tiistai 30. heinäkuuta 2019

101 koiratemppua

Tilasin koirakirjan "101 koiratemppua" jonka on kirjoittanut Kyra Sundance. Ajattelin josko siitä saisi ideoita ja neuvoja joidenkin temppujen opettamiseen. Ehkä siitä saakin, mutta onhan tämä ehkä vähän huvittavaa - tai mikä minä olen tuomitsemaan kun en ole vielä testannut.

Mutta tässä yksi esimerkki. Näin opetetaan nouto:

"Oppitunti: Noudossa koirasi tulee noutaa jokin tietty esine.

Nouda


  1. Tee leikkurilla noin 2,5 cm viilto tennispalloon. Näytä koirallesi miten pudotat herkun palloon.
  2. Heitä pallo leikkisästi ja roihkaise koiraasi tuomaan se takaisin taputtamalla jalkojasi, olemalla innostunut tai pakenemalla sitä.
  3. Ota pallo koiraltasi ja purista sitä, jotta saat annettua herkun sille. Koska se ei osaa itse noukkia herkkua pallosta, se oppii tuomaan pallon sinulle palkkion saamiseksi.
Mitä odottaa: Monet koirat ovat luontaisia noutajia ja ymmärtävät tämän tempun muutamassa päivässä. "

Myöhemmin kirjassa viitataan tähän temppuun ts opetetaan muita juttuja missä oletetaan  koiran osaavan noutaa  - tai oppivan noudon ko tempun avulla ... 

Tennispallo-namiansasta tulee mieleen namimunat ja muut vastaavat treeneissä käytetyt lelut. Tiedän koiria jotka osaavat avata ne itse tai yrittävät ainakin sitä. Kuinka moni tuo suoraan sen lelun ihmiselle yrittämättä ensin avata sitä itse? Toki tuokin asia on opetettavissa, että koira toisi lelun ihmiselle, mutta että se yleistäisi herkkupallon tuonnin muuhunkin noutamiseen? Miksi olen näin epäileväinen, ehkä siksi kun olen tahkonnut noudon kanssa koirieni kanssa vuosia ;-D 
(toisaalta tässä ei puhuta vielä mitään esineen luovutuksesta ihmiselle, sen opetus lienee olevan ihan toinen temppu - tai noutajille niin luontaista ettei sitä tarvitse erikseen opettaa)

Ei kommentteja: