torstai 23. tammikuuta 2020

Tammikuu



Siinä on räpsy meidän autokatokselta kotikadulta otettuna pari päivää sitten. Kun tultiin joulun vietosta niin taisin erehtyä sanomaan, että "kotona on onneksi oikea talvi" tjms. Noh, ei mennyt montaakaan päivää kun sää alkoi vekslaamaan nollan molemmin puolin. Vajaa viikko sitten satoi vettä niin, että tiet tulvivat ja vettä oli jäätikön päällä monin paikoin - muun muassa tuossa meidän pihassa. Sitten tuli pakkaset ja kaikkialla oli ääreisliukasta, ja koska vettä oli satanut niin rankasti niin potentiaaliset "teiden välttely, mahdollisesti paremmat polut" -reitit olivat ennemmin peilijäällä kuin lumisia.

Mähän ostin ne nastakengät vuos vai pari sitten. Lakkasin vastustamasta niitä kenkiä, tai uskomasta niihin, tai raskin vihdoinkin ostaa sellaiset. Mutta en raskinut ostaa kuitenkaan aitoja icebuggeja vaan ostin marketista (cittarista varmaankin) hieman halvemmat versiot, tosin ihan Halti -merkkiset ovat eivätkä varmaankaan ihan pilipalikengät. Joka tapauksessa onhan ne paljon paremmat kuin ei nastoja ollenkaan tai mitkään mun aiemmat viritelmät. Mutta niitä pitäisi silti pitää vain joitain kertoja vuodessa, pahimpien liukkauden aikaan syksyllä ja keväällä. Koska. Oikean jalan kengässä ei ole korotusta, mikä on mun kengille välttämättömyys. Jottei selkä hajoa.

Nyt sitten olen pitänyt ihan liikaa niitä nastakenkiä, koska jatkuvasti on tuollaiset jäätiköt. Muutamia satunnaisia kertoja olen voinut lähteä ulos normaaleisa talvikengissä (joissa on tarvittava korotus ja mitkä on muutenkin just mun jaloille mietityt tohvelit). Mutta kaiken tämän kenkäveivauksen seurauksena selkää särkee tämän tästä kun kroppa yrittää asettua annettuihin olosuhteisiin; että tuetaanko ryhtiä korotetuilla vai korottamattomilla kengillä.
Ymmärrykseni mukaan nastakenkiin ei voi tehdä korotusta kun sitä pohjaa ei voi sillä tavoin purkaa kuin yleensä kenkiä voi. Tai sitten tietenkään korotusta ei ole mitään järkeä tehdä suoraan pohjaan kiinni koska silloin häviäisivät ne piikit.

Samaan syssyyn jurputettakoon vielä niistä kengistä. Jos on tarpeeksi jäistä niin ne kengät lipsuvat eli ei puhettakaan että ne pureutuisivat jäähän ja estäisivät liukastelun. Parhaiten ne toimivat hieman pehmeällä jäätiköllä. Tänään kun lähdin käyttämään Kikiä iltapäivälenkillä niin ... oli ihan järkyn liukasta, koska tuon hienon jäätikön päälle oli tullut puuterilumikerros. Kävelin nastakengillä joista ei ollut iloa, en nähnyt missä on pahimmat liukkaudet, nastat eivät toiminee koska lumi - ja kaiken kruunuksi nyt särkee alaselkää niin etten tiedä miten päin olisi fiksuinta olla.

Ei kommentteja: