keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Kikin kyynärkontrolli

 Viime viikolla Vakkurin vastaanotolla Kiki reagoi melko voimakkaasti vasemman etujalan käsittelyyn - erilailla kuin aiemmin. Tästä seurasi se, että päätin ottaa härkää sarvista ja varata koiralle ell ajan. Olin jo aiemmin tuuminut, itseasiassa monta kertaa, että Kikin kyynärien tilanteen voisi katsoa ihan rtg-kuvin, että olisi hyvä tietää miltä siellä näyttää - huolimatta siitä, että koiran eleet ja oireet voivat poiketa siitä milkaiset kuvat saadaan. 

Lisäksi minusta oli jo jonkun aikaa tuntunut, että en kokenut, tai osannut kertoa asiasta juuta tai jaata, että onko Loxicomista itseasiassa Kikille edes mitään hyötyä. Sitähän olen sille antanut aina jos on ollut liian rankkaa (tälle koiralle) liikuntaa tai muuta eloa. Että lääkitys juttujakin voisi miettiä uusiksi. Myös Librelan teho Kikille on alkanut hiipumaan, tai lähinnä niin, että antoväli neljä viikkoa tuntuu liian pitkältä eli kolmannen viikon tienoissa elo on jo hankalampaa. 

Aluksi oli puhetta eläinlääkärin kanssa, että Kikille voidaan nostaa Librelan määrää tai alkaa antamaan sille Gabapentin nimistä lääkettä. 

Ell tutki hieman Kikiä ja sitten se rauhoitettiin kuvausta varten. Kun koira oli unessa niin ell tutki lisää/uudestaan sen etujalkojen liikeratoja. Oikea toimi ihan normaalisti, mutta se nivelrikkoinen eli vasen on liikeradoiltaan rajoittunut. Tästä johtuu se, että Kiki töpöttää eli ei liiku täysin puhtaasti. Kikin epäpuhdas liike ei kuitenkaan välttämättä ole oire kivusta (mutta varmaan siitä seuraa sitten muita koiria helpommin jumeja muualle päin kroppaa; täysin omaa spekulaatiota, tämä sulkujen asia). 

Kikin vasen kyynär 10.9.24

Kikin oikea kyynär 10.9.24



Kuvien oton jälkeen ell selitti minulle missä on nivelrikkoa (kun en mää näitä koirien/kenenkään rtg kuvia osaa tulkita). Kiki on kuvattu viimeksi kolme vuotta sitten, ja kyllähän nivelrikkoa on tullut lisää sen jälkeen. 

Lääkinnässä päädyttiin siihen, että Kiki alkaa saamaan isompaa annosta Librelaa  (aikaisemmin ollut 10 mg, nyt 15 mg) ja syömään Gabapentiniä. Gabapentiniä se saa aluksi kerran päivässä (viitenä päivänä) ja sen jälkeen kahdesti päivässä - jatkuvasti. 

Koska Kiki on huono syömään, ja huono syömään pillereitä, niin se saa lääkkeen nestemäisenä - ruokaan sekoitettuna. 

Lääkettä myy Oulussa vain Yliopiston apteekki, josta kävin sitä eilen illalla ostamassa. Apteekissa minulle kerrottiin, että lääkkeen syöttäminen kannattaa aloittaa illasta koska lääke saattaa aluksi väsyttää. Joten Kiki saa aluksi lääkkeen viitenä päivänä iltaruuan yhteydessä. 

Tänään olin sulattanut koirille pakasteraakalihapullia ja ainakin niiden kanssa lääke saatiin koiralle syötettyä ts koira syömään se. Lääke on kuulemma pahanmakuista, joten Kiki ei välttämättä syö sitä jos sen lisää nappuloiden päälle; pitää varata kotiin (mökille, reissuun, minne vaan) aina myös jotain lötköruokaa - jokapäivä kun tuskin tulee jatkossakaan lihaa syötettyä (plus se on hankalampaa muualla kuin kotona). 

Eilen illalla ja vielä tänäaamunakin Kiki oli tosi väsyneen oloinen. Etenkin tänäaamuna lenkillä mietin, että saas nähdä tuleeko tästä koiraa enään ollenkaan. Mutta kun tulin iltapäivällä Taran kanssa aksatreeneistä niin kotona odotti erittäin pirteä - ja nälkäinen  - koira. Myöhäisiltalenkillä se myös tarjosi seuraamista ja kerjäsi nameja taskusta; jopa sellaisia mitä se ei normaalisti (ts viime aikoina) ole halunnut syödä. 

edit.

Kiki sai siis eilen myös sen Librelan (aiempaa isomman annoksen) ja sen kynnet leikattiin rauhoituksen aikana. Kiki painoi 13,9 kiloa. 

Pori KV 2024 ja pystykorva näyttely

 Heinäkuun lopussa ajelin tosiaan Taran kanssa kahdestaan Poriin, Eetu ja Kiki viettivät sen ajan kahdestaan mökillä. 

Vaikka koiralla oli massava karvanlähtö menossa, niin sillä oli vielä aluvillaa jäljellä, joten saatiin erinomaiset tulokset kummastakin näyttelystä. 

Tara menomatkalla Oravaisissa. 

47 cm. Puhtaan musta. Keskikokoa hieman kookkaampi. Oikeat mittasuhteet. Hieman kevyt oikealinjainen pää. Tiivis runko. Hyvät kulmaukset. Turkki ei parhaimmillaan. Oikea-asuntoineen häntä. Hyvä liike ja luonne.
Tuomari: Sakari Poti
VAL ERI1 SA PN1 CACIB VSP
Pori KV 27.07.2024

Erinomainen tyyppi, hyvät mittasuhteet. Hyvä pään malli. Oikea purenta. Hyvät korvat. Riittävä runko. Kevyehkö raajaluusto. Hieman kapea edestä. Melko tasapainoisesti kulmautunut. Hyvä ylälinja ja hännäkiinnitys. Liikkuu pitkällä vetävällä askeleella sivusta, hieman kapeasti takaa. Hyvä karvanlaatu, ei aivan parhaimmillaan tänään. Iloinen esiintyjä.
Tuomari: Anneli Pukkila
VAL ERI1 SA PN1 ROP
Pori tukinäyttely/pystykorvanäyttely 28.07.2024



Taran ekat aksakisat

 ... vaatisivat seikkaperäisemmän päivityksen, ja ehkä sellainen joskus tulee. Mutta tässä kuitenkin kootusti ratavideot: