keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Rotumestaruus tokot


 Lauantain (16.10.10) toksupisteet:

Paikalla makaaminen 8

- Liikkuri sanoi "valmis? käsky!" jutskan ennen kuin minä olin valmis. Jotenka Merrin eka "maahan" -käsky meni siihen että herättelin sen siihen että jotain pitäs tehdäkin ja olla kuulolla. Alun kaksoiskäskystä siis pistemenetykset. Eli mun silmissä liike oli kymppi!



Seuraaminen taluttimetta 6,5

- Kainostelematta, ihan kamala seuraaminen. Se jäinen alusta oli jo sulanut jonnin verran (aikataulu laahasi vaikka kuinka paljon), joten en omasta mielestäni jännittänyt liikkumista siinä (niin paljoa kuin etukäteen pelkäsin), mutta Merri jätätti ihan älyttömästi. Ihme että saatiin ees tuon verran pisteitä - vaikka kyllä koiruus välillä teki asioita ihan ok:stikin. 

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9

- Pistevähennys tuli varmaan vinosta perusasennosta. Mutta nyt katsoin ts kiinnitin oikein huomiota, että makasi suorassa linjassa maassa, eli ei normaalia vinoumaa. Ei ennakoinut loppuasentoa (kuten ei muutenkaan missään liikkeessä koko kokeessa - wuhuu, bilee ;))



Luoksetulo 0

- Kun ei osata niin ei osata. En tiedä kuinka erilaisen merkin näytin kuin yleensä reenatessa, en kait niin kovin erilaista kuitenkaan? Puolen välin jälkeen koira eteni epävarmasti about mun eteen eikä tullut siitä sivulle. Eli ei ollut ees rehellinen läpijuoksu josta ois voinu saada vitskan.



Seisominen seuraamisen yhteydessä 9

- Ennen liikettä pyysin Merrin seisomaan vierelläni. Niinhän mä teen reenatessakin, eli muistutan koiralle mikä juttu olikaan kyseessä. Kannatti tehdä niin, koska liike oli vallan mainio! Sama vähennys systeemi kuin maahanmenossa.



Noutaminen 7

- Huono loppu. Alku hyvä eli ei karannu kapulalle. Olikohan tuomarin mielestä kuitenkin liian hidasta menoa tms. Merrihän ei ollut missään supervireessä tuolla, joten en ihmettele ettei ollut tsäpäkkä.



Kauko-ohjaus 7

- Ei menny ekalla käskyllä maahan. Ja joku (vai jotku, ei muistaa enää) asennon vaihdos vaati tupla käskyn. Kuulemma käskytykseni (sanottiin kehän laidalta) terävöityi liikkeen aikana. Oon ihan supertyytyväinen, että koira teki näitä asioita tässä liikkeessä! Se kun kuitenkin on joskus osannut kaukot kympin tasosesti, mikä lie lama nyt on menossa.



Estehyppy 9

- Oisko ollut hivenen hidas istuminen (vai oliko se Kokkolan vai Jyväskylän kokeessa). Vino loppuasento nyt ainakin.



Kokonaisvaikutus 8

- En muista mitä tuomari sanoi. Merri ei kuitenkaan haukkunut kokeessa, että se ei voinut olla syynä noin alhaiseen pistemäärään.



Yhteispistemäärä 134, sijoitus 4/6, avo3

tuomari Mauri Pehkonen



Mun mielestä koe oli hyvinkin positiivinen kokemus. Mitä nyt seuraaminen hirveää. Ja harmi toki luoksarin nollaus, mutta kun ei osaa niin ei osaa. Muut liikkeet olivat sellaisia mitkä menivät ihan (tämän hetkisen) tason mukaan.

Oma toiminta kokeessa oli nyt aika hyvällä mallilla. Ei tarvinnu roikkua koiran pannassa, jätin joko koiraa istumaan tai rapsuttelin sitä liikkeiden välissä. Jossain kohtaa taisin unhottaa tän ja koira jolkotti johonkin suuntaan ja kun sanoin "odota" niin se pysähty kuin seinään. Olin ihan äimänkäkenä (ja kutsuin koiran luokseni). Tosin taas liikkurin toiminta ärsytti, (siis sen paikallaolon lisäksi) se myös puuttui tuohon kun käskin koiran istumaan ja siirryin itse seuraavan liikkeen aloituskohtaan ja kutsuin sieltä koiran "mukaani". Niin liikkuri kommentoi jotain tyyliin "Eipäs taktikoida" tms jotain tosi outoa. Mitä se sille kuuluu millä tavoin hoidan liikkeiden välisen osuuden?

 

Toisaalta taas ihmetytti myös jonkun muun koirakon toiminta kokeessa. Kun itselle tokokoetilanteet ovat vielä melkoisen outo maailma. Että mikä on sallittua ja mikä ei (okei kaikki on sallittua mitä tuomari ei huomaa). Jotkut "palkkasivat" koiriaan liikkeiden välissä. Siis ei tietty namein (kait) jne mutta sellaista riekuntaa, että jossain toisaalla joku toinen tuomari ois kyllä puuttunut siihen. Itse olen jotenkin oppinut siihen, että tokokokeessa pitäisi olla hyvinkin vähäeleinen ja sanainen kehuttessa koiraa liikkeiden välissä. Että mikä sitten on liika (ns sopimatonta) palkkaamista ja mikä ei.

Joillakin / jollakin oli myös ihan selvä käsiapu sivulle käskemisen yhteydessä eikä tuomari vähentänyt siitä pisteitä yhtään. --- pitäisiköhän itsekin opettaa Merrille sellainen priima sivulle tulo missä sormilla/ranteella ohjaisi koiran sivulle? (jos se kerran on sallittua, eipä tulisi pistemenetyksiä perusasennosta)



selvitettä

Voinhan mä aina haihatella jotain tavoitteita Merrin tokoon, mutta sellainen autuaallinen hömppä onni fiilinki pulahti onneksi mieleeni tässä tän viimeisen kokeen jälkeen. Se, että mun täytyy oikeesti alkaa jättämään Merri agilitystä eläkkeelle ei tarkoita sitä että koira jäisi paitsi aktiivieloa. Ei se vaan tarkoittaa sitä, että me "humputellaan" tokoa. Sehän on ollut kaikille selvillä jo jonkinaikaa. Mutta myös se, tässä itselleni selväksi teen ja oivallan, että voin ihan hyvin käydä n kappaletta avoluokan koetta koiran kanssa ilman suuria pelkoja siittä että joskus meillä ei olisi oikeutta kisata avossa. 

Jos koira tekee perusasennot yleensä pieleen (kyllä tätä reenitään jatkuvasti, mutta silti vahvemmassa on se vähän sinne päin suoritus), olettaa ja aattelee liikoja, rauhoittelee ohjaajaa, huutaa/haistelee, ei osaa luoksetulon pysäytystä (kokeessa, kyllä se reeneissä osaa! ainakin yleensä), noudon luovutus on vielä hyvin vaiheessa ja ja ja ... niin kuinka voisin kuvitellakaan sen tekevän ne mitkä varmasti osaa prikulleen oikeen kokeessa? Ja riittäisikö sekään ykköstulokseen. 

Mutta. Ei se haittaa! Miettikääpä sitä. Tajuntaan kirmasi ajatus siitä, että oikeesti me ollaan jo pitkällä - mä voin mennä sen kanssa avo-luokan kokeeseen. Se oppi noudon !!! Se kestää (kestää ja kestää, mutta noin teoriassa ja joskus käytännössäkin) piilo paikallaolot !!! Kuinka vaikeana asiana ja suureena epätoivon aiheena sitä joskus pidinkään. 

Ei kommentteja: