maanantai 26. lokakuuta 2020

Koipi harrasteiden tiellä

 Kävin tosiaan tänään siellä lääkärissä. Siitä juttua lisää myöhemmin. Mutta ajatus lähti laukalle, ja siitä kumpusi tällainen raapustus ... 😃

Päätin tosiaan tuossa pari viikkoa sitten jättää hölkkäilyt toviksi väliin, koska jalka kipeytyy aikalailla juoksemisesta. Mutta mihin muualle koipi aiheuttaa harmeja? Jos vaikkapa ajattelen jalkaa sitä kautta, että mitä lajeja harrastelen koirien / koiran kanssa niin mikä vaikutus epäjalalla on eri lajeja ajatellen. Lajit aakkosissa. 


Agility. 

En tokikaan harrasta sitä enää. Kisoissa jalka kipeytyi, nilkka/jalkaterä oli muussina kisojen jälkeen. Kisapäivät olivat tosi rankkoja mun jalalle kokonaisuudessa verkkalenkit ja kisaradat kun otti huomioon. Äkkinäiset käännökset on tosi rankkoja jalalle. Korotuskengissä astuin helposti ns linttaan, ja jalka kipeytyi. Epätasaisilla alustoilla (mitä oli paljonkin harrastusurani alkuvaiheessa) juoksentelu kipeytti jalan. Sitten ihan ohjausjutuissa niin jotkut ohjaukset sellaisia etten vaan kyennyt niitä tekemään, tai jos kykeninkin niin tein ne ihan liian hitaasti (kun piti liikaa miettiä jalkojen liikeratoja) siihen nähden että niistä ikinä olisi ollut käytännön hyötyä. Uran loppuvaiheessa aksasin kengillä missä ei ollut korotusta, nilkka ei muljunut ja jalkapöytä ei sitä myöten muussiutunut, mutta toisaalta selkä kipeytyi kun ei ollut korotusta ... 


Haku

Metsämaastossa liikkuminen on minulle joskus hankalaa. Maastosta riippuen, että kuinka hankalaa. Metsä on myös yleensä epätasainen; mikä helposti aiheuttaa paljon kipuja. Laji oli pakko jättää pois ohjelmistosta vaikka kaikki koirani ovat tykänneet siitä kuin hullut puurosta. 


Jälki

Jos metsässä niin samat ongelmat kuin haussa. Tai onkait ne pellotkin epätasaisia. 


Koiratanssi

Tanssahteluun jalka vaikuttaa siten, että esim htm:ssä en voi tehdä laukkahyppelyitä (tai sivuaskeleita) oikealle. Vasemmallekin ne varmaan ovat hieman töksähtävät. Myös peruuttaminen on hankalaa, epävarmaa. Eli en suosi sitä. Samoin kuin liikkeet missä tarvitaan hyvää tasapainoa. En esim voisi tehdä sellaista missä koira hyppää toisen jalan yli. Tai jos olen lattiatasolla tekemässä jotain niin pitää tarkkaan miettiä siitä ylösnousu ilman että se näyttää sikakömpelöltä. 

Ja jos liikun epätasaisella. Tai liian pehmeällä hallin matolla niin nilkka voi muljua ja kipeytyä. 


Näyttelyt

Se perinteinen, että jos kokopäivän reissu niin jos seison (kävelen, liikun) paljon niin jalka kipeytyy. Jos mahdollista niin en esitä itse meidän koiria/koiraa, johon osittain on syynä jalka. Jos on enemmän sakkia kehässä niin koen ehkä jääväni muiden jalkoihin kun en ole yhtä nopea (reakoimaan tai liikkumaan ylimpäänsä) kuin muut. Joskus myös tiedostan liikaa sitä, että tiedän oman liikkumisen näyttävän epänormaalilta. Vaikka tiedänkin, että koiraahan siellä arvostellaan eikä ihmistä. Kehässä oltava hetki on kuitenkin niin lyhyt, että harvemmin se kipeyttää jalkaa sen enempää kuin normaali elämä. Näyttelyissä koirat esintyvät yleensä paremmin jonkun muun kun mun käsissä, mutten kuitenkaan ehkä laittaisi sitä epäjalan piikkiin. Kait. 


Nosework

So far jalkaystävällisin laji? Toki jos monta tuntia treenii (talkoilee ja kisailee jne) ja on jalkojen päällä niin kyllä se pelkkä seisominenkin kipeyttää jalan. 


Paimennus

Jälleen epätasaista maastoa. Ei olla niin paljoa treenattu, että muita epäkohtia osaisin sanoa. 


Rallytoko

Peruutus on tosiaan hankalaa. Vaikuttaa tässäkin lajissa. Vielä enemmän silti hankaluutta taisi tehdä omat ns apuaskeleet, horjahtelut yms joista kaikista sakotetaan. Jos osaisin sanoa jonkun tietyn / tietyt asiat mitkä jalasta johtuen aina hankalia niin voisin ehkä anoa jotain poikkeuslupaa, mutta koska asia ei ole niin mustavalkoinen niin että osaisin selittää sitä itsellekään saati jollekin muulle niin enpä ole jaksanut vaivautua. 


Toko

Eniten on ehkä jäänyt mieleen käännösten (ja sivuaskeleiden) yms opetukset missä jalkaterät piti käännellä milloin mihinkin suuntaan ja ne olivat joskus itselle hankalia. En voi tehdä tasapuolisesti samoja juttuja / samallalailla vasemmalla ja oikealla jalalla. 



Ei kommentteja: