sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Postia

Sain yllättäin postia. Siihen maanantaiseen Kenkätohtorivisiittiin liittyen. Kirje oli enimmäkseen jopa ihan järkevää tekstiä. Naputan tekstin tähän, laitan kuitenkin nimien tilalle äksiä varmuuden varalta. Loppuun pari kommenttia asiasta.

"Tulosyy 
Kiimingin fysioterapiasta on tullut alaraaja-arviosuositus X.X:lta. Tapasin potilaan Apuvälinekeskuksessa 19.11.2018.
Esitiedot (anamneesi)
Kyseessä on 42 v nainen, jolla on taustalla oik jalan kampura. Oikeaan jalkaan on lapsena Hankasalmella asuessa Jyväskylässä tehty korjausleikkauksia, joista näkyvissä on leikkausarvet mediaalimalleolin alapuolella, kantapäässä sekä akillesjänteen mediaalipuolella ylös pitkin säärtä. Oikessa jalkaterässä näkyvissä selväseti pienempi koko sekä epämuotoisuus. 
Toimintakyky
Potilaalle on hankittu Oys:n maksusitoumuksilla 2008 ja 2009 tukijalkineet muutostöineen.Tämän jälkeen hän on itsemaksaen hankkinut erikokoiset jalkineparit, joista pienemmän kokoa 35 tai 36 on ottanut oikean jalan käyttöön ja isomman 38 vasemman jalan käyttöön. As. on teettänyt joko suutarilla tai Respectassa korotuksen oikean jalan kenkään itsemaksavana. Jalkapöydän lateraalireunalla on prominoiva luu sekä vasaravarvasmuodostelmat.Pohjelihakset eivät ole kehittyneet kunnolla, atrofiaa. Ylemmässä nilkkanivelessä aktiivinen flexio-ekstensioliike on olemassa, mutta alempi nilkkanivel on jäykkä aktiivisen inversio-eversioliikkeen puuttuessa. Passiivisesti liikettä kuitenkin löytyy. Kantaluussa  passiivisesti ei liikettä juurikaan tule. Kantapääkävely ei oikealla onnistu. Päkiäkävely onnistuu. Syväkyykky ei onnistu. Luonnollisesti jalkaterän pienuus vaikuttaa askelluksessa alkukontaktia ja lopputukivaihetta rajoittaen. Yhden jalan seisonta vasemmalla hyvä, oikealla heikentynyt. Hyppely oikealla jalalla ei onnistu lainkaan.
Diagnoosi
Kuntoutus
Potilaan alaraajoissa on selkeä pituusero. Oik. jalkaterän kenkäkoko on 29,5 ja vas 35. Korotuslaudoilla mitattuna on alaraaja on 3 cm lyhyempi. Asiakas harrastaa koiriensa kanssa erilaisia asioita. Hän kävelee paljon ja käy kuntosalilla. Potilaalla oli jaloissaan lenkkikengät, joissa 2,5 cm korotus oik kengän ulkopohjassa kiilautuen kengän muodon mukaan ja sallien hieman kengän avulla kävelyn dynaamisuutta. Seistessä oik jalkaterän kuormitus ohjautuu ulkosyrjälle ja koko jalkaterän asento kallistuu ulospäin ja vas paino on mediaalisesti. Epätasaisessa maastossa liikkumisen jälkeen kipuja ilmenee herkästi selän alueella. Arvion perusteella varasin potilaalle uuden ajan Respectaan. Potilaan oik jalkaterän deformiteettien, suuren kokoeron ja pituuseron vuoksi potilaalle hankitaan mittajalkineet eriparisena tavoitteena ohjata kuormituksen symmetrisyyttä sekä kävelyn dynaamisuutta.
Uusi aika on sovittu 13.12.2018 klo 8.15
X.X, Fysioterapeutti"


Ainut kohta mikä särähti korvaan oli tuo "Epätasaisessa maastossa liikkumisen jälkeen kipuja ilmenee herkästi selän alueella. " kun se kipu on sillon jalkapöydässä, ne on niitä tilanteita kun puhun siitä, että jalka on ns muusina. Olipa kyseessä talvella lumessa liikkuminen, metsässä kulkeminen tms. (ja agility oli ihan pahinta mahdollista, siks olin ihan ylikriittinen niiden rata-alustojen suhteen, aksassa astuin ns linttaan tämän tästä ja jalka oli jatkuvasti "muussina") Selkä kipeytyy mun näkemyksen mukaan enemmän silloin kun olen käyttänyt liikaa (mikä on liikaa on toinen juttu, sen verran mikä katkaisee kamelin selän) korottamattomia kenkiä - tai jos käyttämieni kenkien korotus on kulunut sen verran ettei alkuperäistä 2,5 cm korotusta ole enää olemassa. Selkä kipeytyy toki myös esim siinä kun harjaan koiria tai teen muuta juttua huonossa asennossa pidempään mutten tiedä liittyykö se jalka-asiaan lainkaan, eli kipeytyisikö selkä niissä tilanteissa silloinkin jos olisin normaali. Hankala mennä sanomaan.

Samaan rupeamaan pari sanaa salilla käynneistä. Olen tuuminut, että haluaisinko oppia maastavedon tai jotain kyykkyliikkeitä, mutta en tiedä ovatko ne mulle edes mahdollisia just sen takia etten pysty tekemään ns oikeaoppisesti tuota syväkyykkyä. Kun oik jalan kantapää nyt vaan ei pysy lattiassa. Toinen juttu on sitten se, että vaikka teen jotain liikkeitä niin että yksi jalka tekee kerrallaan - eli oik jalka ei pääse vasemman siivellä vaan vahvistan oik jalankin lihaksia niin tekeekö jotkut liikkeet hyvää vai hallaa. Toivottavasti jonain päivänä ei vaikka akillesjänne pätkähdä poikki kun jalkoja kovasti rääkkään. (onkohan sellainen edes mahdollista)


Ei kommentteja: