lauantai 28. joulukuuta 2019

Mitä koirien omistaminen maksaa?

Rahaahan voi syytää harrastuksiin, tai elämäntapoihin, pohjattoman määrän, mutta tältä näyttää suurinpiirtein Nemiin ja Kikiin uponnut oravannahka määrä kuluneena vuonna.


Joulukuun suurta treeneihin uponnutta valuuttamäärää selittää se, että olen jo maksanut kevätkauden rallytoko-, nosework- (1.kurssi) ja koiratanssimaksut - samoin kuin ostanut Palveluskoiraliiton lisenssin (jonka taisin laittaa koekuluihin).

Tänä syksynä tein paljon etätöitä, mutta silti koirahoitolaan on mennyt tänä vuonna yli tuhat euroa (keväällä 780e ja syksyllä 315e - eli selkeä ero). Ei liity kuluihin suoranaisesti, mutta sanotaan nyt kuitenkin tässä yhteydessä, että tänä syksynä koirat ovat olleet pätkiä itsekseen kotona. Ei vain silloin kun olen vienyt roskat tai hakenut postit, tai käyttänyt toista koiraa lenkillä ja toinen on odottanut sen aikaa kotona, vaan myös siten, että ollaan käyty asioilla, olen käynyt hammaslääkärissä, on käyty kaupungilla syömässä, on käyty kavereilla kylässä yms normaalia. Muutoin koirat ovat pärjänneet ihan hyvin kotona, ts ei ole huuteluita tai riehumisia kuulunut, mutta joinain kertoina kun on tultu kotiin niin lattialla on odottanut märkä yllätys. Jäljet johtavat sylttytehtaalle, ei vaan siis oletan, että sisälle pissijä on Nemi (joka siis välillä pitkin syksyä on pissannut yöllä sisälle tai joskus muulloinkin kun ei olla vaan hoksattu että koiralla on pissahätä - mummokoira on vähän kuin pentu eli kun se on herännyt, syönyt tms niin sen pitää päästä ulos).

Ruokaan on mennyt noin 500 € ja nameihin hieman alle 400€. Namijuttuja olen useimmin kirjannut exceliini, namipussukoita ja erilaisia puruluita tulee ostettua viikoittain, että sikälimikäli aika vähän niihin kuitenkin menee valuuttaa. Jotain kuivanameja (hyvänä esimerkkinä pedigreen juustonamit) minulla on jatkuvasti ulkoilupusakoiden taskussa eli niitä pitää olla ostamassakin koko ajan. Sitten tietysti lisäksi treeninamit ja muut milloin missäkin tilanteessa käytetyt herkut. Ruokakulut ovat varmaan kalliimmat kuin aiemmin? Tänä syksynä olen ostanut Nemille eläinlääkäristä erikoisruokaa, sitten tuossa summassa on keväällä hamstratut Nutrosäkit, metsästetty Nutrosäkki, Kikin ruokakokeilu ja isompi pussukka kokeiluruokaa (mikä jäi käyttöön) ja lisäksi erinäinen määrä raaka- ja purkkiruokaa.

Hieronnat, lääkkeet ja eläinlääkärikulut ovat olleet jopa hieman yli 1400 € eli aika paljon on niihin nyt uponnut rahaa, mutta hieronta on kummallekin koiralle tuikitarpeellista (vaihtelee kumpi milloinkin enemmän sitä kaipaa) ja Nemi ottaa nyt takaisin sitä kun nuorempana kävi eläinlääkärissä lähinnä vain rokotuksilla (ja ulkomaanmatkamadotuksilla).

Treeneihin olen puskenut rahaa yli tuhatkolmesataa, kisoihin yms vain 142e mikä selittyy kahdella koiratanssistartilla, yhdellä rallytokokoekäynnillä ja ensi vuoden kisalisenssillä. Näyttelyissä ei käyty kuluneena vuotena ollenkaan. Muihin määrittelemättömiin asioihin meni hieman alle 200 euroa.


Halvemmallakin voisi päästä, mutta mitä hauskaa siinä sitten olisi? Tokikaan ei haittaa jos hoitokuluihin menisi vähemmän rahaa (toisaalta Kikin sterkka siirtyi ens vuodelle, joten ... ja ties mitä on tulossa), mutta luulenpa, että kisa ym kulut kasvavat ensi vuonna ... ;-)

Ei kommentteja: