maanantai 26. joulukuuta 2022

Lajeista ja rahasta

 Saako rahasta puhua? Noh, puhun kuitenkin. 

[jokainen yritys hinnoittelee tuotteensa miten haluavat, eri summille on varmasti erilaiset syynsä, en edes yritä arvella niitä - yritykset tehkööt miten haluavat, puhun nyt asiakkaan, yhden sellaisen, eli itseni näkövinkkelistä]

Kun Kikin kanssa kävi miten kävi, niin mä vannoin (itselleni) etten ikinä enää harrastaisi agilityä. Se millaisessa ajatusmaailmassa aginkin suhteen aiemmin olin ja elin olisi aivan toisen kirjoituksen paikka, ei palata siihen nyt. Vaan siihen, että kun Tara tuli niin rupesin haihattelemaan ajatusta, että josko kuitenkin vähän agia ? Halusin käyttää koiran ensin terveystarkastuksissa ennen kuin varsinaisesti agia voisin Taran treeniohjelmaan kunnolla edes suunnitella. 

Oulun seudulla on nykyisin hyvä tilanne agilityn suhteen, sillä täällä on useita koirakouluja joissa voi aksata. Lisäksi on yhdistykset, jotka tarjovat agilitykoulutusta ryhmissään, mutta jotta yhdistyksiin pääsee aksaamaan niin pitää ensin talkoilla n määrä (ei ole kiveenhakattua että tietyllä tuntimäärällä saisi ryhmäpaikan). Yhdistyksien agitunneille ei kannata mennä koiran kanssa joka ei ole vähintään möllitasoinen (joskus järjestetään alkeiskursseja, muttei säännöllisesti, eikä niillekään pääseminen ole itsestään selvää), joten aloittelevan koiran kanssa yhdistykset eivät ole vastaus jos haluaa harrastaa liitelyä. 

Voi nyt olla, että unohdan jonkun, mutta käsittääkseni agilitykoulutusta (maksulliset koirakoulut) tarjoavat (satunnaisjärjestyksessä) Tiina Leinonen, Minna Jokisaari, Henna Raittimo, Active Dogs, AnskuNi, Spotsdogs Center ja Minna Martimo. Jaksamatta googlettaa yksityiskohtaisia tietoja niin käsitykseni mukaan yksi treenikerta näissä paikoissa maksaa 25-40 euroa. Suurin osa tarjoaa myös ns valmennusryhmäpaikkoja eli pitää sitoutua pidemmäksi ajaksi juuri heidän harjoituksiinsa (esim kevät tammi-huhtikuu voi "helposti" maksaa 550 euroa). Sehän on toki jokaisen oma asia, että kelläkin on vara kuinka paljon maksaa koiratreeneistä. 

Eli kun mietin alkaisinko kuitenkin agiliitämään, niin piti miettiä onko minulla siihen vara. Vaikka olen joskus vuonna rikkalapio harrastanut agia, niin en halunnut itsekseni tuuskailla jotain, vaan halusin mennä ryhmään ja niin, että päivitän kymmenen vuoden takaisen agilitytietämykseni tähän päivään. 

Tästä tullaan sitten myös siihen, että jos harrastaa agia, niin mitä muuta on vara harrastaa? Syksyllä oltiin siinä Jennin tokossa kun halusin testailla sellaista treenitapaa (reenit kerran kuussa, kerrallaan kaks tuntia), näistä tokoista maksoin muuten kaksisataa euroa, että ei ollut halpaa sekään - toki jaettuna koko syksylle ei niin paljoa, mutta toisaalta "vain" neljä kertaa, että siinä mielessä aika paljon. 

Kuten aiemmin (ehkä) sanottu, niin yhdistyksissä harrastaminen ei ole niin kallista. Viime syksynä oltiin suunniteltusti koiratanssissa ja vähän kuin vahingossa rallytokossa okk:lla, nämä molemmat maksoivat 120 euroa (eli reilulla satasella sai syys-joulukuun reenit ko lajista). 

Mä olen ihan hirveästi vatuloinut mielessäni sitä asiaa, että pitäisikö mun käydä myös Kikin kanssa jossain treenailemassa. Mutta aina päädyn sekä siihen että en halua sitoutua sen kanssa mihinkään valmennusryhmään että siihen piheilyyn, että en raski maksaa Kikin humppa-aktivoinnista 20-30 euroa per tunti. Joten Kikin aktivoinnista huolehdin koiratanssitreeneillä, mahdollisilla lappalaistreeneillä ja käymällä omatoimitreenimässä hallilla (eli maksan myös omatoimitreenioikeudesta johonkin, luultavimmin okk:n, halliin). 

***

Just nyt tuntuu jopa kutkuttavan hauskalta, että Taran lajeiksi ovat valikoituneet koiratanssi ja agility. Koen, että viime (tämän siis) syksyn toko- ja rallytokotreeneistä oli paljon hyötyä näihin molempiin lajeihin sekä ylipäänsä treenaamiseen. Lisäksihän me ei tietenkään lopeteta tokon tai edes rallynkaan reenaamista (saatan jopa hakea siihen lappalaisten valmennusrinkiin jompaan kumpaan lajiin), mutta ei tehdä sitä nyt hetkeen missään ryhmissä eikä sitä myöten niin säännöllisesti. 

Ei kommentteja: