lauantai 22. kesäkuuta 2024

Kikin hammaslääkärissä käynti

 Tällä viikolla torstaiaamuna ajelin (laina-autolla) Kikin kanssa Haukiputaalle eläinlääkäriasema Herttaiseen, koska Kikillä oli varattuna aika hammaslääkärille. Käytin koiran puntarilla, painoi 13,6 kiloa, ja menimme sitten hoitajan opastamina toimenpidehuoneeseen odottamaan eläinlääkäriä. Ystävällinen vastaanottovirkailija/eläinhoitaja toi mulle kupin kahvia ja samalla täytin kaavakkeen. 

Kaavakkeessa kerrottiin jotain yleistietoja toimenpiteestä ja kysyttiin missä määrin asioita voi koiralta hoitaa leikkauksen aikana. Siis tyyliin saako hoitaa jos löytyy jotain yllättävää mistä etukäteen ei ole tietoa ja mitä enimmillään eläinlääkärissä käynti saa maksaa. Hintakatoksi laitoin tuhat euroa, josta sanoin eläinlääkärille, että hankala arvioida mitä käynti voi/saa maksaa ja että tottakait kannattaa samalla poistaa poistoa kaipaavat hampaat eikä niiden takia varata uutta aikaa. 

Kun se ell oli siis tullut huoneeseen, niin nostin Kikin pöydälle ja ell yritti kuunnella Kikin sydänäänet, mutta koska Kiki paniikkihuusi niin paljon niin sydämen kuuntelu oli ihan toivotona - jätti sen homman myöhemmäksi kun koira oli rauhoitettu. Sitten ell pisti Kikille rauhoitteen, mä nostin koiran alas pöydältä ja me mentiin toiseen huoneeseen odottelemaan, että Kiki nukahtaisi. Jonkun aikaa Kiki käveli levottomasti ympäriinsä - ja haukkui - kunnes rauhoite vaikutti ja koira rupesi nukkumaan. Sitten tuli ell ja juteltiin vielä hetki ja sitten hoitaja tuli antamaan lähtö- ja paluuohjeet. Mä poistuin paikalta ja hoitaja kantoi Kikin leikkaussaliin/hammaslääkärihuoneeseen. 

Mä ajelin kotiin, hain Taran ja ajelin Kimmokkeen pihalle. Kävin Taran kanssa juoksemassa ns takakolmosen ja ajettiin sitten takaisin kotiin. Kävin suihkussa ja söin hieman, siinä vaiheessa eläinlääkäriasemalta soitettiin, että voin tulla/mennä hakemaan koiran. 

Menin ensin vastaanottotiskille kuulemaan operaatiouutiset ja maksamaan ja sen jälkeen hoitaja haki Kikin takahuoneesta ja pääsimme kotimatkalle. Maksu ei onneksi ollut lähelläkään sitä mun hintakattoa eli hammaslääkärikäynti kustansi 503,91 euroa. Olisi ollut hieman isompi hinta jos olisi pitänyt ostaa myös kipulääkkeet, mutta kun mukaan olisi lähtenyt sitä samaa Loxicomia mitä  on jo nivelrikkoon, niin totesin, että pärjäämme sillä (ell hyväksyi tämän kun kerroin, että meillä on jo sitä kotona).

Kirjoittelen tähän mitä kotiin saadussa lapussa lukee: 

"Ohjeita hammashoidon jälkeen

Lemmikkinne hampaat on hoidettu inhalaatioanestesiassa. Anestesia ja herääminen sujuivat ongelmitta. Sydänäänet kuulostivat tänään normaaleilta, eli jos on ajoittaista lievää sivuääntä, tilanne ei ole edennyt. 

Hammaskivi poistettiin ultraäänilaitetta käyttäen ja lopuksi hammaspinnat kiillotettiin. 
Hammaskiveä oli kohtalaisesti hampaiden pinnoilla ja ientaskuissa. 

Ientaskut ja hampaat tarkastettiin, huomiot kirjattiin hammaskarttaan. Terveystilanne oli vähän heikentynyt vasemmalla puolella, sieltä yläleuasta piti poistaa etuhamma (I3 eli 203) ja pieni kolmijuurinen takaposkihammas (M2 eli 210). Pari röntgenkuvaa otettiin terveystilanteen varmistamiseksi. 

Hampaiden poistokohdissa on puudutusta. 

Operaation yhteydessä Kiki on saanut tulehduskipulääkkeen ja pahoinvoinninestolääkkeen pistoksina. 

Kotona:

Tulehduskipulääkettä saa antaa huomisesta lähtien oheisella ohjeella. 

Vetoleikkejä on syytä välttää noin viikon ajan. 

Hampaanpoistoalueelta ien paranee 1-2 viikon kuluessa. Siihen asti hampaanpoistoalueet tarkastetaan päivittäin. Jos tällä välin hampaanpoistokohtaan tarttuu ruokaa tai muuta epäpuhtautta, se pitää huuhtoa tai varovasti harjata pois. Huuhtomiseen sopii parhaiten vesijohtovesi tai Hexarinse-suuhuuhde. 

Rauhoitus- ja nukutusaineiden vaikutus voi jatkua operaatioillan ja seuraavan yön ajan. Huolehdi, että lemmikki on lämpöisessä ja vedottomassa tilassa. Tila on hyvä rajata niin, ettei lemmikki pääse kiipeilemään tai muutoin loukkaamaan itseään. Liikkuminen voi olla aluksi huteraa, tuethan lemmikkiäsi esim autoon noustessa. 

Ruokaa annetaan vasta, kun lemmikki on kunnolla herännyt ja kykenee liikkumaan itsenäisesti. Tähän voi mennä useampi tuntikin. Vettä pidetään tarjolla normaalisti. 

Lääkkeiden vaikutuksesta johtuen lemmikki voi operaatioiltana virtsata tai ulostaa väärään paikkaan, tästä syystä lepopaikaksi valita kohta, jossa mahdollisesta sotkusta on vähiten haittaa. 

Etujalassa on ollut suonikanyyli, jonka kautta lemmikki on saanut nesteytystä sekä lääkkeitä. Kohdasta on mahdollisesti ajettu hieman karvaa. Jalassa olevan laastarin voitte poistaa kotiin päästyänne, huolehdithan, ettei lemmikki nuole pistokohtaa. 

Paras keino hampaiden puhtaanapitoon on säännöllinen, mieluiten päivittäinen harjaus lemmikeille tarkoitettua hammastahnaa käyttäen. Hyvänmakuinen hammastahna, eisim. Virbac CET ja pehmeä harja. Vähittäinen totuttelu, jollei aiemmin ole harjattu. 

Seuraava hammashoito täällä Herttaisessa: maalis-huhtikuussa -25. Tarvittaessa aiemmin, jos oireita ilmenee. 

Hyvää jatkoa reippaalle Kikille!

Anu Tulokas 
eläinlääkäri"

Kotona oltiin muutamia tunteja. Kiki oli aika tokkurainen. Ainiin, ennen sisälle menoa Kiki kävi tienvarressa pissalla. Normiruoka-aikaan eli viiden aikaan, yritin tarjota Kikille ruokaa (vajaan annoksen), mutta sitä ei kiinnostanut syöminen, joten Tara sai syödä senkin osuuden. 

Tuon jälkeen pakkasin ja vein tavarat autoon, käytin koirat pikkukävelyllä (kumpikin kävi pissalla) ja ajeltiin mökille. Mökillä Kiki oli edelleen aika väsynyt, puklasi yhdelle matolle. 

Seuraavana aamuna oli jo pirteä. Tara oli riemuissaan kun pääsi jo hieman pelailemaan kaverinsa kanssa - Tara näet oli kummissaan operaatiopäivänä kun Kiki kotiutui ja sille hoettiin kokoajan "nätisti" kun se vähän koitti sanoa Kikille, että "kiva kun tulit takaisin kotiin". Operaation jälkeisenä päivänä ruoka maistui ja koira teki kakat ja pissat normaalisti. Tai toisella kerralla kun kävi kakalla niin uloste oli hieman löysää, sen jälkeen annoin parin ruuan yhteydessä sille hieman maitohappobakteeria. Kipulääkkeen Kiki saa aamuruuan yhteydessä. 

Sattumoisin tuli pari hammaskuvaa otettua Kikistä jokunen päivä sitten lenkillä (ennen hammaslääkäriä)😜



tiistai 18. kesäkuuta 2024

Loppukevään ja alkukesän agitreenit

 Voi minua, kun en saa aikaiseksi kirjoitella harkkapäiväkirjaa agitreenien osalta (tai kunnolla oikein minkään osalta) tänne blogiin. Eihän ne jutut pitkään mielessä pysy jos en aktiivisesti ja ahkerasti kirjoittele niitä jonnekin. Ja joo, mulla on treenikassissa vihkokin mukana, mutta harvemmin siihen tulee mitään kirjoitettua. Puhelimessa on joku muistiinpanoapplikaatio, mutta ainakin se versio on tosi tökerö ja puhelimella mun on muutenkin hidasta kirjoittaa, joten sekään ei oikeastaan ole mulle minkäänlaatuinen vakavasti otettava vaihtoehto treenien ylöskirjaamiseen. 

Tallentelin tältä "kurssilta" tähän mennessä olleet ratapiirrokset koneelle ja laitan ne tähän ja koitan niitä katselemalla muistella, että herääkö jotain oleellista meidän treeneistä ja tekemisistä mieleen. 

Huomenna on viimiset ohjatut aksatreenit ennen kesätaukoa. Treenit jatkuvat sitten taas heinäkuun viimeisenä päivänä. 


Viikko 19

Näissä treeneissä tehtiin erikseen keinua ja sitten toisena harjoituksena kuvan vasemmasta laidasta harjoitusta missä on pituus. Muistelisin, että toi vitoseste/hyppy oltaisiin tehty suoraan, mutta en ole ihan varma tästä. Kun on sellainen mielikuva, että just tässä radassa olisi harjoiteltu sitä, että tuossa 1-2 välissä en olisi mennyt liian lähelle 2 estettä jotta olisin ehtinyt ohjaamaan koiraa sitten jatkoa ja että Taraa olisi palkattu siitä, että se irtoaisi tuonne 5 hypylle. 

Keinu ei ollut enään ihan niin pelottava kuin aiemmin. Pari ekaa yritystä meni ihan kivasti niin, että keinun alla oli pehmomuurin palanen keventämässä täräytystä. Taralla on jo ihan hyvä ajatus targetin tökkäämisestä kuonolla. Tässä käskysana on niinkin kumma kuin "töks". 

Mahdollisesti tehtiin radalta jotain muutakin estepätkää, mutta jos niin en yhtään enään muista että mitä. Tai ehkä mustia neliöitä jonnekin tuonne 8-9 esteille asti ... 



Viikko 20

Tuolla viikolla katsottiin millä mallilla puomin tilanne on. Ilokseni Tara ei enään arastellut puomille menoa tai sillä liikkumista eli aika (ja kropan hallinnan paraneminen) on auttanut siinä asiassa. Kouluttaja muistutti mua palkan suunnasta (kontaktille ts alas eikä koiran suuhun) ja toisinaan Ansku palkkaili koiraa, koska Tara helposti kääntyy kontaktilla/matolla mua kohti ja poistuu siten esteeltä. Myös esteeltä poistuminen on vähän niin ja näin eli koiralle epäselvää milloin se vapautetaan, joskus lähtee omine lupineen ja joskus ei sitten millään (muulla kuin käden laittamisella taskuun, käsitaskussa = namia tulossa 😉).


Viikko 21
- Treenimuistelot tähän


Viikko 22
-Treenimuistelot tähän


Viikko 23
- Treenimuistelot tähän


** Pääsinpä alulle tässä hommassa. Yritän saada jatkettua tämän kirjoituksen kanssa myöhemmin (nyt on pakko mennä pakkaamaan kassit kun huomenna ajelen mökiltä kaupunkiin; Kikin Librelakäynti ja Taran agitreenit).

keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Autosäätöä

 Meillä tuli auton kanssa ongelmia muutama viikko sitten, saatiin asiat hoideltua vakuutusyhtiön kanssa ja siltä osin asia on kunnossa - mutta autokorjaamolla on ruuhkaa, joten ollaan oltu audotta nyt jonkin aikaa. Ihana anoppi on ihan kiitettävän kiltisti lainannut meille autoaan, mutta eipä sitä silti kaikenlaisia päähänpistoja ole voinut toteuttaa - mitä normaalisti tekisin. Esim ihan vaan, että käydä silloin tällöin koirien kanssa omatoimitreenailemassa. Tai ajella jonnekin muualle lenkittämään koirat, tai ottamaan valokuvia tai mitä milloinkin. 

Viikkotreeneissä (agikeskiviikot) ja valkkuringissä (josta yritän saada kirjoitettua oman postauksen) ollaan silti käyty. Niin ja koirat kävivät fyssarilla viime viikolla. Tällä viikolla ei kalenterissa ole agitreenejä, joten ei olla jääty siitä paitsioon. Ensi viikolla on Kikin eläinlääkärikäyntejä ja Taran agiharkat, niihin on tarkoitus kurvailla laina-autolla (jollei saada omaa autoa jo takaisin). 

Autoasiasta johtuen en myöskään voi ilmoitella Taraa lähitulevaisuudessa oleviin aksakisoihin. Mutta ehtiipä niitä myöhemminkin. Eli kisauran aloitus antaa edelleen odottaa itseään. 

Kikin ens viikon Librela-ajan siirsin tiistailta keskiviikolle, jotta olisi helpompi auton kanssa. 

Oulunsalokäynnistä kerrottakoon, että Kiki oli paremmassa kunnossa kuin viimeksi. Mutta Taralla oli koko vas puoli jumissa.