sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Kennelliitto tiedottaa

Poimintoja Kennelliiton tiedotteesta, täysin toisistaan poikkeavat asiat, mutta nämä kiinnostavat minua.

"Olkanivelen osteokondroosi- ja kyynärnivelen inkongruenssilausuntoja aletaan tallentaa jalostustietojärjestelmään vuonna 2020

Valtuusto käsitteli kokouksensa lopuksi 12 rotuyhdistyksen tekemän valtuustoaloitteen. Yhdistykset esittivät, että Kennelliitto jatkaa olkanivelen osteokondroosilausuntojen (OC) ja lyhytraajaisten rotujen kyynärnivelen inkongruenssilausuntojen (INC) käyttöönoton valmistelua niin, että kuvista voidaan antaa virallisia lausuntoja, ja kuvat voidaan tallentaa Kennelliiton jalostustietojärjestelmään viimeistään 1.9.2019 alkaen.

Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja Kirsi Sainio kertoi, että Kennelliitto on neuvotellut aloitteen tehneiden yhdistysten kanssa 14.5.2019. Neuvottelussa käytiin läpi tilannetta ja keskusteltiin siitä, miten asiaa voidaan lähteä edistämään jatkossa. Lähtökohtana on, että Kennelliiton pitää voida täyttää jäsenistölleen palvelulupaus terveystutkimuslausuntojen yhdenmukaisesta käsittelystä tilanteessa, jossa terveystutkimusten määrä kasvaa, ja lausujia on vain kaksi. Lausuntojen jatkuvuuden takaamiseen ja valitusmenettelyyn pitää löytää hyvä ratkaisu.

Nykyisessä jalostustietojärjestelmässä ei ole vielä valmiutta OC- ja INC-lausuntojen tallentamiseen. Lausuntojen käyttöönoton aikatauluun vaikuttaa myös meneillään oleva jalostustietojärjestelmän uudistus.

Valtuusto päätti, että Kennelliitto jatkaa OC- ja INC-lausuntojen käyttöönoton valmistelua niin, että lausuntoja voidaan alkaa tallentamaan jalostustietojärjestelmään vuoden 2020 aikana. Valmistelun etenemisestä tiedotetaan jäsenistölle vuoden 2019 aikana."

***
"Noseworkistä uusi Kennelliiton alainen koemuoto vuonna 2020

Kennelliiton alaisiin harrastuslajeihin saadaan ensi vuoden alusta mukaan uusi, kaikille roduille ja myös monirotuisille koirille suunnattu nosework. Valtuusto hyväksyi noseworkin koesäännön. Sääntöesitystä on valmisteltu Kennelliiton koe- ja kilpailutoimikunnan alaisessa, hallituksen jäsen Esa Kukkosen vetämässä työryhmässä, jossa on mukana sekä Kennelliiton että Nose Work Finland ry:n edustajat. Noseworkin sääntö on Kennelliiton yleisen koesääntörungon mukainen.

Nosework on kehitetty Yhdysvalloissa alun perin rescuekoirien aktivointiin. Siitä on tullut suosittu koiraharrastus. Nosework on ollut vuoden 2018 alusta maan Kennelliiton alainen virallinen koemuoto Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa.

Kennelliiton alaiseen nosework-kokeeseen voi osallistua 1.1.2020 alkaen vähintään 12 kuukauden ikäinen, Kennelliiton rotukoira- tai tunnistusmerkintärekisteriin merkitty koira. Koiranohjaajana voi toimia myös liikuntarajoitteinen henkilö. Kokeisiin osallistuvia koiria koskevat Kennelliiton antidoping-säännökset. Kokeisiin osallistuva koira ei saa olla aggressiivinen. Noseworkiä voi suorittaa sekä yhden etsintämuodon että kaikkien neljän etsintämuodon (laatikkoetsintä, sisäetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä) kokeina."

**
Lähde: Kennelliitto

Ei kommentteja: