lauantai 14. elokuuta 2021

Taran porokohtaamiset

 Tultiin lomailemaan Rukalle viikoksi. Tara ei pienen ikänsä aikana vielä nähnyt poroja. Tai ei ollut ennen tätä viikkoa. 

Ensimmäisen kerran Tara näki poron eräänä aamuna kun olin sen kanssa kahdestaan lenkillä. Käveltiin pyörätiellä ja poro oli autotien toisella puolella pientareella. Tara katseli eläintä uteliaana ja taisi haukahtaa sille pari kertaa. Vähän oli ? että miten tässä kuuluisi toimia kun Kiki ei ollut mukana esimerkkiä antamassa. Kun pentu luopui poron tuijottelusta ja tuli mun luo niin annoin sille nameja. Tara pystyi ihan hyvin jatkamaan lenkkiä eikä hinkuvinkunut tai huutanut tai kiskonut siihen suuntaan missä poro oli ollut 

[Tuskin Tarasta mitään työkoiraa poropaimennukseen on tulossa, joten jatkan sillä linjalla että palkkailen koiraa jos/kun se valitsee minut ennemmin kuin jonkun muun häiriötekijän (eläimen, ihmisen, minkätahansa)]

Toisella kerralla Tara näki poron (tai poroja, yhden kerrallaan kuitenkin) kun oltiin ulkoilemassa Pikku Pyhävaaralla. 
Videolla näkyy vain Kiki (ja poro), mutta Tarakin oli paikalla. Kun Kiki ei sanonut porolle sanaakaan niin eipä sitten niin tehnyt Tarakaan. Myöhemmin lenkin varrella Kiki näki poron juoksevan metsässä jolloin sille kyllä piti antaa suunta käskyjä, taisipa Tarakin hieman säestää.

Eräällä iltalenkillä olin koirien kanssa itsekseni liikenteessä, käveltiin likeistä pururataa pois päin majapaikasta. Ei oltu pitkästikään menty kun huomasin molemman koiran jäljestävän hyvin tiiviisti, porojapa hyvinkin. Mietin, että olikohan jäljet kovinkin tuoreet. Kumpikaan koirista ei puhunut mitään, mutta nenät tekivät töitä. Kunnes koirat pysähtyivät ja katsoivat vasemmalle - siellä oli kivi-kasvillisuus-rytöikössä kaksi poroa. Heille Kiki ja Tara huusivat "Me löydettiin teidät, turha mennä pensaan taakse piiloon, teidät on niin nähty!" Tämän jälkeen kumpikin tuli mun luo, hiljaa, ja palkkasin koirat ja jatkettiin matkaa. 
Toiseen suuntaan käveltiin sitten pyörätietä, mikä on pururadan vieressä, kun oltiin siinä kohti missä porot oltiin nähty koirat katsoivat hetken porojen suuntaan (ruokailivat edelleen samassa paikassa) mutteivät huudelleet tai jääneet jumimaan siihen kohti vaan pystyivät jatkamaan lenkkiä ihan normaalisti. 

Eräänä toisena päivänä kun tultiin takaisin majapaikalle, oltiin käyty autoilemassa Posiolla, niin huomasin parkkipaikalta että muutamien metrien päässä huoneistomme ulko-ovesta oli poro. Otettiin sitten koirien reaktiot ko porosta videolle: 
Rohkea pentu, ei tietoa kuinka lähelle se olisi poroa mennyt jos olisi saanut itse päättää.

Tänään päivälenkillä nähtiin taas turistiporo tallustelemassa ympäriinsä Ruka-kylällä. Oli jopa sellainen the kuvan otto lähellä, kunnes paikalle kurvasi fillarilauma ja poro väisti pientareelle ja mulla jäi Vuosisadan räpsy ottamatta 😁

Tara tärkenänä, kaukana edessä näkyy poro joka pian oli jolkottelemassa keskellä pyörätietä meitä kohti

... ja sitten lauma turisteja fillareilla valloitti pyörätien ja poro väisti pientareelle. Pahus. 


Poro tuli pientareelta takaisin pyörätielle 

Tara sanoi porolle sen mitä niille pitää porokoirien sanoa

... ja näinpä sitten poro otti ja lähti kulkemaan toiseen suuntaan (poro näkyy kun tarkkaan katsoo kaiteen ja pyörätien välissä) 


Ei kommentteja: