keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Lääkärikieltä

Kaveri(t) vinkkasi, että omat sairauskertomukset voi tilata sairaanhoitopiiriltä - siis ne vanhat jutut mitä ei ole tallennettu Kantaan (taimikäsenytolikaannimeltään). Sain Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin arkistosta tänään postia.

Lääkäreille opetetaan kyllä merkillisiä tapoja ilmaista asioita. Toki ymmärrän (vaikken sanoja ymmärräkään) että käytetään niitä lääketieteellisiä termejä asioista, mutta se mikä on olevinaan suomenkieltä niin miten sekin saadaan kuulostamaan ... vähemmän suomelta? :-)



Katkelmia:

"jalkaterässä ei ole equinosta eikä adduktusta ja aivan vähäinen määrä varusta"

"Dorsifleksio onnistuu jonkinverran 90 asteen alle"

"oikea tibia on pienempi kuin vasen"

"dorsifleksio on hivenen jopa lisääntynyt, jalkaterän dorsifleksio menee nyt 80º:een"

Onkohan se hyvä vai huono asia?

"voimakas cavusmuodostuma"

Näissä tuo suomi nyt ei vielä pahasti onnu, itselle kuulostavat vain hönteiltä kun en osaa oikeita termejä.

"Jalkaterä on lyhyempi ja pienoinen eripituus koko alaraajassa on."



"Sanellaan Valtava"

Ai, mää vai?!? :lol:


Kummallista sanastoa (yms):

"pehmytosa-release-operaatio"

"tehty vasta-syntyneenä releasit ja parin vuoden ikäisenä uudet releasit ja lisäksi tibialis anterior-jänteen transpositio"

"oikea jalkaterä selvästi hypoplastinen ja jonkin verran genus varus -asennossa"

"Jalkaterä on jossain määrin lyhyt ja siinä on cavusryhti"

"Nilkkaan on suoritettu equinovaruksen takia leikkauksia. Talus on edelleen horisontaali ja deformi sekä muodoltaan hieman poikkeava. Calcaneuksen asento on lähes normaali."

"Talus on edelleen horisantaalisessa asennossa, muodoltaan poikkeava ja tibian - talaariselta nivelpinnaltaan poimuileva"

"Oikea naviculaekin vasenta pienempi, noussut talukseen nähden."

"taluksen nivelpinta proximaalisesti on entiseen tapaan epätasainen, edelleen equinevarusasento. Lisäksi phalangit ovat deformit ja fibula on normaalia taaksepäin siirtyneenä sivukuvassa"

"jalkaterässä lievä adduktus. Nilkassa varus ja lievä adduktus, deformiteetti taluksen TC-nivelpinnassa sekä taluksessa ja navigulaessa (equine-varuksen jälkitila)."

Viimeisessä röngtenlausunnossa:


"Oik. alaraaja on 3,2 cm vasenta lyhyempi. Oik. reisi on 0,6 cm vasenta lyhyempi ja oik. sääri 2,6 cm vasenta lyhyempi. Kasvulinjat ovat sulkeutuneet."


Toimisikohan näihin googlekääntäjä? 😄😆

Nuo tekstit ovat kontrollikäynneiltä OYS:ssa siltä ajalta kun olin lapsi, tai viimeisimmissä taisin olla jo teini. Joka kontrollissa siis about samat litaniat, hieman sanamuodot ja termit vaihtelivat. Kävin n kertaa röngtenissä ja jalkoja mittailtiin ja piti kävellä ees-taas yms.
Tilasin nämä a)mielenkiinnosta ja b)jotta voisin toimittaa ne tuonne täkäläiseen hyvinvointikeskukseen tietoihini niin ei tarvitsisi joka kerta ihmetellä ja selittää kaikkea alusta (ja ihmetellä lisää, asiahan ei ole vuosiin muuttunut mitenkään mihinkään suuntaan).

Ei kommentteja: