa lukee myös, että "Kikillä oli verikokeissa kaikki hyvin :) eli verikokeiden suhteen anestesian turvallisuuden arvointi on hyvä" sekä "Seuraava hammaskivenpoisto: viimeistään touko-kesäkuussa -23". 


Luovutetut lääkkeet:
Carprodyl vet 50mg vet tabl 100 fol
Huomisesta alkaen kipuun tarvittaessa puoli tablettia 1-2 kertaa vuorokaudessa n. 1-4 päivän ajan. Tulehduskipulääke

Kiki painoi ell aseman puntarilla (ennen operaatiota) 13,5 kg


Hammashoito maksoi 456,43 €edit. 23.09.22 klo 8.30

Ne eilen poistetut hampaat olivat siis 303 ja 403. 

Eilen kun kotiuduttiin eläinlääkäristä niin käytettiin Kiki tienvarressa jos olisi halunnut käydä pissalla. Koira käveli tokkuraisesti, oli lähdössä pois päin kotoa muttei käynyt tarpeillaan. Kun tultiin sisälle asettui melko pian nukkumaan ja nukkuikin aikalailla koko illan (hammaslääkäriaika oli klo 15, oltiin alkuillasta kotona, en muista tarkkaa aikaa), vaihdellen välillä paikkaa. Jossain välissä nukkui sohvan vieressä lattialla johon oli laitettu sille viltti alustaksi. 

Myöhään illalla käytin koiran pienellä kävelyllä, aikansa jahkailtuaan koira lopulta kävi pissalla. Koska koira oli väsynyt koko illan niin en antanut sille ruokaa. Yöllä Kiki herätti mut yhden aikoihin, kysyin siltä sitten, että mitä asiaa ja koira johdatti mut keittiöön :) se oli saanut viimeksi ruokaa kuuden aikaan keskiviikkoiltana. Annoin sille hieman ruokaa (turvotettuja nappuloita ehkä vajaa 10 kappaletta). 

Aamulenkillä (kuuden aikoihin) Kiki pissas pari kertaa, ei edelleenkään kakannut. Käveli hieman reippaammin kuin edellisenä iltana. Muutoin söi halukkaasti aamuruokansa, mutta plokkasi ruuan seassa olleet lääkemuruset pois (lähes kaikki, saattoi ehkä hieman syödä sitä. pilkoin siis kipulääkkeen puolikkaan ruokaan). 

Vähän aikaa sitten Kiki tuli taas jotain selittämään, joten käytin sen ulkona (lähimetsässä pienen pyrähdyksen). Ei edelleenkään kakannut, mutta merkkaili/pissas pari kertaa. 

Ei kommentteja: