perjantai 29. tammikuuta 2010

Rotujuttuja


Ihan lähiaikoina korviini on kantautunut tieto kahdesta Ruotsin tuonti ruotsinlapinkoirasta, jotka tulevat/ovat saapuneet Suomeen ihan tässä tämän vuoden alkumetreillä. Lisäksihän viime syksynä Kaskisiin muutti rlk-tyttö Ruotsinmaalta.

Tiedä sitten häntä, että onko se jollainlailla surullistakin, että kun ruotsinlapinkoirista on kyse niin puhutaan tosiaan ihan yksittäis-kaksittais kappalein koirista jokka tallustavat Suomen maassa. Siis toki koiria Suomessa on enemmän kuin yks kaks, mutta olipa kyseessä rekisteröintimäärät (esim viime vuonna rekisteröitiin 2 ruotsinlapinkoiraa, joista toinen on tullut  Suomeen jo aikoja sitten), kasvattajat, pentueet, agikisaajat tai ilmoittautuneet näytelmissä niin aina kasassa on pari hassua koiraa.

Oli miten oli. Niin ainakin minua ilahdutti uutinen, että joku niistä 137 000:sta oululaisesta on päätynyt nimenomaan ruotsinlapinkoiraan rotua pähkätessään. En siis tiedä kelle uusin tulokas(poju) on menossa/tulossa/mennyt.

Ja minun tietojeni mukaan tuo tulokas on ainoa oululainen rlk tällä hetkellä. Lähikunnissahan vipeltää muutamia rlk'ia jotka välillä näkyvät myös Oulun katukuvassa/reenikentillä jne (Muhoksella 1, Haukiputaalla 1 ja Kiimingissä 2).

Omille sivuilleni olen pistänyt jonkinlaista yhteenvetoa Suomen Ruotsalaisista. Esim tällä sivulla on 2000-luvun rlk:t, joita on yhteensä 57 kipaletta. Lukuun sisältyy jo ne kaksi uusinta koiruutta. Listauksessa ovat siis Suomessa syntyneet ja tänne jääneet koirat sekä ulkomaantuonnit (jotka ovat syntyneet 2000-2010). Kyllähän jonkinverran 90-luvun puolellakin syntyneistä/tuonneista ruotsinlapinkoirista on vielä omistajiaan ilostuttamassa, joten ihan tuosta vajaasta kuudestakymmenestä ei voi tehdä johtopäätöksiä siitä mikä on ruotsinlapinkoirien kokonaismäärä Suomessa nytten. Näistä 57:stä tiedän neljän siirtyneen autuaammille poropaimennuslaitumille.

Ei kommentteja: