sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Käyvätkö ihmiset nykyisin vähemmän näyttelyissä kuin ennen? (näyttelykäynnit puhututtavat)

- Näyttelyitä on liikaa
- Näyttelyissä on aina samat tuomarit
- Näyttelyissä voittaa aina samat
- Näyttelyt maksavat liikaa
- Näyttelyissä on vääränlaiset palkinnot
- Näyttelyissä (aina tällä ja tuolla rodulla) tuomari vaihtuu ilmoajan jälkeen
- Näyttelyilmoittautuminen pitää tehdä liian varhain
jne

Miksi ihmiset käyvät vähemmän näyttelyissä kuin ennen? Vai käyvätkö ne? Joo, luin facesta palanmatkaa erästä keskustelua ja siitä se ajatus sitten lähti - eli aloin tutkimaan omien koirien näyttelykäyntejä. Sain aikaan esim tällaiset tilastot.

Kuva 1. 

Kuva 2. 


Kuvassa yksi on vuosilta 2002-2017 kaikkien (3kpl) koirien kaikki Suomessa käydyt näyttelyt. Ensimmäisen kerran uskaltauduin rotuyhdistyksen järjestämään näyttelyyn ns erikoisnäyttelyyn eli erkkariin keväällä 2004, siitä lähtien erkkari on kuulunut lähes joka vuosi ohjelmaan. Sinällään itseänikin yllätti se, että koirani ovat käyneet enemmän kv- kuin ryhmänäyttelyissä. Ryhmikset kun useimmiten ovat lähempänä ja niitä järjestetään kevättalvella melko paljon 5-ryhmälle/osa-vitoselle. KR-näyttelyitä pidän likipitäin turhina, vaikka toki niissäkin tulee joskus käytyä joko sijainnin (lähellä tai muutenkin asiaa sille suunnalle) tai tuomarin takia - miksi maksaa enemmän kuin ryhmiksestä muttei ole edes mahdollista tavoitella myös cacibbia?

Kuvassa kaksi taas näkyy eriteltyinä eri vuosille koirieni näyttelykäynnit. Yleensä tahti hyytyy kun koirasta tulee (jos tulee) valio. Merrin kanssa oltiin ihan noviiseja koko touhussa ja se näkyi alussa monessa asiassa, sen kanssa menestys antoi odottaa itseään. Toisaalta sekä Merrin että Nemin kanssa aikuisvuosina on keskitytty muihin lajeihin ja veteraaneina taas palattu näyttelykehiin.

Aika monta kertaa olen menneinä vuosina miettinyt kalenteria ja Koiramme & ASB-lehteä selatessani, että mitä tehdä tuona ja tuona viikonloppuna. Näyttely vai agilitykilpailut. Lähes poikkeuksetta aksakisat vetivät pidemmän korren. Nykyhinnoista en tiedä kun en ole kisannut agia enää muutamaan vuoteen, mutta ainakin aiemmin yhdellä näyttelymaksulla sai 2-3 starttia agilitykilpailuissa - eipä siinä sitten juuri enempää tarvinnut asiaa mietiskellä.

Omalta osalta voisin sanoa, että itselläni tilanne näyttelyiden suhteen on muuttunut lähinnä siten, että muut koiraharrastukset eivät enää syö näyttelykäyntejä. Ainakaan ne agilitykilpailut. Messaria olen miettinyt varmaan siitä lähtien kun koiran hankin, että onpa ilmoittautumismaksut kalliita, millä sinne matkustaisi ja missä olisi yötä - mennäkö vai ei.

Tänä vuonna Nemi on käynyt kolmessa ryhmänäyttelyssä ja Kiki samoin kolmessa ryhmiksessä ja kahdessa kv-näyttelyssä. Lisäksi molemmat koirat ovat menossa ainakin yhteen kv-näyttelyyn ja kolmeen ryhmänäyttelyyn. Joten omalta osalta vastaus otsikon kysymykseen lienee aika selvä 😎

Ei kommentteja: