torstai 17. helmikuuta 2022

Sinksundet

 Reilu viikko on nyt asuttu Sinksundetissa Luleåssa. Eilen saatiin asuntoon wifi (kuuluu siis asunnon vuokraan), kun vuokraisäntä toi tarvittavan laitteen (router). 

Asutaan noin sadan neliön omakotitalossa jonkun vesistön rannalla, asunto oli kalustamaton, joten parit ensimmäiset päivät kierreltiin kaupoissa ostelemassa kaikenlaista tarpeellista. Toki jotain tuotiin kotoakin (koirien perustarvikkeet, jotain keittiöön, omat vaatteet jne). Ostoslistalla oli silti iso määrä kaikkea: vuodesohva,  työpöytä, työtuoli, mikroaaltouuni, vedenkeitin, leivänpaahdin, kahvipannu, siivousvälineitä, astioita, ruokaa, ... 

Kaikkihan lähti Eetun ajatuksesta, että joskus voisi tulla hieman pidempäänkin tutkijavaihtoon Ruotsiin. Eetuhan oli täällä kuukauden yhtenä talvena joitain vuosia sitten. Yhteistyötä Luleån Teknillisen Yliopiston (LTU) kanssa on tehty (Oulun yliopiston metallurgian tutkimusryhmä) jo vuosia, tai vuosikymmeniä. Eetu sai työnsä sille mallille, että irtiotto Oulun lipastolla työskentelystä olisi mahdollista ja byrokratiset (vaihtoon liittyvät) asiat saatiin järjestettyä. 

Syksyllä aloitettiin asunnon etsiminen Luleåsta. Alunperin oli ajatuksena vuokrata kämppä joltain isommalta vuokranvälitysfirmalta (esim Rikshem). Jonotettiin useita asuntoja, mutta syystä taikka toisesta ei yksikään tärpännyt. Tammikuussa laajennettiin hakua yksityisten tarjoamiin asuntoihin, aika harva oli sellainen mihin lemmikit olivat sallittuja  - löytyi paljon asuntoja joita vuokrataan vain yrityksille. Helmikuun alussa saatiin viestiä, että 6.2 voitaisiin tulla katsomaan erästä omakotitaloa (vuokraajaan oltiin toki oltu yhteyksissä muutamaan otteeseen tuota ennen). Viides helmikuuta pakattiin tavarat kyytiin ja ajeltiin Luulajaan, josta oltiin varattu Scandicista pariksi yöksi huone. Sunnuntai-iltapäivänä käytiin tutustumassa omakotitaloon Sinksundetissa; onni oli myötä ja saatiin suullinen sopimus tehtyä, että vuokrataan ko talo kuudeksi kuukaudeksi. Maanantaina varattiin hotellista vielä yksi yö ja iltapäivällä käytiin allekirjoittamassa vuokrasopimus ja saamassa avaimet taloon. Tiistaina kirjauduttiin ulos hotellista ja purettiin takakontista matkalaukut yms tavarat vuokrataloon. 

Googlesta oltiin hieman tutustuttu lähialueeseen etukäteen, mutta lähialueella on jopa paremmat lenkkimaastot kuin mitä Googlemaps antoi ymmärtää. Lähelle on rakennettu melko (osin myös rakenteilla) uusi omakotitaloalue jossa risteilee katuja ja pyöräteitä monenlaisiin lenkkivaihtoehtoihin. Jos haluaa hieman pidemmälle lenkille voi lähteä täysin toiseen suuntaan vesistön yli (kohti yliopistoa tai keskustaa). Jonkun matkan päässä on pururata-alue, mikä toki nyt on latuja täynnä eli ei käytössä koiralenkkeihin - siihen tutustutaan varmaan tarkemmin myöhemmin keväällä. Tosin on siellä ilmeisesti jokin väylä mikä on tarkoitettu kävelijöille, pitää käydä tutustumassa siihen jossain vaiheessa. 

Koirat ovat sopeutuneet hyvin uuteen arkeen ja uusiin lenkkireitteihin. Taran kanssa kävin viime viikonloppuna ns liinalenkillä eli kävelin likeisen asuinalueen läpi ja saavuin metsän laitaan mistä lähti moottorikelkkareittejä eri suuntiin. Hirmu pitkällä ei käyty kun metsät ovat outoja ... mennee hetken ennen kuin hahmottaa miten metsässä polut risteilevät. Eetu on käynyt koirien kanssa jonkun verran juoksulenkeillä (enimmäkseen Kiki kanssa). Täällä on selvästi mäkisemmät maastot kuin Oulussa, joten kunto kohenee varmaan kaikilla. 

Eläintarvikeliikkeestä käytiin ostamassa koirille 12 kilon ruokasäkki ja Biltemasta laatikko minne ruokasäkki kaadettiin. Alku päiville oli toki pakattu kotoa ruokaa matkaan, mutta ajatuksena se, että helompi kun Luulajan kodissa on koirille ruokaa kerralla kunnolla eikä sitä tarvitse jatkuvasti olla ostamassa saatikka raahaamassa Kiimingistä. Koska asunnossa on tilaa runsaasti, niin on myös kaappitilaa, joten keittiöstä varasin yhden hyllyn koirien kupeille ja nameille; namit ostettiin myös täältä eikä kannettu niitä kotoa. Koirat "tarvitsevat" iltakeksit ja aamutikut myös Ruotsinarjessa 😊

Ennen tänne tuloa käytin koirat kaksi kertaa nauttimassa ekinokokkimatolääkettä Sunissa eli koirat ovat 28 vuorokauden matolääkityksellä matkustelun suhteen. Enimmäkseen passiin tarvittavat madotukset tehdään varmaan Suomessa kun välillä pitää käydä Oulussa hakemassa posteja ja hoitamassa muita askareita. 

Ei kommentteja: