lauantai 12. marraskuuta 2022

Lenkkivire

 Varmaan ennenkin tullut sanottua, mutta sanonpa taas. 

Mä pelaan Kikin kanssa lenkeillä sen vireellä. Siis seurailen välillä miltä sen kulkeminen vaikuttaa ja saatan jopa yhyttää sitä huomaamaan jonkun koiran jossain tai jotain muuta vastaavaa. Jos siis vaikuttaa siltä ettei Kikiä lenkkeily kiinnosta. Sillä kun on rasittava tapa jäädä joskus jumiin jotain kasvia nuuskuttamaan. Joskus auttaa, että vire (voi olla myös ääni, mutta se ei näissä kohdin haittaa, koska ennemmin liikkuva ja haukkuva koira kuin koira joka ei halua (syystä taikka toisesta) liikkua) nousee ja koira etenee sitten reippaammin lenkeillä. 

Sitten on se eripari koirakko, että jos on molemmat koirat yhtäaikaa mukana ja Kiki on sellaisella tuulella että pitäisi saada nuuskia tarkemmin risteykset ja muut ja Tara taas kiskoo menemään ylitahtista vauhtia. Että miten suhteuttaa niiden liikkeen, Kiki ei tykkää (eikä sille ole hyväksikään), että se pakotetaan kävelemään nopeammin kuin haluaisi ja Tarasta taas on tyhmää jumia joka pensasta tutkimaan. 

Rennommin Kiki kulkee jos Tara ei ole samalla lenkillä mukana ja jos koiraa pitää flexissä niin, että se saa vapaammin nuuskuttaa menemään ja tulla omaan tahtiin. Tällöin se saattaa myös kulkea enemmän reippaana ihmisen edellä kun on enemmän omaa vapautta. Myös perusremmi voi olla pidemmästi käytössä jos on vain yksi koira mukana kun ei tarvitse olla valppaana kontrolloimaan jos koirat keksivät alkaa yhdessä jotain säätämään (välillä ne haastavat toisiaan leikkiin kesken lenkin, se on kiellettyä ts yritän kieltää/estää sen jos ne sitä yrittävät, mutta välillä noita tilanteita silti tulee). 

Kiki myös edelleen, tai taas, välillä tekee sitä, että se kesken lenkin alkaa "kiukuttelemaan". Nämä vaihtelevat sen välillä, että onko kyseessä "huomaa mut" riekunta tai "anna nami" riekunta aina niihin, että koira hyökkii mua päin. Edelleenkään en tästä viimeisimmästä käytöksestä oikein tiedä, että onko se koiran tapa haastaa mua pelaamaan sen kanssa (sillä on tylsää) vai onko se jonkinlainen kipukäytös. Se ei tee niitä muille kuin mulle ja tuota käytöstä oli enemmänkin kun se oli nuorempi/pentu. 
Jos Tara on mukana silloin kun "Kiki heittäytyy hankalaksi" niin mulla on joskus kova piteleminen niissä, koska tästä seuraa se, että Tara yrittää hyökätä Kikin kimppuun ja koska Kiki on kiihtyneessä tilassa  etukäteen jo, niin se olisi mielellään vastaamassa Taran toimintaan. 
Nämä tilanteet pyrin saamaan laukeamaan joko sillä, että yritän bongata jotain mikä saisi molemmat kiinnittämään huomionsa johonkin muuhun ja unohtamaan "tappelunujakan" tai jos suinkin kädet riittävät niin heitän nameja johonkin ja kehotan koirien etsimään niitä ja sitä kautta tasaamaan kiihkoaan. Toki tässäkin on, tai saattaa olla, se ongelma, että kun Tara on hieman kontrollifriikki mitä ruokaan tulee, niin jos molemmat tavoittelevat samaa namia niin Tara saattaa ärähtää siitäkin Kikille. 

Mitä taas Taraan tulee, niin se on lenkeillä monesti yksinäänkin turhan kiihkeä. Se ääntelee paljon ulkoillessaan, vinkuvuotaa ja haukkuu. Voi haukkua vaikkei mitään näkyisi missään. Haukkuu edelleen mieluusti linnuille. On valitettavasti oppinut, että jäniksiä liikkuu joihinkin kellon aikoihin paljon ja menee ihan överiksi niistä. Se myös kiskoo paljon. En osaa kouluttaa sitä järkeväksi ulkoilijaksi. 
Silti versus tuo Kikin kanssa säätely niin on niin paljon kivempaa kun koira haluaa liikkua (aina) lenkeillä ja sen liikkeistä ei tarvitse olla huolissaan (Kiki välillä töpöttää/peitsaa ja mitä milloinkin).

Ei kommentteja: