Viime viikolla kävin viimein siellä jalkaortopedilla, tänään tuli postilaatikkoon selostelappunen tuosta käynnistä. Koska aiemminkin olen näitä kampurajuttuja tänne raportoinut niin jatkan samalla julkisella linjalla.
"03.03.2021 OAS pk1-käynti avohoitotalo
Esitiedot (amneesi)
Lähetepotilaana oikean jalkaterän kampurajalka-virheasennon vuoksi poliklinikalle.
Kyseessä hyväkuntoinen perusterve 45-vuotias nainen, joka ei tupakoi. Lapsuudesta synnynnäinen kampurajalka oikealla. Nuoruudessa Jyväskylässä ainakin kahteen kertaan jalan virheasentoa korjattu. Pärjää toimintakyvyn osalta jalan kanssa aika hyvin, lenkkeilee ja liikkuu koirien kanssa, särkylääkkeen tarvetta hyvin vähän. Rasitykseen liittyvää satunnaista puutumisongelmaa on jalassa ja joskus jomottavaa kipua. Painekänsää tahtoo tehdä ulkosyrjälle huolimatta hyvästä erikoisjalkineesta, joka tehty mittojen mukaan Respectalla. Mittaeroa alaraajoissa on selvästi ja kengän koko monta numeroa pienempi oikealla kuin vasemmalla.
Nykytila (status)
Statuksessa yleistilaltaan hyväkuntoinen nainen, joka liikkuu ilman apuvälineitä. Seistessä oikea kantaluu on lievästi korostuneessa inversiossa, nilkan aligment on hyvä. Etujalan osalta todetaan kireähkö holvikaari mediaalisesti, jossa pntaarinen kontakti 1-säteen alla on niukka. Ulkosyrjä tahtoo olla suurimmalta osin lattiakontaktissa. Ponnistuskyky on alentunut ja nilkka huomattavan jäykkä. Kävellessä painopiste vaikuttaa kulkevan ulkosyrjän kautta ja tästä kertoo myös känsäkartta, jossa nähdään 5-säteen ja metatarsaalinivelten alla ihosaiveistumaa. Pulssit on jalassa normaalit, subjektiivisesti tunnon kokee normaaliksi.
Nivelten liikkuvuuden osalta ylänilkan liike on voimakkaasti rajoittunut mekaanisesti johtuen telaluun ja sääriluun anatomisesta suhteesta, päästään neutraaliin 90 asteen dorsifleksioon, mutta plantaariflexio on rajoittunut, samoin dorsiflexio ei mene oikeastaan yli 90 asteen kulman. Alanilkan liikkuvuus on myös voimakkaasti inversio-eversiosuunnassa rajoittunut. Chopartin nivelestä löytyy joustoua ja etujalkaterä on vielä joustava. 2. - 4. varpaissa on subrigidit vasaravarpaat 1. varpaassa on dorsiflesiorajoitus selkeänä, ei kuitenkaan kipua. Jännefunktioista peroneukset eivät kunnolla toimi, nilkan dorsiflexio toimii ja nähtävillä on anterolataarilinen jännesiirre, joka leikkausarpien perusteella on todennäköisesti tibialis posterior, joka on nuoruudessa käännetty nilkan dorsifleksoreiksi mediaalipuolelta ja samalla myös plantaarifaksia on todennäköisesti vapautettu, koska se ei normaalisti palpoidu. Tästä huolimatta holvi on aika kireä. Mediaalisesti hyvin tiukka leikkausarpi tuossa tibialis posterior-jänteen kulkureitillä. Myös akillesjänteen madiaalipuolella on on pitkä leikkausarpi pohkeessa ja akillisjänne itsestään tuntuu selvästi ohuemmalta kuin normaali jänne. Tibialis anterior ei kunnolla löydy, mediaalisesti nilkan dorsiflexiota tuottaa hallux extensor ensisijaisesti. EDL-jänne dorsiflexsioon. Röntgenkuvassa todetaan kampurajalan jälkitila, mediaalikolumni on korostuneessa plantaariflexiossa ja elevvatuksessa, Chopart on lievässä subluksaatiossa dorsaalisesti navicularen osalta. TC-nivel on hyvässä kunnossa vielä, linjaus siinä on hyvä ja nilkkakuvassa kantaluunkin linjaus näyttää yllättävän hyvältä, joskin jonkinlaista lateraalisen takafasetin artroosilöydöstä siinä on nähtävillä. Etujalkaterässä nähdään nuo vasaravarvas-virheasennot ja anatomisesti poikkeava 1.metatarsaalin nivelpinnan muoto, joka selitää tuon liikerajoituksen siellä.
Suunnitelma
Kokonaisuutena toimintakyky on tällä hetkellä huolimatta kampurajalasta hyvä. Kuormitus on kohtuullisen hyvä ja jalkineen kanssa päivittäiset askareet sujuvat aika lailla ongelmitta. Pehmein keino jalan asennon korjaaminen on haastavaa, koska varaosat on hyvin pitkälti käytetty ja holvikaarikin on kliinisten löydösten perusteella purettu mediaalisesti mukaan lukien plantaarifaskia. Hyvä toimintakyky huomioiden jäykistystoimintapiteet ovat poissuljettuja, kantaluun muoto ja asento siinä määrin kohtuullinen, että todennäköisesti kantaluun osteotomiallakaan ei tuota takajalan linjausta saada paremmaksi. Käytännössä lähinnä EHL ja EDL -jänteet ovat toiminnallisia varaosia vielä, niistä voisi jonkin verran lisää lateraalista nostovoimaa etujalkaan saada ristiinkytkennöillä. Tehdään magneettikuvaus oikeaan nilkkaan ja jalkaterään, jotta nähdään jänteitten tilanne, mitä jänteitä on käytetty ja mitä on jäljellä ja myös tuo plantaarifaskian tilanne. Samalla nähdään myös nivelpintojen rustotilanne alemmasta ja ylemmästä nilkasta. Soittoaika vastauksista."
Kuten pitkästä selitteestä näkee niin perusteellinen oli ortopedi. Tästä huolimatta tuntui, että jotain sanoin ehkä huolimattomasti / väärin tai jotain jäi sanomatta. Kuten vaikka että leikkaukset jalkaan on tehty kun olen ollut vauva / lapsi. Ja että lääkkeitä en syö jalkakipuihin siksi, koska buranat yms eivät tehoa. Plus ns muusijalasta ei ollut mitään puhetta, ilmeisestikään. Jalassani on monia erilaisia kiputiloja, tai syitä ja kohtia milloin/mihin sattuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti