perjantai 25. syyskuuta 2020

Unelmakamera

 Hain eilen Kaakkurista (eli Verkkokauppapistecomista) sinne elokuun puolivälissä tilaamani kameran. Joskus silloin kahdeksan vuotta sitten kun aloin tutustumaan järjestelmäkameroiden maailmaan ja tie parempaan valokuvaukseen alkoi, niin monet kyseli että onko mulla kumpi kamera. Kumpi mikä? Noh, kroppikennoinen vai täyskennoinen. Mitä ne on? Järkkäri ku järkkäri, mitä välii? Opin, että Tosi Harrastajilla (ja ammattikuvaajilla) on täyskennoiset kamerat. Välillä surffailin kamerasivustoilla ja hitusen haaveilin sellaisesta täyskäristä (apua mikä lyhenne, en ehkä ala tuollaista käyttämään kuitenkaan), mutten ikikuunapäivänä kuvitellut laittavani kameraan joskus niin paljon rahaa. 

Mitä on paljon rahaa? Iso osa valokuvausharrastajista (tutuista ja tuntemattomista) kuvaa joko Canonilla tai Nikonilla. Luultavasti menen metsään tässä raapustuksessa, joten saa mieluusti oikoa virheitäni :-D Yritin googletella minkä nimisiä vekottimia näiden merkkien täyskennoiset peililliset järjestelmäkamerat ovat, ne mitä nykypäivänä ostetaan. Canon surffailuissa törmäsin toistuvasti johonkin EOS 5D Mark IV, mikä lienee suosittu malli? Sen hintalappu näyttää olevan hieman yli kaksi tuhatta euroa. Canonilla on toki jotain kalliiimpiakin kameroita, mutten päässyt ihan selvyyteen, että onko ne nyt sitten peilittömiä "täyskäri järkkäreitä" vai mitä kummia. (esim tämä). Nikonilla vastaavat ilmeisesti ovat d-sarjaa, eli esim Nikon D850 olisi varmaan nyt kuuminta hottia siinä leirissä (Verkkokaupassa rungolle näyttää tulevan hintaa ~2900e).  

Sonyn valikoima kameroiden suhteen on huomattavasti pienempi kuin noilla edeltä mainituilla valtamerkeillä. Kun siis puhutaan sellaisista kameroista mihin meille kerääntyneet objektiivit käyvät. Tällä hetkellä markkinoilla on kolme runkoa: A77 ii, A99 ii ja A68 (tarkemmat tiedot kameroista). Ja näistä ainoa täyskennoinen on tuo a99ii joka kotiutui eilen. Ostin siihen mukaan myös akkukahvan (jonka kätevyyteen totuin siinä vaiheessa kun jonkun aikaa kuvasin käytetyllä a900-kameralla), johon tosin pitää tilata jostain toinen akku, koska kameran mukana tuli luonnollisesti vain yksi akku ja kun kameraa tilasin niin ko liikkeessä ei ollut saatavilla tuohon sopivia akkuja irtokappaleina. Lisäksi ostin niin kyvykkään muistikortin mitä ko kaupassa oli tarjolla (SanDisk ExtremePro 128gb 170 mb/s).

Miksi kaksi kameraa? Vastahan ostin sen a68 -kameran. Tähän on useita syitä, kuten esimerkiksi se, että joissain tapauksissa on helpompaa raahata mukana kahta runkoa kuin vaihdella objektiiveja kuvaustilanteen mukaan. Matkoilla (tai muissa tilanteissa) on kiva, että sekä minä että Eetu voimme ottaa kuvia kunnon kameralla (puhelimen sijasta). Jos taas toinen matkustaa jonnekin, niin toiselle jää kotiinkin kamera - tai jos molemmat matkustavat jonnekin (eri paikkoihin) niin kumpikin voi ottaa kameran tahoilleen mukaansa. Aiemmin jo kerroin, että peilittömät rungot eivät ole mun juttu ja koska niihin ollaan kovasti nyt menossa (kamerateollisuus, en minä) niin halusin päivittää kamerat ennen kuin on myöhäistä (eli niin kauan kuin noita oli vielä saatavilla), näiden runkojen luulisi olevan kelvolliset välineet valokuvausharrastukseen ainakin seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi - sen jälkeen jos vielä räpsintäharrastus kiinnostaa niin pitää miettiä mille sitten aletaan. Mutta se on sen ajan murhe se. Nyt aion nautiskella räpsinnästä kunnon kalustolla :-)

Ehkä mä nyt hetken olen ostelematta kamera sälää? Paitsi se lisäakku pitää hankkia, jotta saan akkukahvan käyttöön, mutta muutoin josko tämä nyt olisi tässä toviksi? Vaikka ainahan aidan takana olisi vaikka mitä herkkuja mitä puuttuu ;-)


edit. rupesin tututustumaan kameraan ja havaitsin, että siinä on kaksi muistikorttipaikkaa. Ihan uutta minulle tällainen, mutta ehkä tarvitsen kuitenkin toisenkin muistikortin ... :-D





Ei kommentteja: