sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Näyttelykuvaamisesta ja muusta räpsinnästä

 Kuvaustreffeille en ole tänä vuonna ehtinyt, jotain viestejä parille tyypille laittelin jossain välissä, mutta en tajua mihin aika vaan on kadonnut eli ei ole toteutunut vielä treffailut. Toisaalta ei ole myöskään ollut mitään The ideaa kuvauksille. Onnistuakseen kuvissa pitäisi olla (omasta  näkökulmasta) joku tavoitekuva, jota lähden hakemaan (ts yrittämään). Tavoite on joskus joku paikka missä haluan koirasta kuvan ja joskus joku temppu, minkä koira tekee tms (tai haluan kuvata tietyn rotuista koiraa, tiettyä koirayksilöä jne). 

Nyt kun tuon sanoin, niin tuli mieleen, että onhan tässä vireillä yhteen tiettyyn paikkaan kuvaustreffien sopiminen parin koiraihmisen kanssa, mutta kattellaan milloin toteutuu. 

Lappalaiskoiria kuvasin huhtikuun alussa lappalaiskoirien erikoisnäyttelyssä. Näiden kuvien editoiminen on vieläkin kesken. 

Sata kertaa sanottu, ja sanon taas: otan kuvat sekä arw (raakatiedosto) että jpg, käyn jpg:t läpi ja tuhoan kaikkein paskimmat (myös siis ne raakatiedostoversiot). Sitten alan vähitellen editoimaan kuvia, yleensä ensin joko puolueellisesti kavereiden koiria tai sellaisia kuvia mitkä miellyttävät omaa silmää eniten just sillä hetkellä. Editoin tietysti nimenomaan niitä arw-tiedostoja, käytän editointiin Photoshoppia. Muokkaan yhden kuvan kerrallaan, kuvat ovat kooltaan n.24 tai 41 megaa (raakatiedostona) - riippuen kummalla kameroistani olen kuvannut. Editointiin käytän kannettavaa tietokonetta, sanon tämän siksi, koska toisinaan olen joitain kuvia muokannut myös työpaikalla työpöytäkoneella, ja onhan se ollut selkeästi nopeampi kone (isompi näyttö myös helpottaa) ... ;-) Joskus nysvään joidenkin kuvien kanssa eli poistan kuvasta vaikkapa takana olleen frisbiigolfhässäkän (roskiksen tai minkä milloinkin). Muutaman kerran olen meinannut tehdä videon muokkausprosessistani, kun aikaa kuluu sellaisiin asioihin mitä "taviksilla" ei luultavasti kulu eli esim kun säädän kuvan ominaisuuksia (värimaailma, varjot, valkotasapaino yms yms) niin käsien tärinän takia joskus joutuu säätämään paljonkin, että saan haluamani asetukset kohdalleen. Saati jos tosiaan poistan jotain, niin kohteiden "lassoaminen" ei onnistu noin vain. 

Erkkarissahan oli ihan unelma kuvata. Sinne oli tuotu kuvauskoroke, missä koiria kävi kuvattavana. Paikallaanolevia koiria, kuvaukset pihalla, eihän se ollut kuin räpsiä vaan. Ja räpsinhän minä. Onneksi paikalla oli toinenkin kuvaaja, jonka kuvat ovat olleet aikaa sitten verkossa. 

Muokkailin eilen kolme kuvaa:

Ruotsinlapinkoira

Suomenlapinkoira

Lapinporokoira

Toinen isompi kuvaussessio oli valmennusringin eka leiri, jossa otin tolkuttoman määrän kuvia - enimmäkseen tokosta. Tuolla havannoin, että mun objektiiveista ehdottomasti paras hallikuvaukseen on Samyangin 85mm, siitäkin huolimatta, että se on automaatiton eikä kukaan järjelläkäyvä räpsijä ota sellaisella ns toimintakuvia ;-) (mulla oli mukana myös 70-200 2.8) 
Koska kuvienmuokkausprosessini on niin hidas, niin pitänee muistaa käyttää järkeä ens kerralla kun yhdistyksen tapahtumiin kysellään kuvaajia. Vaikka (!) hieman innostuin, kun tajusin kuinka lähellä seuraava erkkari on. Onneksi voin mennä sinne kameran kanssa ihan muutenvaankin eikä välttämättä minään toimikuntalaisena :-)

Ei kommentteja: