keskiviikko 22. syyskuuta 2021

Kierräppä

 Miten opetetaan koiralle kartion (tai minkä tahansa kohteen) kiertäminen?

Olisi kauhian näppärää jos koira tarjoaisi sen kierron ja "sitten vaan naksuttelis ja palkkailis ja vahvistas käytöksen". Mutta kun koira ei rupiakkaan tarjoamaan just sitä käytöstä, niin mitä sitten neuvoksi? Käsiohjauksella  - entä jos koira ei yhtään tajua sitä käsiohjausta, siinäpä sitten huijot kädellä ja koira haukkuu vieressä tai lähtee muihin duuneihin. 

Lelun perässä (tai namin perässä) kiertämällä oppi ei myöskään mennyt jakeluun. Eikä todellakaan niin, että olisin kävelyttänyt koiran kartion ympäri, eipä se siinä tajua mitä sen oletetaan tekevän. Käytiin myös kertaalleen okk:n hallilla reenimässä niin, että kokeilin siivekkeiden kanssa ... ainakaan tuolla kerralla homma ei oikein edennyt. 

Matkimista kokeilin kanssa. Eli koira kiinni, kävin itse kiertämässä kartion. Hetsailin siellä kartion luona koiraa ja kartiota. Kiersin nopeesti ja kiersin hitaasti. Alleviivasin sitä kiertämistä. Tämä toimi kerran, varmaan vahingossa. Toisto -yritys- oli virhe, koska koira oli hämillään eikä oikeasti tiennyt yhtään mitä pitäisi tehdä. Eikä tehnyt sitä mitä siltä toivoin. Jätin asian hautumaan. 

Entäpä sisaruskateus. Kiki kiersi kartion monta kertaa, sai kehuja ja palkkaa. Tara koitti taklailla Kikiä, haukkui mua ja Kikiä ja kartiota. Mutta ei kiertänyt mitään. 

Kaveri näytti viikonloppuna miten hän on opettanut pennulleen sen kiertämisen ja nyt Taralla ehkä on joku haisu asiasta. Muutamana päivänä on sitä treenailtu ja eteenpäin kiertäminen ehkä on menossa. Pienin askelin. 

Ei kommentteja: