sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Taran touhut (vko 22/21)

 Koska olen miettinyt mitä aiempien koirieni kanssa tein kun ne olivat ihan pieniä, niin yritän kirjata ylös joitain Taran kehitysvaiheita.  Jos vain ehdin, tämäkin kirjoituksen alku oli kesken puoli tuntia kun piti ruokkia koirat ja hengailla tovi Taran kanssa takapihalla, ei tehnyt sinne mitään tarpeitaan, vaikka just söi. Tosin pikkukoira on jo käynyt kahdesti pissalla pihalla tänään ja kakannut kerran. 

Aiemmin aloitinkin kertoilemalla jotain pikkuotuksesta, voi olla että tähän ja seuraaviin vastaaviin tulee saman toistoa, mutta jos niin käy niin sitten niin käy. 

Tarahan on ollut meillä kohta viikon. Toisaalta tuntuu, että olisi pitänyt enemmän -mistä se kumpuaakin se ajatus, että elämässä pitäisi ehtiä tekemään niin paljon enemmän asioita- käydä, nähdä, kokea ja tehdä? Toisaalta yritän kyllä ajatella, että Tara Touhutyttö on ollut täällä vasta vajaan viikon ja mitä kaikkea on tehty ja mitä kaikkea se on jo oppinut tai ainakin saanut ajatusta asioista. Taustalla on myös ajatus, siitä, että 

älä stressaa, hyvä siitä tulee ilman suurta suorittamistakin

Pari ekaa päivää hihnassa oleminen oli ihmeellistä. Mikä tämä naru on mikä lähtee pannasta? Miten niin pihalla pitäisi kävellä, entä jos tulen vain (taluttajan) jalkoihin turvaan? 

Yhtenä päivänä käytiin Mustissa & Mirrissä ostoksilla, ostin pennulle uuden pannan (aiemmin piti solkipantaa mitä Kikikin piti aikoinaan ihan pikkupentuna), jossa on näppärämpi lukko. Helpompi siis pukea koiralle panta, joten sen ei tarvitse olla sisällä kokoaikaa pannassa (jatkuvan pihalla ramppailun kannalta on helpompi jos koiralla on panta valmiina) - öisin siis saa olla ilman pantaa. Muutama päivä sitten vaihdoin remmiksi nahkahihnan ohuen ja lyhyen penturemmin sijasta. Ulkoilu helpottui huomattavasti uusien välineiden avulla. Toki isompi tekijä oikeasti varmaan on Kiki, joka on opettanut Taralle ulkona liikkumista. Mallioppiminen, kuinka oivallista se onkaan koirien kanssa (ainakin hyvissä käytäntöissä se on oivallista). 

Ollaan siis tutustuttu lähikortteleihin minikävelyillä, jotka tapahtuvat tietysti täysin pennun tahtiin. Välillä pysähdytään ihmettelemään jotain, välillä nuuskutellaan, välillä pompitaan heinikossa ja välillä kävellään ihan reippaastikin. Eilen kun käytin koirat mini-iltalenkillä niin Tara oli se joka liikkui reippaammin kuin Kiki, Kiki näet yritti jäädä syömään ruohoa tämän tästä. 

Ruokaahan Tara syö neljästi päivässä. Itsellä meinaa olla vielä heikkouksia siinä, että muistaisin laittaa väliruokien (puolilta päivin ja myöhemmin illalla) nappulat likoamaan; onneksi niitä ei tunteja ennen tarvi liottaa vaan ehtivät tunnissakin ihan hyväksi. 

Tara syö Hau Hau Championin Super Premium pentu & emo kana-paruna -nappuloita ja raakaruokaa. Aamu- ja iltapäivä ruokailussa olen antanut lihaa ja nappuloita ja ilta- ja alkupäivä aterioilla pelkästään nappuloita. Juurikin tänä aamuna koirat söivät viimeiset raakapakastelihat Mustin & Mirrin pyöryköistä, pakkasessa odottaa seuraavaksi Mushin "pulla pussi". 

Uusien kokemusten kannalta, mitä pikkupentuna pitäisi kovasti tehdä, Tara on tähän mennessä

  • Tutustunut kodin lähikatuihin
  • Käynyt lähimetsässä
  • Opetellut autossa häkkimatkustamista
  • Käynyt Linnanmaalla yliopiston vieressä kävelyllä
  • Hengaillut Prisman parkkipaikalla (auton ulkopuolella siis :D )
  • Käynyt Mustissa & Mirrissä
  • Käynyt Haukkukeitaalla (ei vielä hallissa)
  • Ollut hoidossa (siskoni perheen kotona)
  • Käynyt Kiekonmajan poluilla/metsässä

On ollut niin kuumia päiviä, että eniten on kyllä taidettu olla omalla pihalla ja Tara on touhunnut itsekseen, lepäillyt siellä ja välillä leikkinyt Kikin kanssa. Vaikka Tara välillä on rasittava Kikille niin selvästi Kiki tykkää nujuta pennun kanssa, koska ihan itse haastaa pentua välillä leikkimään kanssaan; menee siis tökkimään pentua tai menee selälleen "tule tänne" -tyylillä. Ja todellakin pentu saa olla vain pentu joka tohottaa ja leikkii "isosiskon" kanssa. 


Pentu on myös aloittanut järsimään joitain huonekaluja (sänky, sohva, lipaston kulma), heilutellut verhoja ja koittanut rei'ittää verhoja (niiden helmat pitää välillä nostaa korkeammalle jottei Tara yllä niihin). Lisäksi se on yrittänyt maistella johtoja, mutta niissä se ei onneksi ole päässyt alkuinnostusta pidemmälle. 

Tara tykkää makoilla sohvan alla. Mikäs siinä, sinne kun vielä mahtuu. Mutta välillä -ihan vain vahingossa, ohops- pentu myös hieman järsii sohvaa eli sitä pitää tarkkailla, että milloin se vain syö luuta sohvan alla tai on päikkäreillä ja milloin pahan teossa. 

Tara on äänekäs eläin joka ilmaisee itseään erilaisin kitinöin. Kun se on väsynyt niin se kitisee ennen kuin lösähtää jonnekin nukkumaan. Kun se leikkii Kikin kanssa niin se kuulostaa välillä ihan Aku Ankalta. Kun sillä on nälkä se haukkuu pentukomennushaukkua. Tai parina edellisenä iltana kun on tullut iltavillin aika niin koira on sekä huutanut että juossut päättömisti ympäriinsä. Ruokaakin Tara komentaa. 

Tara osallistuu myös ruuan laittoon ja tunkee jääkaappiin heti kun se avataan. Tai mihin tahansa muuhunkin kaappiin. Tai astianpesukoneeseen, tai pyykinpesukoneeseen. Tara juoksee paikalle jos kattiloita -tai muita astioita- kolauttelee keittiössä. 

Hämmästyttävintä on ehkä se, että Tara on oppinut pyytämään ulos. Tai kertomaan kun sillä on hätä, joskus se tosin kertoo sen Kikille. Luonnollisestikaan se ei ole vielä sisäsiisti, mutta todella nopeasti se on alkanut ymmärtää, että ulkona käydään pissalla/kakalla :-)

edit. 6.6.21 klo 11:33

Jatkoa kirjoitukselle. Tultiin just kotiin kun käytiin Auranmajan metsissä & pururadalla seikkailemassa. Ostin sieltä M&M:stä uuden pitkän liinan, jotta Tara saa lisää vapautta liikkumiseen ja itse tiedän ettei se voi kadota kun voin napata liinasta kiinni. Noh, nythän pentu enimmäkseen kulki jaloissani tai hyvin lähellä muutenkin. Muutamia kertoja intaantu juoksemaan vähän kauemmas, tai jäi jälkeen kun nuuski jotain ja juoksi sitten minut kiinni. 

Kuvia ei otettu (vaikka kamera oli mukana), koska metsässä oli hitokseen paljon hyttysiä. Olin valinnut reittini vähän huonosti, kahdesti tuli vastaan oja jonka yli en päässyt joten piti kiertää. Kahteen otteeseen kannoin Taraa sylissä kun sitä rupesi väsyttämään; tosi hienosti pentu sylissä kulki. 


Ollaanko "treenattu" jotain? No joo, naksuttelun alkeita. Hieman luopumista, istumista, seisomista (tulevalle näyttelykoiralle) ja on pentu tainnut jokusen kerran mennä maahankin niin, että on saanut siitä herkun. Luoksetuloa on treenattu takapihalla ja metsässä/pururadalla. Lisäksi on aloitettu vatireenit (vatiin meno ja vadin päälle etutassujen laittaminen) ja kokeiltu tassujen laittoa jumppapallerolle. Tokikin on harjoiteltu rauhoittumista ja kampaamossa olemista (ja muuta koiran käsittelyä). 

Eniten on kyllä leikitty, rapsuteltu, sylitelty. Tara on syönyt luita ja repinyt pahvilaatikoita. Kuljettanut leluja, luita ja laatikoita paikasta toiseen. 


Ei kommentteja: